Reisroute: langs de bezienswaardigheden van Namibië

Namibie bezienswaardigheden reisroutes uitgelicht rond

Namibië is een van de mooiste landen die ik ooit bezocht heb. Elke keer als ik de foto’s terugkijk, besef ik me weer wat een prachtig land het is. Maar niet alleen het landschap blijft me verwonderen. Ook de grote hoeveelheid wildlife is een reden waarom ik graag op onze reis door Namibië terugkijk. Op roadtrip in een 4WD, op kilometerslange zandpaden terwijl de meest bijzondere uitzichten aan ons voorbij gaan. Een reis door Namibië is een groot avontuur. Ga jij dit avontuur ook aan en ben je je reis aan het plannen? Deze reisroute brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden van Namibië.

Windhoek

De hoofdstad Windhoek is het begin- en eindpunt. Veel mensen slaan Windhoek over, en gaan meteen zodra ze hun huurauto op het vliegveld hebben opgehaald, op pad in Namibië. Wij hebben ervoor gekozen om de eerste nacht nog wel in Windhoek door te brengen. Zo konden we nog even bijkomen van de lange vlucht. Bovendien hadden wij geen huurauto, maar konden wij de auto lenen van iemand die in Windhoek woont, en die mijn vriend tijdens een vorige reis heeft ontmoet. Met haar zijn we ‘s avonds ook gezellig gaan uit eten.

Windhoek is niet echt een bestemming voor een stedentrip. Je kunt lopend over straat, maar je moet wel waakzaam zijn. Aan het feit dat veel restaurants en huizen achter muren met een poort liggen, kun je zien dat het niet de meest veilige stad is. Maar een goed hotel of hostel met een zwembad doet wonderen. Om toch nog iets van Windhoek te zien, kun je het beste een walking tour doen. Je bent dan met een grotere groep, en je leert ook nog eens super veel over de geschiedenis van Windhoek en Namibië. Wat ons betreft zeker de moeite waard als je net als ons ook in Windhoek blijft.

Namib-Naukluft Nationaal Park

De volgende bestemming wil je niet missen: Namib-Naukluft Nationaal Park. Denk jij bij Namibië ook aan die enorme oranje zandduinen? Deze vind je in dit Nationaal Park. Het Namib-Naukluft Nationaal Park heeft een totale oppervlakte van 49.768 vierkante kilometer, en strekt zich uit langs de kust van Namibië, ten zuiden van de kustplaats Swakopmund. Hiermee is het gebied ongeveer net zo groot als Zwitserland. Vanuit Windhoek duurt het wel even om hier te komen. Volgens Google Maps duurt het maar 4 uur, maar tel hier gerust 1-2 uur bij op. De wegen zijn grotendeels niet geasfalteerd, en mijn ervaring is dat de wegen bij Namib-Naukluft Nationaal Park het slechtst zijn.

De grootste toeristische trekpleister bevindt zich in de buurt – in Namibië is dit relatief – van het plaatsje Sesriem. Dit is de uitvalsbasis om de bekende Sossusvlei en Deadvlei te bekijken. Hier vind je prachtige oranje, glooiende heuvels en afgestorven bomen. Beklim ook zeker een of meerdere heuvels om de wijde omgeving te zien. Doe dit vooral in de ochtend, het liefst meteen bij de zonsopgang. De kleuren zijn dan het mooist, en het is nog niet zo warm. Het blijft uiteindelijk een woestijn.

Swakopmund

Via het Namib-Naukluft Nationaal Park rij je vervolgens door naar Swakopmund. Dit is ook weer een tocht van 5-6 uur. De mooiste landschappen gaan aan je voorbij, en je zult de eerste ‘wildlife’ zien, zoals springbokken en struisvogels. Onderweg kom je langs Kruiseb Canyon, en langs een fraai uitzichtpunt in het iets meer bergachtige gedeelte van de route. Stop ook zeker bij Bird’s Paradise bij het plaatsje Walvisbaai. Hier kun je super veel flamingo’s en andere watervogels zien.

