Landen met de meeste plekken op de Werelderfgoedlijst

unesco werelderfgoedlijst top 10

Ben jij op zoek naar een nieuwe reisbestemming? Hou jij van cultuur en natuur? En kun je niet zo goed kiezen waar je naartoe wilt? Je zou dan eens kunnen kijken naar landen die veel plekken op de UNESCO Werelderfgoedlijst hebben staan. Dit zijn bijzondere monumenten, gebouwen, stadsdelen (culturele erfgoederen) of landschappen (natuurlijke erfgoederen) die door UNESCO zijn verklaard tot eigendommen van de hele wereld. Het zijn unieke en onvervangbare plekken, die bewaard moeten worden voor volgende generaties. Zeker de moeite waard om een keer te bekijken dus! Op dit moment staan er 1154 werelderfgoederen uit 167 verschillende landen op de lijst. Dat zijn er behoorlijk veel. Maar in welke landen vind je de meeste werelderfgoederen? Dit is de top-10 van landen met de meeste plekken op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

10: Iran

We starten deze top 10 met landen met de meeste plekken op de UNESCO Werelderfgoedlijst met Iran. Iran heeft 26 plekken op de lijst staan. Dit zijn voornamelijk culturele erfgoederen. Bij culturele erfgoederen kun je denken aan Het Perzisch Qanat, de Masjed-e Jāmé van Isfahan en Persepolis. Bij de natuurlijke erfgoederen van Iran kun je denken aan de Dasht-e Lut woestijn. Op dit moment is Iran is niet het eerste land waar je naartoe zal gaan. Hopelijk wordt het snel wat veiliger in Iran, zodat je van deze prachtige werelderfgoederen kunt genieten.

9: Rusland

Op nummer 9 van de lijst staat Rusland. Dit land heeft 27 plekken op de Werelderfgoedlijst. Dat is eigenlijk ook niet vreemd voor z’on groot land. Enkele onderdelen van de lijst zijn het Historisch centrum van Sint-Petersburg, de Witte monumenten van Vladimir en Suzdal en natuurlijk het Kremlin en Rode Plein in Moskou. Ook staan er natuurlijke erfgoederen op de lijst, zoals de Vulkanen van Kamtsjatka, het Putorana plateau en de Westelijke Kaukasus.

8: Verenigd Koninkrijk

Op nummer 8 vinden we het Verenigd Koninkrijk, met 31 plekken op de lijst. De bekendste erfgoederen zijn Stonehenge, de Tower of London, het Paleis van Westminster, Westminster Abbey en steden als Edinburgh. Allemaal leuke en bekende plekken om te bezoeken dus. De meeste erfgoederen van het Verenigd Koninkrijk zijn cultureel, maar er zijn ook diverse natuurlijke erfgoederen. Hierbij kun je denken aan het vulkanische archipel Saint Kilda en het Engelse Merengebied (the Lake District).

unesco werelderfgoedlijst landen top 10.jpg 4 - Landen met de meeste plekken op de Werelderfgoedlijst
Tower of London
7: Mexico

Mexico mag natuurlijk niet in deze top-10 ontbreken. In totaal heeft Mexico 35 erfgoederen op de Werelderfgoedlijst staan. Geen grote verrassing: dit zijn veel oude Maya steden. Bijvoorbeeld het wereldwonder Chichén Itzá, Uxmal en de Inca ruïnes bij Palenque. Stuk voor stuk een bezoekje waard. Daarnaast staan er veel historische centrums van Mexicaanse steden op de lijst, zoals Campeche, Mexico-stad, Zacatecas en Guanajuato. Voor de cultuurliefhebber heeft Mexico dus heel veel te bieden! De natuurliefhebbers mogen bijvoorbeeld de eilanden en beschermde gebieden van de Golf van Californië niet overslaan.

Lees ook: Reizen door Mexico: de mooiste bezienswaardigheden

Praktische info Mexico 1 - Landen met de meeste plekken op de Werelderfgoedlijst
De Inca ruïnes bij Palenque
6: India

India heeft in totaal 41 erfgoederen op de lijst staan. De Taj Mahal mag hier natuurlijk niet op ontbreken. Er staan ook veel andere culturele erfgoederen op de lijst van India. Dit zijn veelal tempels, kerken en kloosters. Je kunt denken aan de Humayun’s graftombe in Delhi, de Monumentengroep van Hampi en het Mahabodhi tempelcomplex. Allemaal erfgoederen waarvoor je nu een vliegtuig naar India wilt nemen. Daarnaast heeft India ook een aantal natuurlijke erfgoederen, zoals het het Nationaal park Kaziranga en het Nationaal park Groot Himalaya.

?c=335&m=1153268&a=404862&r=&t=html - Landen met de meeste plekken op de Werelderfgoedlijst
5: Frankrijk

Frankrijk is misschien wel één groot cultureel werelderfgoed. Van de 46 werelderfgoederen in Frankrijk, zijn de meeste zijn cultureel. Het zijn ook stuk voor stuk prachtige plekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het kasteel Mont Saint-Michel en zijn baai? Of het paleis van Versailles en zijn parken? En de oevers van de Seine in Parijs? Van veel Franse steden zoals Lyon, Avignon en Carcasonnne, is het historisch centrum op de lijst terug te vinden. Ook de charmante stad Straatsburg staat erop. Frankrijk heeft ook behoorlijk wat kathedralen op de lijst staan, zoals de kathedralen van Amiens, Bourges en Chartres.

