Alles wat je wilt weten over Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog, misschien wel het leukste Waddeneiland van Nederland. De rust, de prachtige natuur en de brede stranden maken Schiermonnikoog erg geliefd. Ik bezocht dit eiland in juni, en sindsdien ben ik er helemaal verliefd op. Het is een ideale bestemming voor een weekendje weg, maar je kunt het eiland ook voor een dagje bezoeken vanuit Friesland of Groningen. Fietsend of wandelend, er zijn genoeg manieren om het mooie Schiermonnikoog te verkennen. Hier vind je alle tips, bezienswaardigheden en allerlei andere dingen die je wilt weten over Schiermonnikoog.

Natuurlijk Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is, vanuit het westen gezien, het 5 bewoonde waddeneiland van Nederland. Het eiland is 20 kilometer lang en 4 kilometer breed, en is daarmee het kleinst bewoonde waddeneiland in Nederland. Maar wist je dat Schiermonnikoog qua inwonersaantal ook de kleinste gemeente van Nederland is?

Doordat Schiermonnikoog een autoluw eiland is, staat het bekend om zijn enorme rust. Men komt hier om te genieten van de natuur. De natuur van het eiland kenmerkt zich door de duinen, de vele (brede) stranden, de bossen en poldergebied. Schiermonnikoog is ook zeer geliefd onder de vogelliefhebbers, die hier ook zeker hun ogen uit kunnen kijken. Sinds 1989 mag het eiland zich Nationaal Park Schiermonnikoog noemen. Een titel die het eiland dubbel en dwars verdient.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Schiermonnikoog?

Een van de redenen om Schiermonnikoog te bezoeken, zijn de prachtige stranden. Het mooiste strand van het eiland ligt wat mij betreft in het noorden van het eiland, bij Strandpaviljoen De Marlijn. Dit strand is ontzettend breed, je kunt er heerlijk uitwaaien.

De vuurtorens van Schiermonnikoog zijn waarschijnlijk de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van het eiland. Vooral de rode Noordertoren ligt op een prachtige plek in de duinen, en is zeer fotogeniek. Het leuke aan deze vuurtoren is dat hij nog steeds in gebruik is.

Op het hoogste punt van het eiland ligt misschien wel de meest bijzondere bezienswaardigheid van Schiermonnikoog: Bunker Wasserman. Deze bunker stamt uit de 2e wereldoorlog, en was onderdeel van de Atlantikwal. De bunker was ingericht als uitkijkpost. Dat is ook niet zo vreemd, want vanaf de bunker heb je een wijd en prachtig zicht over het eiland en de Waddenzee. In de bunker zelf zijn nog wat herinneringen aan de 2e wereldoorlog terug te zien.

Een andere bezienswaardigheid is het dorp Schiermonnikoog, het enige dorpje van het eiland. Hier vind je enkele museums, maar vooral veel terrasjes, hotels en restaurantjes.

Ten zuidwesten van het dorpje ligt de Westerplas. Vroeger kwam hier het zeewater, in 1964 werd het gebied ingedijkt en is het langzaamaan veranderd in een zoetwaterplas. Dit zoete water is erg populair bij veel verschillende watervogels, en trekt daarom veel eenden, lepelaars en allerlei soorten rietvogels aan. Breng vooral een bezoekje aan de vogelkijkhut bij de plas om in stilte van de watervogels te genieten.

Wat te doen op Schiermonnikoog?

De meeste mensen die naar Schiermonnikoog gaan, komen hier om te fietsen en te wandelen. In totaal ligt er voor meer dan 30 kilometer aan fietspaden op het eiland, dus dit is de beste manier om het eiland te leren kennen. Je komt dan ook zeker veel andere fietsers tegen. Om je fietstocht extra leuk te maken, kun je ook een tandem huren. Dat wilden wij natuurlijk ook wel even proberen! Het was even wennen, maar als je eenmaal de slag te pakken hebben is het echt een avontuur.

