Landen met de meeste plekken op de Werelderfgoedlijst

Ben jij op zoek naar een nieuwe reisbestemming? Hou jij van cultuur en natuur? En kun je niet zo goed kiezen waar je naartoe wilt? Je zou dan eens kunnen kijken naar landen die veel plekken op de UNESCO Werelderfgoedlijst hebben staan. Dit zijn bijzondere monumenten, gebouwen, stadsdelen (culturele erfgoederen) of landschappen (natuurlijke erfgoederen) die door UNESCO zijn verklaard tot eigendommen van de hele wereld. Het zijn unieke en onvervangbare plekken, die bewaard moeten worden voor volgende generaties. Zeker de moeite waard om een keer te bekijken dus!

Elk jaar beslist een speciale commissie welk plekken aan de Werelderfgoedlijst worden toegevoegd. Op dit moment staan er 1121 werelderfgoederen uit 167 verschillende landen op de lijst. Dat zijn er behoorlijk veel. Maar wat zijn nou de landen met de meeste plekken op de Werelderfgoedlijst? Dit is de top-10:

10: De VS en Iran

We beginnen meteen met een gedeelde 10e plek. De Verenigde Staten en Iran hebben namelijk beiden 24 plekken op de lijst staan. Deze 2 landen verschillen natuurlijk enorm. Vandaar dat we de belangrijkste erfgoederen van beide landen even apart benoemen.

Het bekendste culturele erfgoed van de Verenigde Staten ken je wel. Dat is het Vrijheidsbeeld. Maar bijvoorbeeld ook de Independence Hall in Philadelphia staat erop. Die is alweer een stuk minder bekend. Over het algemeen hebben de Verenigde Staten vooral natuurlijke erfgoederen. Op dit lijstje staan bijvoorbeeld de Everglades, de Grand Canyon en Yosemite Nationaal Park. Deze wil je ook echt niet missen als je naar de Verenigde Staten gaat.

Waar de Verenigde Staten vooral veel natuurlijke erfgoederen hebben, heeft Iran voornamelijk culturele erfgoederen. Bij culturele erfgoederen kun je denken aan Het Perzisch Qanat, de Masjed-e Jāmé van Isfahan en Persepolis. Bij de natuurlijke erfgoederen van Iran kun je denken aan de Dasht-e Lut woestijn. Iran is nu niet het eerste land waar je naartoe zou gaan. Hopelijk wordt het snel wat veiliger in Iran, zodat je van deze prachtige plekken kunt genieten.

9: Rusland

Op nummer 9 van de lijst staat Rusland. Dit land heeft 29 plekken op de Werelderfgoedlijst. Zo’n groot land kan ook niet ontbreken. Enkele onderdelen van de lijst zijn het Historisch centrum van Sint-Petersburg, het Historisch en architectonisch complex van het Kazan Kremlin en natuurlijk het Kremlin en Rode Plein in Moskou. Ook staan er natuurlijke erfgoederen op de lijst, zoals de Vulkanen van Kamtsjatka, Het Putorana plateau en de Westelijke Kaukasus. Een keertje naar Rusland dus?

8: Verenigd Koninkrijk

Op nummer 8 vinden we het Verenigd Koninkrijk. De bekendste erfgoederen zijn Stonehenge, de Tower of London, Paleis van Westminster, Westminster Abbey en Saint Margaret’s-kerk en de steden Liverpool en Edinburgh. Allemaal leuke en bekende plekken om te bezoeken dus. De meeste erfgoederen van het Verenigd Koninkrijk zijn cultureel, maar er zijn ook diverse natuurlijke erfgoederen. Hierbij kun je denken aan het vulkanische archipel Saint Kilda en het Engelse Merengebied (the Lake District).

7: Mexico

Mexico mag natuurlijk niet in deze top-10 ontbreken. In totaal heeft Mexico 35 erfgoederen op de Werelderfgoedlijst staan. Geen grote verrassing: dit zijn veel oude Maya steden. Bijvoorbeeld het wereldwonder Chichén Itzá, Uxmal en de Inca ruïnes bij Palenque. Stuk voor stuk een bezoekje waard. Daarnaast staan er veel historische centrums van Mexicaanse steden op de lijst, zoals Campeche, Mexico-stad, Zacatecas en Guanajuato. Voor de cultuurliefhebber heeft Mexico dus heel veel te bieden! De natuurliefhebbers mogen bijvoorbeeld de Eilanden en beschermde gebieden van de Golf van Californië niet overslaan.

6: India

India heeft in totaal 38 erfgoederen op de lijst staan. De Taj Mahal mag hier natuurlijk niet op ontbreken. Er staan ook veel andere culturele erfgoederen op de lijst van India. Dit zijn veelal tempels, kerken en kloosters. Je kunt denken aan de Humayun’s graftombe in Delhi, de Monumentengroep van Hampi en het Mahabodhi tempelcomplex. precies waarvoor je naar India wilt. Daarnaast heeft India ook een aantal natuurlijke erfgoederen, zoals het het Nationaal park Kaziranga en het Nationaal park Groot Himalaya.