Naast historische gebouwen, staan bijvoorbeeld ook de heuvels, huizen en kelders van de Champagnestreek op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Nog meer redenen om naar Frankrijk te gaan.

unesco werelderfgoedlijst landen top 10.jpg 2 - Landen met de meeste plekken op de Werelderfgoedlijst
De champagnestreek
4: Spanje

Spanje staat bij ons bekend als vakantieland om de prachtige stranden. Maar wist je dat je voor cultuur en natuur ook in Spanje op de juiste plek bent? Spanje heeft namelijk 47 plekken op de UNESCO werelderfgoedlijst staan.

Zo staan de prachtige werken van Antoni Gaudi op de lijst. Denk hierbij aan de Sagrada Familia en Parque Guell in Barcelona. Ook het bedevaartsoord Santiago de Compostela ontbreekt niet. Daarnaast hebben veel historische gebouwen en steden een plekje op de lijst bemachtigd. Wat denk je van Salamanca en Cordoba? Of het Alhambra, Generalife en Albaycín in Granada? Mijn favoriete natuurpark van Spanje rondom de vulkaan de Teide op Tenerife is er ook op terug te vinden. Dus meer dan genoeg redenen om Spanje te ontdekken.

unesco werelderfgoedlijst landen top 10.jpg 3 - Landen met de meeste plekken op de Werelderfgoedlijst
Granada
3: Duitsland

Veel plaatsen op de Werelderfgoedlijst zijn ook lekker dicht bij huis te vinden. Duitsland heeft namelijk 48 erfgoederen op de lijst staan. De Duitse kerken zijn populair in de lijst. De Dom van Aken en de Dom van Keulen zijn er bijvoorbeeld beiden op terug te vinden. Daarnaast heeft Duitsland ook veel prachtige kastelen, kloosters en paleizen. Hiervan staan er ook veel op de lijst. Ook delen van Duitse steden zijn gekenmerkt als werelderfgoed. Breng tijdens een stedentrip naar Berlijn bijvoorbeeld ook een bezoek aan de modernistische woonwijken en het Museuminsel (museumeiland). Als je naar Hamburg gaat, mag je Speicherstadt en het Kontorhaus-district niet overslaan.

Lees ook: Gluren bij de buren: de leukste plekken van Duitsland

unesco werelderfgoedlijst landen top 10.jpg 5 - Landen met de meeste plekken op de Werelderfgoedlijst
De prachtige gebouwen op het Museuminsel in Berlijn
2: Italië

Op de tweede plek staat Italië, met in totaal 54 werelderfgoederen. Het zal je waarschijnlijk niets verbazen dat Italië vooral veel culturele erfgoederen op de lijst heeft staan. Veel steden in Italië hebben een historisch centrum. Voorbeelden hiervan zijn Siena, Napels en Florence. Daarnaast staan ook veel iconen van Italië op de lijst, zoals de toren van Pisa. Het Colosseum staat er dan bijvoorbeeld weer niet op. Ook qua natuurlijke erfgoederen heeft Italië een aantal mooie plekken op de lijst staan. Wat dacht je van de Dolomieten of de Etna vulkaan? Allemaal pareltjes om te bezoeken!

unesco werelderfgoedlijst landen top 10 - Landen met de meeste plekken op de Werelderfgoedlijst
De toren van Pisa
1: China

En de winnaar is: China, met 57 werelderfgoederen op de lijst. Op de lijst van China mag de Chinese Muur natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het historische centrum van Macao staat op deze lijst, net als de keizerlijke paleizen van de Ming- en de Qing-dynastieën in Beijing en Shenyang. Ook heeft China opvallend veel natuurlijke erfgoederen. Hierbij kun je denken aan het Nationaal park Lushan of de Karstregio in Zuid-China. Genoeg redenen om een keer naar China te gaan dus!

?c=492&m=379542&a=404862&r=&t=html - Landen met de meeste plekken op de Werelderfgoedlijst
Alle erfgoederen op de UNESCO werelderfgoedlijst

Heb jij op basis van deze top 10 van landen op de meeste plekken op de UNESCO Werelderfgoedlijst, jouw nieuwe vakantiebestemming gevonden? Of wil je nog meer erfgoederen zien die op de lijst staan? Kijk dan ook eens op de website van UNESCO. Je kunt hier een mooi overzicht vinden van alle erfgoederen per land. Heel handig om je volgende bestemming op te baseren!

Lees ook: Weetjes over de UNESCO Werelderfgoedlijst

Wil je meer weten over deze top 10 landen of de UNESCO Werelderfgoedlijst? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

190605 reizen pp 728x90 - Landen met de meeste plekken op de Werelderfgoedlijstimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Landen met de meeste plekken op de Werelderfgoedlijst