Durbuy: tips voor activiteiten en bezienswaardigheden

Durbuy activiteiten bezienswaardigheden

Durbuy is een klein plaatsje in de Belgische Ardennen. Het wordt ook wel het kleinste stadje ter wereld genoemd, omdat het met zijn 400 inwoners wel stadsrechten heeft. Durbuy staat bekend om zijn middeleeuwse, smalle straatjes en mooie bezienswaardigheden. Het is erg populair bij toeristen en dagjesmensen, dus sfeervol is het zeker! Maar ook in de omgeving van Durbuy is er genoeg te beleven. Rondom Durbuy kun je voldoende activiteiten doen, zoals fietsen, wandelen, klimmen of kajakken. Ga jij binnenkort naar dit gezellige Belgisch plaatsje in de Ardennen? Dit zijn mijn tips voor de leukste activiteiten en de mooiste bezienswaardigheden in en rondom Durbuy.

Dwalen door de middeleeuwse straatjes en langs de bezienswaardigheden van Durbuy

Een van de fijnste dingen om te doen in Durbuy, is dwalen door de smalle, middeleeuwse straatjes. Het centrum van Durbuy is niet heel groot: het bestaat uit iets van 4 of 5 straatjes. Waarschijnlijk heb je binnen een paar uur al deze leuke straatjes en de mooiste plekjes al wel gezien. Maar ook al is Durbuy klein, het lijstje met mooie bezienswaardigheden in het stadje groot.

Eigenlijk zijn alle straatjes van Durbuy wel een bezienswaardigheid. Maar het meest fotogenieke straatje vind ik Rue de la Prévoté. In dit straatje vind je verschillende restaurantjes, en beide uiteinden van het straatje komen uit op kleine pleintjes met terrasjes. Aan een van deze pleintjes ligt ook ‘La Vrai Confiture de Durbuy’, een winkeltje met allemaal streekproducten en lekkere biertjes. Een ander bezienswaardig winkeltje in Durbuy is ‘Traiteur Boucherie Bodson’. Deze slager is te herkennen aan het varkentje dat voor het raam staat.

De andere bezienswaardigheden die je tegenkomt als je een rondje loopt door Durbuy, zijn het kasteel van Durbuy en de Falize rots. De Falize rots is een grote rotspartij in het centrum van Durbuy, en heeft de vorm van een regenboog. Het kasteel van Durbuy ligt aan de rivier de Ourthe, dat door Durbuy stroomt. Het is een prachtig kasteel, die je helaas alleen aan de buitenkant kunt bekijken. Het is namelijk privébezit. Aan de andere kant van de rivier vind je het Parc des Topiaires. Dit een buxustuin met maar liefst 250 gesnoeide beeldhouwwerken. Vanaf dit park heb je trouwens ook een mooi uitzicht op het kasteel. Het parkeerterrein bij Parc des Topiaires kun je gebruiken om je auto goedkoop te parkeren, mocht je Durbuy als dagtripje bezoeken.

Belgische biertjes drinken op het terras

Durbuy wordt drukbezocht door dagjesmensen. Dat kun je vooral in de weekenden en het hoogseizoen goed merken. Tussen 11 en 17 uur kan het goed druk zijn in Durbuy. Bij goed weer zitten alle terrasjes gezellig vol. Dit brengt mij ook meteen bij een van de leukste activiteiten van Durbuy: een Belgisch biertje drinken op het terras. Het stadje is erg sfeervol, en dat komt mede door de vele en gezellige terrasjes die het plaatsje kent. Een aantal van deze terrasjes liggen in de smalle middeleeuwse straatjes, maar de meesten liggen aan de Place aux Foires. En heb je even geen zin in een Belgisch biertje of een drankje? Dan neem je toch een Belgische wafel op de hand?