5: Frankrijk

Frankrijk is misschien wel één groot cultureel werelderfgoed. In totaal zijn 45 werelderfgoederen in Frankrijk te vinden. De meeste hiervan zijn cultureel. Het zijn ook stuk voor stuk prachtige plekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het kasteel Mont Saint-Michel en zijn baai? Of het paleis van Versailles en zijn parken? Of de oevers van de Seine in Parijs? Van veel Franse steden zoals Lyon, Avignon en Carcasonnne, is het historisch centrum op de lijst terug te vinden. Ook de charmante stad Straatsburg staat erop. Frankrijk heeft ook behoorlijk wat kathedralen op de lijst staan. De Notre-Dame is hiervan natuurlijk de bekendste. Maar ook de kathedralen van Amiens, Bourges en Chartres vind je hierop terug. Nog meer redenen om naar Frankrijk te gaan.

4: Duitsland

Veel plaatsen op de Werelderfgoedlijst zijn ook lekker dicht bij huis te vinden. Duitsland heeft namelijk 46 erfgoederen op de lijst staan. Ook de Duitse kerken zijn populair in de lijst. De Dom van Aken en de Dom van Keulen zijn er bijvoorbeeld beiden op terug te vinden. Daarnaast heeft Duitsland ook veel prachtige kastelen, kloosters en paleizen. Hiervan staan er ook veel op de lijst. Oook delen van Duitse steden zijn gekenmerkt als werelderfgoed. Breng bij een stedentrip naar Berlijn bijvoorbeeld ook een bezoek aan de modernistische woonwijken en het Museuminsel (museumeiland). Als je naar Hamburg gaat, mag je Speicherstadt en het Kontorhaus-district niet overslaan.

Lees ook: Gluren bij de buren: de leukste plekken van Duitsland

DSC05256 1 klein - Landen met de meeste plekken op de Werelderfgoedlijst
De prachtige gebouwen op het Museuminsel in Berlijn
3: Spanje

En dan nu de top 3. Spanje staat bij ons bekend als vakantieland om de prachtige stranden. Maar wist je dat je voor cultuur en natuur ook in Spanje op de juiste plek bent? Er staan maar liefst 48 Spaanse Werelderfgoederen op de lijst! Zo wordt de cultuur en biodiversiteit van Ibiza geroemd. Daarnaast staan de prachtige werken van Antoni Gaudi op de lijst. Denk hierbij aan de Sagrada Familia en Parque Guell in Barcelona. Ook het bedevaartsoord Santiago de Compostela ontbreekt niet. Daarnaast hebben veel historische gebouwen en steden een plekje op de lijst bemachtigd. Wat denk je van Salamanca en Cordoba? Mijn favoriete natuurpark van Spanje rondom de vulkaan de Teide op Tenerife is er ook op terug te vinden. Dus meer dan genoeg redenen om Spanje te ontdekken.

1: Italië en China

En de winnaars zijn: Italië én China. Zij delen de eerste plek. Beide landen hebben namelijk 55 erfgoederen op de lijst staan. Ook dit zijn weer totaal verschillende landen, met totaal verschillende erfgoederen.

Het zal je waarschijnlijk niets verbazen dat Italië vooral veel culturele erfgoederen op de lijst heeft staan. Veel steden in Italië hebben een historisch centrum. Voorbeelden hiervan zijn Siena, Napels, Verona, Venetië en Florence. Daarnaast staan ook veel iconen van Italië op de lijst, zoals de toren van Pisa. Het Colosseum staat er dan bijvoorbeeld weer niet op. Ook qua natuurlijke erfgoederen heeft Italië een aantal mooie plekken op de lijst staan. Wat dacht je van de Dolomieten of de Etna vulkaan? Allemaal pareltjes om te bezoeken!

Op de lijst van China mag de Chinese Muur natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het historische centrum van Macao staat op deze lijst, net als de keizerlijke paleizen van de Ming- en de Qing-dynastieën in Beijing en Shenyang. Ook heeft China opvallend veel natuurlijke erfgoederen. Hierbij kun je denken aan het Nationaal park Lushan of Huanglong: een gebied van landschappelijke en historische betekenis. Genoeg redenen om een keer naar China te gaan dus!

Meer weten over de UNESCO Werelderfgoedlijst?

Heb jij op basis van dit lijstje jouw nieuwe vakantiebestemming gevonden? Of wil je nog meer erfgoederen zien die op de lijst staan? Kijk dan ook eens op de website van UNESCO. Je kunt hier een mooi overzicht vinden van alle erfgoederen per land. Heel handig om je volgende bestemming op te baseren!

Wil je meer over lezen over de bezienswaardigheden van deze landen? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

cropped header 5 1024x320 - Landen met de meeste plekken op de Werelderfgoedlijst

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.