De fietsroute die wij hebben gemaakt, start vanaf de haven en gaat eerst naar bunker Wasserman. Vanuit daar zijn we naar het brede zandstrand bij het strandhuis De Marlijn gefietst. Vervolgens zijn we door de duinen naar de rode vuurtoren gegaan. Daarna hebben we in het dorp Schiermonnikoog nog even een ijsje gegeten. Via een rondje om de Westerplas zijn we uiteindelijk bij de haven uitgekomen. Deze route is geschikt als je het eiland voor een dag bezoekt. Wij zijn iets van 5-6 uur op het eiland geweest.

Ook zijn we even gestopt om te wandelen. De brede stranden van Schiermonnikoog lenen zich perfect om een strandwandeling te maken. Ben je meerdere dagen op het eiland, maak dan ook een wandeling door de bossen en de kwelders. Ook kun je op het eiland verschillende excursies boeken waarin je gaat wadlopen. Dit heb ik nog niet gedaan, maar het staat zeker op mijn lijstje!

Waar kun je fietsen huren?

Er zijn meerdere plekken op het eiland waar je fietsen kunt huren. Er ligt ook een grote fietsverhuur op de plek waar de veerboten aan komen. Tip: als je voor een dag naar Schiermonnikoog gaat, is dit de beste plek om een fiets te huren. Het is namelijk nog wel een stukje lopen naar het dorp. Je kunt de fietsen ter plekke huren, maar je kunt ze ook online reserveren.

Als je meerdere dagen op het eiland verblijft, kun je ook met het OV of taxi (geregeld door je accomodatie) naar het dorp. Je kunt dan fietsen huren op een van de verhuurlocaties in het dorp. Kijk op de website van VVV Schiermonnikoog voor de verschillende verhuurlocaties en fietsroutes.

Hoe kom je op Schiermonnikoog?

Vanuit het plaatsje Lauwersoog gaan er dagelijks meerdere boten naar het eiland. Je kunt kiezen uit twee verschillende diensten: de veerdienst die er 45 minuten over doet, en de sneldienst die er 20 minuten over doet. Blijf je overnachten op het eiland? Op de veerdienst mag je een grote koffer meenemen. Als je met de sneldienst gaat, mag je maximaal 2 stuks handbagage per persoon meenemen.

De toeslag op een ticket voor de sneldienst bedraagt op dit moment € 7,65. Toen wij de tickets bestelden, was het voor ons in eerste instantie nog een beetje onduidelijk of de ticketprijs van de veerdienst een retourtje was. Maar voor de route van Schiermonnikoog naar Lauwersoog kun je geen veerdienst ticket bestellen, dus het bleek al snel dat het om een prijs voor een retour ging. Tickets voor beiden boten kun je bestellen via de website van Wagenborg Passagiersdiensten.

Omdat Schiermonnikoog een autoluw eiland is, moet je de auto in Lauwersoog achterlaten. Bij de haven van Lauwersoog vind je een groot parkeerterrein waar je de auto voor een paar euro per dag kunt parkeren.

Eten en slapen op Schiermonnikoog

De meeste plekken om te eten, vind je in het dorp Schiermonnikoog. Aan de weg Langestreek vind je de meeste restaurants en terrasjes, maar op de andere plekken in het dorp zijn ook genoeg restaurants te vinden.

Aan de noordkant van het eiland ligt Strandpaviljoen De Marlijn, met een prachtig uitzicht over de duinen en het strand. En een uitgebreid menu, met een internationaal tintje en veel visgerechten. Het kan hier goed druk worden, dus reserveren is verstandig.

Wij hebben zelf Schiermonnikoog als dagtrip bezocht toen wij in Friesland waren, dus ik heb helaas geen tips voor accommodaties. Maar als je op zoek bent naar een mooi verblijf op het eiland, bekijk dan vooral of hier iets voor je tussen zit:

Schiermonnikoog 6 - Alles wat je wilt weten over Schiermonnikoog
Tip voor als je naar Schiermonnikoog gaat: huur een tandem

Wil je meer over Schiermonnikoog of Friesland weten? Dan wil je deze blogs vast ook lezen:

cropped header 5 1024x320 - Alles wat je wilt weten over Schiermonnikoog

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.