Vanuit Walvisbaai is het nog zo’n 10 kilometer naar Swakopmund. Dit is een koloniaal dorpje, waar je nog veel Duitse kenmerken in de gebouwen, de straten en op de menukaart terugziet. Struin gerust door de brede staatjes van het stadje en maak een wandeling over het strand. Waai vooral ook even uit op de pier. Hoewel Swakopmund de grootste kustplaats van Namibië is, hoef je niet te verwachten dat je hier uitgebreid op het strand kunt gaan liggen. Door de ligging aan de kust en de harde wind, is het vaak een beetje mistig en voelt het fris aan. Zeker vergeleken met de rest van Namibië.

Toch hoef je je niet te vervelen in het plaatsje. Vanuit Swakopmund zijn er namelijk veel excursies de woestijn in. Zo kun je er gaan sandboarden, quad rijden, paardrijden over het strand, ballonvaren of met een gids de wildlife in de woestijnduinen ontdekken. En dan aan het eind van de dag een Duits biertje drinken.

Cape Cross en de Skeleton Coast

Ten noorden van Swakopmund vind je de Skeleton Coast. Deze onstuimige kustlijn loopt helemaal tot aan de grens met Angola. De Skeleton Coast dankt zijn naam aan de vele schipbreuken die aan deze kustlijnen geleden zijn. Je ziet dan ook nog meerdere vergaande scheepswrakken in het water liggen.

Je kunt de Skeleton Coast tot aan het plaatsje Terrace Bay berijden. Onderweg zul je vooral ruige landschappen zien, al heb je ook een grote kans om wildlife te zien. Wij zijn niet zo ver naar het noorden gegaan, maar zijn tot aan Cape Cross gekomen. Hier vind je een pelsrobben (lijken op zeeleeuwen) reservaat met wel meer dan 100.000 pelsrobben! In het water, langs het pad, overal kun je de pelsrobben zien, horen en ruiken. Het is geen plek waar je heel lang wilt blijven, maar het is zeker de moeite waard om hier even te stoppen. Zeker na de lange, eentonige weg die je net langs de kust hebt afgelegd.

Damaraland

De reden dat wij niet super ver de Skeleton Coast zijn afgereden, is omdat wij graag naar Damaraland wilden. Damaraland is een woestijngebied dat zich kenmerkt door lage begroeiing en vele rotspartijen. Het bijzondere aan Damaraland is dat de dieren zich ook aan het woestijnklimaat hebben aangepast. Je vindt hier dan ook veel woestijndieren, en als je geluk hebt kom je ook woestijnolifanten tegen.

De grootste trekpleisters van Damaraland zijn de Spitskoppe en de Brandberg. Dit zijn de hoogste bergen van Namibië, welke je ook (met gids) kunt beklimmen. De andere bezienswaardigheden van Damaraland vind je in de buurt van Twyfelfontein. Twyfelfontein ligt in een vallei omgeven door rotsen. Op deze rotsen zijn veel muurtekeningen te vinden, van de oude stammen die hier woonden. Vroeger was dit de zeldzame plek in de woestijn waar water te vinden was. Je ziet dan ook veel muurtekeningen met olifanten en giraffen. En als je dan toch bij Twyfelfontein bent, breng dan ook een bezoekje aan de ‘Organ Pipes’.

In Damaraland liggen de bezienswaardigheden ver uit elkaar, meer dan op andere plekken in Namibië. Neem dus ook vooral de tijd om wat te rusten op je camping, want je maakt stiekem toch veel kilometers met de auto. En stop ook slim: rij niet op en neer, maar slaap juist op verschillende plekken in de buurt van de bezienswaardigheden. Zodra je naar het noorden rijdt, kun je bijvoorbeeld ook stoppen bij het versteende woud. Hier vind je boomstammen van tot wel 260 miljoen jaar oud, die helemaal versteend zijn. Een heel bijzonder natuurverschijnsel dus!

Etosha Nationaal Park

Na Damaraland rijdt je verder naar het noorden. Hier vind je een van de mooiste bezienswaardigheden van Namibië: het Etosha Nationaal Park. Dit is het gebied in Namibië om op safari te gaan. Het leuke aan dit park is dat je dit gewoon met je eigen auto kunt doen, ook wel een self-drive safari genoemd. Tussen zonsopgang en zonsondergang kun je zoveel mogelijk op pad gaan als je wilt, om al die wilde dieren te spotten.

