Alles over Stresa en de Borromeïsche Eilanden

Stresa en de Borromeïsche Eilanden

Als je in de buurt van Lago Maggiore bent, mag je een bezoek aan Stresa niet overslaan. Dit plaatsje in de Borromeïsche Golf van Lago Maggiore trekt jaarlijks vele toeristen. En dat is ook niet voor niets. Het is een leuk en gezellig plaatsje, met veel restaurantjes en terrasjes in het centrum. Aan de boulevard aan het meer kun je heerlijk in de zon wandelen langs alle statische gebouwen. Maar wat Stresa vooral bijzonder maakt, zijn de Borromeïsche Eilanden die voor de kust van het plaatsje liggen. Hier vind je alles wat je moet weten wanneer je Stresa en deze Borromeïsche Eilanden wilt bezoeken.

Stresa

Het plaatsje Stresa ligt aan de westkant van Lago Maggiore, in de Borromeïsche golf. Stresa staat voornamelijk bekend om de deftige 5-sterren hotels aan de boulevard. Deze zijn gevestigd in hele mooie, statige gebouwen. De boulevard van Stresa is groot, groen en heeft ook een park. Je kunt er heerlijk over flaneren en mensen kijken. Er lopen namelijk allerlei soorten mensen over de boulevard: van hele rijke toeristen, sporters tot gezinnen met kleine kinderen. Pak aan het eind van de middag ook vooral een terrasje en kijk uit over Lago Maggiore.

Ook heeft Stresa een gezellig historisch centrum. Het centrum is niet heel groot, maar zit vol met terrasjes en winkeltjes. De meeste terrasjes zijn te vinden op een van de pleinen, waarvan Piazza Luigi Cadorna veruit de grootste is. Maar in Stresa vind je ook veel leuke plekjes om te eten of te drinken in de vele smalle straatjes.

Vanuit Stresa gaat er ook een kabelbaan naar de Mottarone, een berg van 1491 meter hoogte. Vanaf de Mottarone heb je een prachtig uitzicht over Lago Maggiore en het Ortameer, maar je kunt er ook mooie bergwandelingen maken. Op dit moment kun je de kabelbaan helaas niet gebruiken, omdat er in het voorjaar van 2021 een ernstig ongeluk mee is gebeurd. Gelukkig kun je vanuit Stresa ook met de auto naar de top van de Mottarone rijden.

Lees ook: Ortameer en Lago Maggiore: de mooiste hiking routes

De Borromeïsche Eilanden

De Borromeïsche Eilanden bestaan uit de 3 eilandjes Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori.

Isola Bella is het meest bekende eiland van de drie. Het eiland bestaat voor een groot deel uit een paleis van de familie Borromeo. Dit paleis en de tuin kun je bezoeken. Dat is ook zeker een aanrader, want verder zijn er op Isola Bella alleen een aantal toeristische winkeltjes en een kerkje te vinden. Als je het paleis en de tuin bezoekt, wordt je eerst door het paleis geleid. Je komt door de meest prachtige vertrekken, die vol hangen met kunst. Vervolgens kom je uit in de paleistuin. Deze tuin is dé reden waarom je Isola Bella moet bezoeken. Deze botanische tuin bestaat uit meerdere terrassen in barokke stijl, inclusief beelden, fonteinen en een spectaculaire façade met een beeld van een eenhoorn op de top.

Isola Madre is het grootste eiland van de drie. Het eiland bestaat alleen uit een enorme botanische tuin met een paleis. Wil je deze botanische tuin niet bezoeken? Dan hoef je ook geen bezoekje aan het eiland te brengen. Je zal echter geen spijt krijgen van de botanische tuin. Je ziet niet alleen de meest prachtige planten, maar ook veel bijzondere, prachtige vogels. Omdat Isola Madre het verst van Stresa vandaan ligt, is dit eiland ook het rustigste van de drie Borromeïsche Eilanden. En dat is ook wel heel fijn. Neem ook vooral even de tijd om tussen de bloemen uit te kijken over Lago Maggiore.

Isola dei Pescatori is het kleinste, maar ook het meest drukke eiland. Hier vind je geen tuinen, maar vooral heel veel winkeltjes en restaurants. Deze liggen vooral aan de oevers van het meer, want het eiland heeft maar 1 ‘binnenlandse’ straat. Ook hier vind je veel restaurants en winkeltjes, en een ijssalon met heerlijke ijsjes.

Hoe kom je op de Borromeïsche Eilanden?

De Borromeïsche Eilanden liggen vlak voor de kust bij Stresa. Als je de Borromeïsche Eilanden wil bezoeken, kun je ze eenvoudig met een bootje vanaf Stresa bereiken. Er zijn dan ook veel tour operators die tours naar deze eilanden aanbieden. In deze tours zitten de entreekaartjes voor de botanische tuin op Isola Madre en het paleis met de paleistuin op Isola Bella vaak al bij inbegrepen. Maar je kunt ook alleen kaartjes kopen voor de boottochtjes naar de eilanden.

Je kunt vaak kiezen uit twee opties: een bezoek aan alleen Isola Bella en Isola dei Pescatori, of aan alle drie de eilanden. Mijn aanrader is om ze alle Borromeïsche Eilanden te bezoeken. Isola Madre is namelijk veel minder toeristisch, en veel minder druk dan de andere twee eilanden. En de botanische tuin daar is wel mooier en natuurlijker dan die op Isola Bella.

Je kunt de tours online boeken, maar in de haven van Stresa vind je ook meer dan genoeg tentjes die tickets verkopen. Er zijn ook veel verschillende soorten boten waarmee je de Borromeïsche Eilanden kunt bezoeken. Van wat grotere speedbootjes tot een soort van kleine veerboten. Over het algemeen vertrekken de boten ieder halfuur vanaf elk eiland.

Eten en slapen in Stresa

In het centrum van Stresa vind je heel veel leuke terrasjes en restaurantjes. De meeste terrasjes vind je op Piazza Luigi Cadorna, maar ook op de andere pleintjes en in de vele smalle straatjes kun je leuke plekjes vinden. Zo waren wij uitgekomen bij Bar Pasticceria Jolly, een soort van bakkerijtje, met heerlijke wijn! Of doe juist een drankje aan de waterkant. Je vind hier van alles: van kioskjes met een paar tafeltjes, naar koffiebarretjes tot hippe ‘beachclubs’.

?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Alles over Stresa en de Borromeïsche Eilanden

Omdat wij Stresa en Lago Maggiore als een dagtrip vanuit het Ortameer hebben bezocht, heb ik helaas geen aanbevelingen voor accommodaties. Maar gelukkig zijn er meer dan genoeg leuke slaapplekjes in (de buurt van) Stresa te vinden. Zit er iets voor jou tussen?

Slapen in Stresa

Agoda – Bekijk hotels
Trivago – Bekijk hotels
TUI – Bekijk hotels
Eurocampings – Bekijk campings
Allcamps – Bekijk campings
VacanceSelect – Bekijk campings
Zoover – Bekijk vakanties

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

190605 reizen pp 728x90 - Alles over Stresa en de Borromeïsche Eilandenimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Alles over Stresa en de Borromeïsche Eilanden