De Keukenhof bezoeken: dit zijn weetjes en tips

Keukenhof

De Keukenhof: een van de bekendste toeristische trekpleisters van Nederland. Jaarlijks bezoeken meer dan 1,4 miljoen mensen de bloeiende tulpen in Nederlands bekendste tuin. Dit jaar (2024) viert de Keukenhof een jubileum: het is namelijk alweer de 75e editie van het jaarlijkse bloemenspektakel. Toch zijn er stiekem best veel Nederlanders die nog nooit naar de Keukenhof zijn geweest. Ik was een van hen, dus het was hoog tijd voor mij om een bezoek te brengen. Vind jij dat je de Keukenhof eigenlijk ook een keer bezocht moet hebben? Hier vind je mijn ervaringen, tips en een aantal leuke weetjes voor wanneer je de Keukenhof gaat bezoeken.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Keukenhof?

De mooiste bezienswaardigheden van de Keukenhof zijn natuurlijk de bloemen. En die zijn er veel. Het hele park staat vol met krokussen, narcissen, hyacinten en uiteraard tulpen. Het is niet een super groot park (32 hectare), dus je hebt het waarschijnlijk na 2 of 3 uur ook wel grotendeels gezien. Tenzij je een heel groot fan bent van bloemen en bloembollen. Ik kon in ieder geval na 2,5 uur geen bloem meer zien.

Mocht je de Keukenhof bezoeken wanneer de bloemen buiten nog niet helemaal in bloei staan, dan kun je het beste ook even bij het Willem-Alexander paviljoen naar binnen gaan. Dit is een kas met heel veel bloemen, die een beetje doet denken aan een tuincentrum. Hier kun je al die bloemen zien bloeien, die buiten nog wat langer nodig hebben.

Naast al die bloemen, heeft de Keukenhof nog andere bezienswaardigheden. Zo zijn er jaarlijks verschillende exposities in de paviljoenen. Toen wij de Keukenhof bezochten, was er bijvoorbeeld in het Beatrix Paviljoen een expositie waarin verschillende landen vertegenwoordigd werden. Voor de reizigers wel leuk om Cartagena met heel veel tulpen te zien. Een andere bezienswaardigheid is de molen. Deze kun je bezoeken, maar hou wel rekening met een hele lange rij. Achter de molen heb je een uitzichtpunt over de bollenvelden in de regio.

Ook aan kinderen is gedacht, met bijvoorbeeld een doolhof en een kinderboerderij. Daarnaast is er een klein Nijntje-huis, waar je allemaal Nijntje producten kunt kopen. Ook kun je met een paar Nijntje attributen – en uiteraard tulpen – op de foto.

Wanneer kun je de Keukenhof het beste bezoeken?

De Keukenhof is vaak geopend zodra de lente begint, en eindigt ongeveer midden mei. In 2024 is het geopend van 21 maart tot en met 12 mei. De meeste tulpen staan helemaal in bloei vanaf begin/midden april. Hou er wel rekening mee dat dit per jaar kan verschillen, omdat dit afhankelijk is van het weer.

Keukenhof bezoeken 5 - De Keukenhof bezoeken: dit zijn weetjes en tips

Een van de belangrijkste weetjes voor wanneer je de Keukenhof wil bezoeken: probeer dit dan doordeweeks te doen. Dan is het minder druk. Wanneer je toch in het weekend gaat: ga dan op tijd! Wij waren er om 9 uur ‘s morgens (op de dag van het bloemencorso weliswaar), maar stonden uiteindelijk ruim een half uur voor de Keukenhof in de file. Toen we eenmaal in het park waren, viel het qua drukte gelukkig nog redelijk mee. Na 11 uur was het aanzienlijk drukker, maar het was nog wel te overzien (behalve bij de molen). Wil je alleen met de bloemen op de foto, zonder andere mensen erbij? Dan moet je of heel veel geluk, of heel veel geduld hebben. Of een heel rustig plekje in het park zoeken (maar hier staan niet de mooiste bloemen).

Hoe kom ik aan tickets voor de Keukenhof?

Tickets kun je online kopen. Dit kun je doen op de site van de Keukenhof. Je bestelt tickets voor een bepaalde datum. Daarnaast moet je een tijdslot reserveren voor wanneer je aankomt. Vervolgens mag je tot sluitingstijd in het park blijven.