Ga Kajakken

Een populaire activiteit rondom Durbuy is kajakken op de Ourthe. Deze rivier loopt langs Durbuy, maar ook langs andere populaire plaatsjes in de Ardenen zoals Hotton, La Roche-en-Ardenne en Barvaux. De meeste mensen die gaan kajakken vanuit Durbuy, doen dit tot aan Barvaux. Dit is een stuk van ongeveer 10 kilometer.

Als je wil gaan kajakken tijdens je verblijf in Durbuy, dan kun je dit regelen bij het plaatselijke toeristenbureau op Place aux Foires, of bij je hotel of accomodatie. Hou er wel rekening mee dat het waterpeil van de Ourthe in zomer te laag kan zijn. De beste tijd om te kajakken is daardoor in het voorjaar of in het najaar.

Durbuy activiteiten bezienswaardigheden 6 - Durbuy: tips voor activiteiten en bezienswaardigheden
Wandelen bij de dolmen van Weris

In de omgeving van Durbuy kun je goed wandelen, net zoals op veel andere plekken in de Ardennen. Een populair gebied in de buurt van Durbuy om te wandelen, is bij het dorpje Weris. Dit dorpje staat bekend om zijn dolmen. Deze dolmen worden ook wel de hunebedden of Stonehenge van de Ardennen genoemd. Hopelijk heb je zo een beetje een idee wat deze dolmen precies zijn.

Vanuit Weris vertrekken meerdere wandelroutes, die je langs verschillende van deze dolmen brengen. Wij hebben 2 wandelroutes gecombineerd, om zo iets meer van de dolmen te kunnen zien. Als je erover nadenkt, zijn deze dolmen eigenlijk wel bijzonder. Al had ik er stiekem wel iets meer van verwacht.

Hou er wel rekening mee dat je grotendeels in open velden loopt. Daarom een tip van een ervaringsdeskundige: smeer je goed in als de zon schijnt. Toen wij deze route liepen, was het zo’n 16 graden, maar met die zon erbij waren we toch wel een beetje verbrand. Oeps! De routes gaan ook gedeeltelijk door Weris zelf. Het is een mooi dorpje, maar er is verder niet zo heel veel te doen. Hier zijn vooral (vakantie)huizen en er is 1 terrasje waar je iets kunt drinken.

Bezoek het Kasteel van Logne

Op zo’n 12 kilometer ter noorden van Durbuy liggen de ruïnes van het Kasteel van Logne. Dit kasteel werd in de middeleeuwen gebouwd, en in 1521 verwoest door de troepen van keizer Karel V. Sindsdien zijn alleen de ruïnes nog over van het kasteel. De ruïnes hebben een indrukwekkende ligging, hoog op een heuvel langs rivier de Ourthe.

De ruïnes en bijbehorend museum (die een paar kilometer verderop ligt), kun je bezoeken. Vanaf de parkeerplaats loop je in ongeveer een kwartiertje omhoog naar de overblijfselen van het kasteel. De ruïnes zijn mooi om te zien, maar ook niet heel groot. Binnen 3 kwartier tot een uur heb je eigenlijk alles wel bekeken. Voor de kinderen hebben ze het wel leuk gemaakt door een speurtocht met raadsels op verschillende plekken in de ruïne te maken. Wel goed om te weten: het kasteel is vaak alleen ‘s middags geopend. Toen wij het Kasteel van Logne bezochten, moesten we 7,50 euro per persoon aan entree betalen. Dit is inclusief een bezoek aan het museum. In dit museum leer je alles over de geschiedenis van het kasteel.

Wandelen bij Sy

Je kunt ook mooi wandelen bij het dorpje Sy, ook op zo’n 12 kilometer van Durbuy. Een mooie wandelroute die wij hier gelopen hebben, is de rode route van bijna 5 kilometer. Deze route begint bij het treinstation van Sy. De eerste helft van de route gaat boven langs. Hier heb je mooie uitzichten op de rivier de Ourthe en paar een rotsen langs deze rivier. Halverwege kom je uit bij het parkeerterrein van het Kasteel van Logne. Mocht je deze wandeling ‘s middags maken, kun je ervoor kiezen om het kasteel te bezoeken.

