Ermelo en de Veluwe: dit zijn de dingen om te doen

ermelo bezienswaardigheden

De Veluwe is een groot en uitgestrekt natuurgebied hier in Nederland. Er zijn dan ook veel mooie plekken op de Veluwe te vinden. Een aantal van deze mooie plekjes vind je in de buurt van Ermelo, aan de westkant van de Veluwe. Ermelo is een klein plaatsje, met enkele gezellige restaurants en een aantal mooie bezienswaardigheden zoals de molen ‘De Koe’, en het hierin gevestigde museum ‘Het Pakhuis‘. Maar ook in de omgeving van Ermelo is er meer dan genoeg te zien en te doen. Hier vind je een selectie met een aantal bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen in Ermelo en de Veluwe.

De Ermelosche heide en schaapskooi

De Ermelosche Heide is een gebied van ruim 380 hectare en is een van de meest uitgestrekte heides die ik ooit gezien heb. Kenmerken voor de Ermelosche Heide zijn de heuvels, veroorzaakt door stuwwallen en grafheuvels. Er zijn namelijk nog behoorlijk wat overblijfselen vanuit de Romeinse tijd te vinden. Als je de wandelroute ‘Romeins Marskamp’ volgt, kun je meer te weten komen over de overblijfselen van de Romeinse tijd. Naast deze wandelroute, gaan er nog meerdere wandelroutes en fietsroutes over de heide.

De Ermelosche Heide wordt begraasd door een schaapskudde. Als je naar de Ermelosche Heide gaat, breng dan ook even een bezoekje aan de Schaapskooi. Hier wordt van alles uitgelegd over de kudde en bijvoorbeeld het verwerken van wol. In het winkeltje kun je wat te eten, te drinken, plaatselijke specialiteiten en verschillende wollen producten kopen. Ook kun je de schapen bekijken als ze weer terug zijn gekomen van het grazen.

Landgoed Staverden

Een van de mooiste bezienswaardigheden in de buurt van Ermelo is Landgoed Staverden. Het landgoed ligt in een bosrijk gebied, waar je heel mooi kunt wandelen. Er zijn 3 gemarkeerde wandelroutes, die je langs de mooiste plekjes van Landgoed Staverden leiden. Op het landgoed vind je onder andere een landhuis, een koetshuis, een oranjerie en mooi park met fonteintjes en veel bloeiende bloemen. In een paar van deze gebouwen zijn onder andere een brouwerij en een brasserie gevestigd. Ook kun je op het landgoed een Bezoekerscentrum en landschapswinkel vinden.

Als je geluk hebt, lopen de witte pauwen over het landgoed. Toen wij hier waren, zaten ze met zijn allen in hun hok. Je kunt ze dan alleen van grote afstand bekijken. Wel hebben wij een hert gezien toen we een wandeling over het landgoed maakten.

Bostoren

Een andere bezienswaardigheid in de buurt van Ermelo is de Bostoren van Putten. Dit is een grote uitkijktoren, waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Maar het is wat mij betreft niet zomaar een uitkijktoren, ze hebben er echt iets bijzonders van gemaakt. Zo staan er bovenop de toren bomen, struiken en bankjes. Ook heb je in de toren een zwevend uitkijkplatform waar je letterlijk boven de bomen hangt. Daarnaast heeft de toren een aantal vogelkijk kastjes en is de toren speels ontworpen zodat je niet telkens dezelfde soort trapjes omhoog hoeft te gaan. Neem trouwens wel een pinpas mee als je de toren wil gaan bezoeken: je moet namelijk wel een kleine entree betalen.

De Bostoren van Putten is een onderdeel van het landgoed Schovenhorst. Hoewel dit landgoed zeker een aantal bijzondere bomen had, vond ik het landgoed verder wel enigszins tegenvallen. Zeker als je het vergelijkt met de andere landgoederen in de buurt van Ermelo en de rest van de Veluwe.

Harderwijk

Breng ook zeker even een bezoek aan Harderwijk. Met al dat gewandel en gefiets door de bossen en de heide van de Veluwe, is dit mooie stadje een aangename afwisseling. Harderwijk heeft veel monumentale panden, pittoreske straatjes en leuke huisjes. Ik vond het echt een leuke plaats om doorheen te lopen. Het mooiste gebied is wat mij betreft tussen de Vischmarkt, de Hoogstraat en het stadhuis. Bezoek ook even het winkeltje ‘Het Melkhuisje’. Dit is een klein winkeltje met allemaal lekkere specialiteiten. Het is ook een aanrader om Harderwijk op zaterdag te bezoeken, want op zaterdagochtend is er een gezellige markt in de stad.

Een ander fijn gebied in Harderwijk is het strandboulevard. Hier kun je uitkijken over het water en de haven (en het Dolfinarium). Aan deze strandboulevard ligt het StrandEiland. Toen wij Harderwijk bezochten was het enigszins fris en winderig, maar ik kan het me voorstellen dat het bij mooie dagen het hier heel druk is. Op het eiland vind je ook Walhalla, een strandtent waar je bij mooi weer kunt gaan zitten voor een hapje of een drankje.