Namibie bezienswaardigheden Etosha Nationaal Park 3 - Reisroute: langs de bezienswaardigheden van Namibië
Een van de mooiste bezienswaardigheden van Namibië: het Etosha Nationaal Park

En dat is ook niet zo moeilijk. Het park heeft verschillende waterpoelen, waar de dieren zich graag omheen verzamelen. Rij dus van waterpoel naar waterpoel en je komt zeker meer dan genoeg prachtige dieren tegen. Zebra’s, leeuwen, giraffes, olifanten, springbokken, neushoorns. Je kunt ze allemaal zien. En als je geluk hebt, spot je zelfs een cheeta of een luipaard.

Naast self-drives, kun je er ook voor kiezen om op een georganiseerde safari te gaan, bijvoorbeeld een nachtsafari. De verschillende resorts en campings in het park hebben vaak ook een waterpoel. ‘s avonds kun je hier op een soort tribune gaan zitten en verschillende dieren naar de waterpoel zien komen. Dit heeft mij echt de mooiste plaatjes opgeleverd.

Waterberg Plateau Nationaal Park

De laatste stop van deze reisroute door Namibië is het Waterberg Plateau Nationaal Park. Dit nationaal park is een van de bezienswaardigheden van Namibië die vaker wordt overgeslagen, wat ontzettend jammer is. Het Waterberg plateau is een zandstenen plateau van 200 meter hoogte, en zorgt voor een spectaculair beeld in het over het algemeen platte Namibië. Ook is de omgeving van het nationaal park opvallend groen voor Namibische begrippen, maar je hebt nog steeds een echt woestijn gevoel. Met een gids kun je meerdaagse hikes doen op het plateau. Het uitzicht vanaf het plateau is echt prachtig!

Je kunt ook via een Safari tour het plateau op gaan. Hier kun je ook veel wilde dieren spotten, zoals giraffen, neushoorns en buffels. Doordat men niet zonder gids op het plateau kan komen, is de natuur hier nog goed bewaard gebleven en worden bijna uitgestorven dieren, zoals de zwarte neushoorn, hier ook steeds vaker uitgezet.

De reisroute door Namibië

Deze reisroute door Namibië hebben wij in totaal 2 weken afgelegd. Ik zou niet aanraden om dit sneller proberen te doen. Wij hadden namelijk al het gevoel dat we heel veel in de auto hadden gezeten. De afstanden tussen de bezienswaardigheden in Namibië zijn groot, en op de verschillende bestemmingen zoals het Etosha Nationaal Park en onderweg naar de Sossusvlei zit je stiekem ook nog veel in de auto. Je kunt natuurlijk ook langer de tijd pakken om Namibië te ontdekken. Niet op elke bestemming is evenveel te doen, maar je komt dan wel echt tot rust.

Lees ook: Handige dingen om te weten als je naar Namibië reist

Capture - Reisroute: langs de bezienswaardigheden van Namibië
Eten en slapen in Namibië

Omdat wij in Namibië vooral gekampeerd hebben, zijn wij tijdens onze vakantie niet veel uit eten gegaan. Deze twee restaurants hebben we wel geprobeerd en kunnen we zeker aanraden:

  • Joe’s Beerhouse, Windhoek. Een gezellige Pub in een Afrikaanse stijl. Je kunt hier vooral veel vleesgerechten krijgen, en bijvoorbeeld een Zebra of Springbok proberen.
  • Kücki’s Pub, Windhoek. Aan de buitenkant ziet het er niet erg interessant uit, maar binnen hangt een hele leuke sfeer. Ook hier kun je goede vleesgerechten krijgen, ook van de dieren die je tijdens je safari ziet.

Langs deze reisroute door Namibië kom je ook genoeg mooie plekken om te slapen tegen. In Windhoek sliepen wij in Chameleon Backpackers & Guesthouse, een heerlijk hostel met een zwembad. In Swakopmund sliepen wij in het hostel Desert Sky Backpackers, lekker dicht bij het centrum. In de Nationaal Parken sliepen wij veel op de campings van NWR (Namibia Wildlife resorts). Kijk vooral op onderstaande sites of er een geschikte accomodatie voor je tussen zit.

Wil je meer weten over de bezienswaardigheden van deze reisroute door Namibië? Dan wil je deze blog vast ook lezen:

cropped header 5 1024x320 - Reisroute: langs de bezienswaardigheden van Namibië

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.