Gelukkig kun je de datum of tijdslot altijd nog wijzigen na aankoop. Het is echter maar de vraag of de door jouw gewenste nieuwe datum of tijdslot nog beschikbaar is. Bekijk voor de huidige prijzen en openingstijden van het park de website van de Keukenhof.

Hoe kun je het beste bij de Keukenhof komen?

Er zijn verschillende manieren om bij de Keukenhof te komen, als je op eigen initiatief ernaartoe gaat.

 • Met de trein. Er is geen station op loopafstand van de Keukenhof. Wat je wel kunt doen, is een trein pakken naar station Voorhout, Hillegom of Nieuw-Vennep. Vanuit daar kun je op de fiets naar het park.
 • Met de (express)bus. De Keukenhof organiseert expresbussen naar de het park. Deze vertrekken vanuit Schiphol, Amsterdam RAI, Station Haarlem en Station Leiden Centraal
 • Met de auto. Er zijn grote parkeervelden bij de Keukenhof, dus er is voldoende parkeergelegenheid. Gezien het groot aantal bezoekers, moet je wel rekening houden met file. Het is een aanrader om eventueel wat verder weg te parkeren, en het laatste stuk te fietsen of te lopen. Dit blijkt in de praktijk soms wel sneller te gaan. Daarnaast kun je je fiets gratis neerzetten, terwijl je voor de auto een parkeerticket moet betalen.
Zijn er nog leuke weetjes over de Keukenhof?

Natuurlijk zijn er ook leuke weetjes over de Keukenhof. Wist jij bijvoorbeeld dat..

 • … er jaarlijks 7 miljoen bloembollen worden geplant?
 • …het jaar 2020 het enige jaar is sinds de oprichting van de Keukenhof dat er geen editie heeft plaatsgevonden? Dit komt door Corona. In 2021 was het park maar 6 dagen geopend.
 • …de tuin rondom het kasteel bij de Keukenhof is ingericht door dezelfde landsschapsarchitecten die ook het Vondelpark hebben ingerich?
 • …honden zijn toegestaan in het park?
 • …je een boottocht kunt maken langs de bollenvelden die om het park heen liggen? In het park zelf kun je geen boottocht maken.
 • …maar 20% van de bezoekers van de Keukenhof Nederlanders zijn? De rest van de bezoekers zijn buitenlandse toeristen.
 • …elk jaar de Bloemencorso Bollenstreek langs de Keukenhof komt? Het is deze dag extra druk in het park.
 • …er ongeveer 100 kunstwerken in het park staan?
Eten bij de Keukenhof

Wat betreft eten, heeft de Keukenhof eigenlijk wel wat weg van een pretpark. Op verschillende plekken in het park vind je kraampjes met eten: dit gaat van verse smoothies tot aan hamburgers. Daarnaast vind je bij de paviljoenen ook verschillende restaurants. Honger hoef je dus in ieder geval niet te lijden.

?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - De Keukenhof bezoeken: dit zijn weetjes en tips
Slapen bij de Keukenhof

Als je wat verder weg woont, is het een aanrader om van je bezoek aan de Keukenhof een weekendje weg te maken. Je bent namelijk maar een paar uur in het park. Wij moesten zelf bijna 2 uur rijden, en ik zou zeggen dat dat bijna niet de moeite is. In de omgeving van de Keukenhof heb je leuke plaatsen zoals Lisse, Leiden, Noordwijk en Katwijk. Je zou het ook nog kunnen combineren met een bezoek aan Amsterdam of Haarlem. Hou er wel rekening mee dat de hotels in de bollenstreek in het tulpenseizoen snel vol zitten. Boek daarom op tijd!

Slapen in de buurt van de Keukenhof

Trivago – Bekijk hotels
Agoda – Bekijk hotels
BungalowSpecials – Bekijk vakantieparken
HotelSpecials – Bekijk hotels

Tours naar de Keukenhof

Om te voorkomen dat je in een bus vol toeristen zit, zou ik je aanraden om de Keukenhof op eigen houtje te bezoeken. Dit is ook prima te doen, zeker als je over eigen vervoer beschikt. Mocht je het park toch per tour willen bezoeken, dan is daar uiteraard meer dan genoeg aanbod in.

Powered by GetYourGuide

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

190605 reizen pp 728x90 - De Keukenhof bezoeken: dit zijn weetjes en tipsimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - De Keukenhof bezoeken: dit zijn weetjes en tips