Vervolgens gaat de route terug richting Sy, maar deze keer loop je langs de rivier de Ourthe. Grote kans dat je onderweg kajakkers tegenkomt. Toen wij hier liepen, waren er ook een aantal actievelingen de rotsen aan de Ourthe aan het beklimmen. Op het einde van de wandelroute moet je nog een spoorbrug over, om weer in Sy te komen.

Wat je niet moet doen: rondwandeling rond Durbuy

Dat wandelen een belangrijke activiteit is in Durbuy, kun je alleen al zien aan de vele wandelroutes. Vanuit het toeristenbureau in het stadje vertrekken er meerdere wandelroutes. Een van deze wandelroutes die we ook op meerdere websites tegenkwamen, is ‘Boucle de Durbuy’, een route van 5 kilometer. Dit is een aardige route als je gewoon even wilt wandelen in de omgeving van Durbuy, maar het is niet aan te raden als je echt iets wil zien. De route is namelijk enigszins eentonig en gaat vooral door het bos. Je hebt niet echt veel uitzichtpunten op het stadje en de omgeving.

Halverwege de route is er wel een uitkijktoren. Deze uitkijktoren kun je zien vanuit het stadje. Echter blijkt dat deze uitkijktoren op privégrond staat (bij mensen in de achtertuin). Je moet dus het geluk hebben dat de toren open is. Je raadt het waarschijnlijk al: bij ons was de toren dicht.

Durbuy activiteiten bezienswaardigheden 20 - Durbuy: tips voor activiteiten en bezienswaardigheden
Eten in Durbuy

Naast activiteiten en bezienswaardigheden, wil je waarschijnlijk ook weten waar je goed kunt eten in Durbuy. Ik moet eerlijk zeggen dat dit me wel tegenviel in het plaatsje. De restaurants zijn groot en gericht op de massa. Dit merk je zowel op de menukaarten als in de sfeer in de restaurants. Er zijn ook zeker wel kleine restaurants, maar dit zijn over het algemeen ook meteen weer redelijk dure restaurants.

Wat overigens wel een leuk plekje is, is het restaurantje ‘C’est de la faute de maman‘. Dit is een leuk plekje voor de lunch of een drankje in de middag.

Slapen in Durbuy

In en rondom Durbuy zijn meer dan genoeg hotels, vakantiehuizen en vakantieparken te vinden. Een aanrader is om in het oude centrum van Durbuy zelf te slapen. Zo kun je ook een goede indruk krijgen van het stadje zodra alle dagjesmensen weg zijn. Wij verbleven in het hotel ‘Le Clos des Récollets‘, een klein en charmant hotelletje met bijbehorend restaurant, recht in het centrum van Durbuy. Het hotelletje zelf is klein en charmant, het ontbijt viel ons qua keuze wel een beetje tegen.

Slapen in Durbuy

Tripadvisor – Bekijk hotels
Trivago – Bekijk accommodaties
Hotelspecials – Bekijk hotels
Natuurhuisje – Bekijk vakantiehuizen
Zoover – Bekijk accommodaties
Agoda – Bekijk accommodaties
Belvilla – Bekijk vakantiehuisjes
BungalowSpecials – Bekijk vakantiehuisjes
Musjroom – Bekijk vakantiehuisjes
TUI – Bekijk vakanties

Wil jij meer weten over Durbuy of andere bezienswaardigheden in België?

190605 reizen pp 728x90 - Durbuy: tips voor activiteiten en bezienswaardighedenimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Durbuy: tips voor activiteiten en bezienswaardigheden

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Durbuy: tips voor activiteiten en bezienswaardigheden ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Durbuy: tips voor activiteiten en bezienswaardigheden ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Durbuy: tips voor activiteiten en bezienswaardigheden ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Durbuy: tips voor activiteiten en bezienswaardigheden