Landgoed Oud-Groevenbeek

Tussen Ermelo en Putten ligt Landgoed Oud-Groevenbeek. Dit landgoed heeft een paar mooie gebouwen, welke nu voornamelijk worden gebruikt voor recreatieve doeleinden. Er zijn meerdere wandelroutes door dit landgoed aangelegd. Je kunt de auto op de parkeerplaats aan de N303 parkeren. Hier starten de verschillende wandelroutes ook. Wij hebben hier de gele en de rode route (beiden zijn 3 km) gecombineerd. Zo kwamen we eerst via de gele route langs de gebouwen van het landgoed. De rode route bracht ons vervolgens over een heidegebied.

Fietsen en wandelen in de omgeving

Naast bovenstaande wandelroutes en bezienswaardigheden, zijn er nog veel meer wandel- en fietsroutes in de omgeving van Ermelo. Bij de lokale VVV en bij je accommodatie kun je vast een aantal aanbevelingen krijgen. Of kijk anders eens online voor wat wandel- en fietsroute inspiratie.

In de buurt van Ermelo ligt bijvoorbeeld ook het plaatsje Garderen. Dit plaatsje wordt ook veel gebruikt als uitvalsbasis om de Veluwe te ontdekken. Garderen is een sfeervol dorpje waar je ook verschillende restaurantjes en terrasjes vindt. Bij de Veluwe Specialist in Garderen kun je fietsen huren, maar ook andere leuke dingen zoals e-scooters, e-loopfietsen en Mini Coopers. Ook verzorgen zij verschillende activiteiten op de Veluwe.

Ermelo Veluwe - Ermelo en de Veluwe: dit zijn de dingen om te doen
Andere bezienswaardigheden op de Veluwe

Bovenstaande bezienswaardigheden kun je allemaal vinden in de directe omgeving van Ermelo. Maar op de Veluwe is natuurlijk nog veel meer te zien, al zul je hiervoor dan wel een stukje verder moeten rijden.

  • Apeldoorn. Hier vind je een gezellige binnenstad met veel winkels en enkele musea. De belangrijkste bezienswaardigheden van Apeldoorn liggen echter aan de rand van de stad. Zoals Paleis het Loo en de paleistuinen, het stadspark Berg en Bos en de Apenheul.
  • Hoge Veluwe. Dit uitgestrekte Nationaal Park ligt in het hart van de Veluwe. De beste manier om De Hoge Veluwe te ontdekken, is op de gratis witte fietsen. Bezoek onder andere het Jachthuis Sint Hubertus en het Kröller-Müller museum.
  • Radio Kootwijk. Dit voormalige radio zendstation staat midden op de heide. Het is een imposant betonnen gebouw, in de vorm van een kerk. Het is dan ook niet vreemd dat Radio Kootwijk zoveel bezoekers trekt.

Lees meer: Wat te doen in Apeldoorn en omgeving

Eten in Ermelo

Ermelo is een compact en gezellig plaatsje met veel restaurants. Omdat er zoveel mensen zijn die de Veluwe en Ermelo bezoeken, zitten bij mooi weer de terrasjes en restaurants altijd gezellig vol. Een aanrader is wat mij betreft restaurant ‘De Boterlap‘. De kaart van dit restaurant kun je omschrijven als Nederlands met Spaanse invloeden. Een andere echte aanrader is de Lazy Tiger. Dit Thais restaurants ligt buiten Ermelo, je moet hem dus echt weten te vinden. Zowel het interieur binnen als buiten in prachtig (buiten zit je echt in een Aziatische tuin). En het eten is ook nog eens heerlijk. De gerechtjes zijn zo gemaakt dat ieder voor zich kan bestellen, maar je kunt ze ook delen.

Slapen in Ermelo

Ermelo is een goede uitvalsbasis om de Veluwe te ontdekken. Er zijn dan ook meer dan genoeg accommodaties in de buurt. Zo kun je in Ermelo en omgeving een aantal hotels en B&B’s vinden. Maar je vind hier voornamelijk veel vakantieparken en huisjes in de natuur. Wij verbleven ook op een heerlijk rustig vakantiepark van Vrijrijck, tussen Ermelo en Garderen. Zodra we het park uitliepen, stonden we meteen op de Ermelosche Heide.

Slapen in Ermelo

Belvilla – Bekijk vakantiehuizen
Natuurhuisje – Bekijk vakantiehuizen
Landal – Bekijk vakantieparken
Roompot – Bekijk vakantieparken
Zoover – Bekijk accommodaties
Eurocampings – Bekijk campings
HotelSpecials – Bekijk hotels
Agoda – Bekijk hotels
Trivago – Bekijk accommodaties

Wil je meer weten over de bezienswaardigheden van Ermelo en de Veluwe? Dan wil je deze blogs vast ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - Ermelo en de Veluwe: dit zijn de dingen om te doenimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Ermelo en de Veluwe: dit zijn de dingen om te doen

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Ermelo en de Veluwe: dit zijn de dingen om te doen ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Ermelo en de Veluwe: dit zijn de dingen om te doen ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Ermelo en de Veluwe: dit zijn de dingen om te doen ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Ermelo en de Veluwe: dit zijn de dingen om te doen