Dit zijn de tips en Do’s voor Lugano, Zwitserland

Lugano bezienswaardigheden uitgelicht rond

Lugano is een heerlijke, mediterraanse en luxueuze stad in het zuiden van Zwitserland, bij de grens met Italië. Met zijn prachtige gebouwen, relaxte sfeer en Italiaanse menukaarten had het ook zo een Italiaanse stad kunnen zijn. De stad Lugano ligt aan het meer van Lugano, een prachtig helderblauw meer, omgeven door bergen. Tel daar het mediterraanse klimaat bij op, en je hebt een heerlijke zomerse stedentrip. Dit zijn de belangrijkste tips, do’s en bezienswaardigheden voor een bezoek aan Lugano.

Flaneren over de boulevard

Een van de dingen die Lugano zo’n heerlijke stad maakt, is de boulevard langs het meer. Hier heb je de prachtige, chique gebouwen aan de ene kant, en het helderblauwe meer aan de andere kant. Je kunt hier urenlang flaneren, kijkend naar het meer en de bergen of naar al de mensen die voorbij lopen. Want je bent zeker niet de enige! Toen wij in Lugano waren, stond er ook nog eens een behoorlijk windje. Deze maakte de toch wel warme zomerdag enigszins verkoelend. Ook konden wij zo echt uitwaaien aan de boulevard.

Wij zijn van Parco Ciani naar het LAC gelopen. Dit is het centrum voor kunst en cultuur van de stad. Onderweg kwamen we langs verschillende ijskraampjes, kleine stadsstrandjes en fijne plekjes om gewoon even mensen te kijken. Ga ook vooral even op de foto met het promotiebord van Lugano. De boulevard van Lugano is trouwens ook een fijn plekje zodra de zon onder gaat.

Een bootje huren en het water op

Het meer van Lugano is een gletsjermeer. Dit zorgt ervoor dat het water zo mooi helder blauw kijkt. Vanaf de boulevard heb je al een prachtig uitzicht op het meer, maar door een boottochtje op het meer kun je schoonheid nog beter zien. Ga bij mooi weer dan ook zeker het water op! Aan de boulevard van Lugano vind je verschillende verhuurders van bootjes en waterfietsen waarmee je het meer kunt verkennen. Ook kun je op veel plekken een boottocht boeken.

Lugano bezienswaardigheden 3 - Dit zijn de tips en Do's voor Lugano, Zwitserland
Relaxen in Parco Ciani

Een andere fijne bezienswaardigheid in Lugano is Parco Ciani. Dit park ligt direct aan het meer van Lugano. Als je een beetje wilt ontspannen, dan moet je hier naartoe. Het is een prachtig aangelegd park, met veel bloemen, bomen, standbeelden en fonteintjes. Het is een heerlijk plekje om te wandelen, te picknicken of gewoon even uit te rusten op een van de bankjes. Ook heeft het park een paar strandjes. Deze kunnen bij mooi weer wel behoorlijk druk worden.

Met de kabeltrein naar Monte Brè

Om het meer van Lugano en de stad even vanuit een ander perspectief te zien, kun je de kabeltrein pakken naar Monte Brè. Deze kabelspoorweg brengt je naar de 933 meter hoge berg ten oosten van de stad. Op de top van Monte Brè heb je een groot uitzichtterras en meerdere restaurants. Vanaf Monte Brè heb je prachtige uitzichten over Lugano, het meer en het berggebied eromheen. Als je op de Monte Brè bent, is het ook een aanrader om het gelijknamige plaatsje te bezoeken.

Lugano bezienswaardigheden 12 - Dit zijn de tips en Do's voor Lugano, Zwitserland
Wandelen door het historisch centrum

Het historische centrum van Lugano is niet heel groot, maar wel zeker de moeite waard om hier even doorheen te lopen. Je zal je vergapen aan de oude, statige panden waar de meest luxe winkels, hotels en banken in gevestigd zijn. Aan de andere kant heeft de stad ook veel smalle, gezellige straatjes die je van veel Italiaanse plaatsen zal herkennen. Het grote voordeel is dat een groot deel van het centrum autovrij is. Hierdoor kun je heerlijk ronddwalen door de straatjes.

Het belangrijkste plein is Piazza della Riforma. Dit ook de mooiste bezienswaardigheid van het historische centrum van Lugano. Hier vind je het prachtige neoklassieke stadhuis, en veel restaurantjes. Op mooie dagen, s’ avonds en in het weekend is het hier gezellig druk, want het is een van de belangrijkste ontmoetingsplekken voor de locals.

Eten en drinken in Lugano

Als je uit eten gaat in Lugano, zal het je waarschijnlijk opvallen dat je hier veel Italiaanse invloeden terugziet. Dat is vanwege de ligging van de stad natuurlijk ook niet zo gek. Ook zijn er veel plekjes waar je vers gevangen vis kunt krijgen. Uit eten gaan in Lugano is relatief duur, maar onze ervaring is wel dat het eten wel goed is. Veel restaurantjes vind je aan de waterkant en bij Piazza della Riforma. Ook kun je veel leuke restaurantjes in de straatjes van het oude centrum vinden. Hier zijn 2 tips:

  • Restaurant Olimpia ligt op Piazza della Riforma. Het terras ligt voor het stadshuis. Ze hebben hier heerlijke wijnen en ook een grote selectie aan cocktails. Een aanrader is om hier een Pinsa bij te bestellen. Dit is een soort kruising tussen een focaccia en een pizza. Je kunt de ingrediënten voor je beleg zelf samenstellen.
  • Een andere aanrader is Ristorante Commercianti. Hier hebben ze onder andere lekkere vis op het menu staan. En het zijn nog flinke ook!
Slapen in Lugano

Wij hebben zelf niet overnacht in Lugano, omdat wij deze stad als dagtripje hebben bezocht. Mocht je hier wel willen overnachten, hou er dan wel rekening mee dat je hiervoor behoorlijk in de buidel moet tasten. Overnachten in Lugano is niet goedkoop. Lugano staat erom bekend een geliefde vakantiebestemming te zijn voor de rijken en beroemdheden. Lugano heeft dan ook veel 4 en 5 sterren hotels. De bekendste hiervan is hotel Splendide Royal. Dit statige hotel direct aan het meer is bekend vanwege zijn beroemde gasten, zoals Tina Turner en een aantal voormalige Amerikaanse presidenten. Gelukkig zijn er ook nog een aantal betaalbare hotels in Lugano, maar heel goedkoop zal het in ieder geval niet worden.

Slapen in Lugano

Trivago – Bekijk hotels
Tripadvisor – Bekijk hotels
Zoover – Bekijk accommodaties
Agoda – Bekijk hotels
Eurocampings – Bekijk campings

Tours in Lugano

Om het meer te ontdekken, kun je ook een tour boeken. Er zijn verschillende tours waarmee je een boottocht maakt over het meer, vaak in combinatie met een bezoek aan een ander plaatsje aan het meer van Lugano. Ook vind je veel stadstours door Lugano.

Wil je meer over Lugano of andere bezienswaardigheden in Zwitserland weten?

190605 reizen pp 728x90 - Dit zijn de tips en Do's voor Lugano, Zwitserlandimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Dit zijn de tips en Do's voor Lugano, Zwitserland

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.