Wat te doen in Gran Canaria: tips voor jouw vakantie

Gran Canaria wat te doen

Gran Canaria is een fijne zon vakantie bestemming, in zowel de zomer als in de winter. Als je het mij vraagt, is het zelfs nog het meest geschikt in de winter. Het is dan nog niet zo druk met toeristen, en het is ook een stuk minder heet. Maar of je nu in de winter of in de zomer gaat: Gran Canaria heeft meer dan genoeg bezienswaardigheden en dingen om te doen. Het is zo’n mooi eiland, dat het eigenlijk zonde is om je volledige vakantie aan het strand of het zwembad door te brengen. Dit zijn mijn tips met de mooiste bezienswaardigheden en dingen om te doen tijdens jouw vakantie in Gran Canaria.

Arucas

De eerste nachten van onze vakantie in Gran Canaria brachten wij door in een hotel in de buurt van Arucas. Dit plaatsje in het noorden van het eiland wordt omgeven door grote hoeveelheden bananen plantages. Arucas zelf is een mooi plaatsje, maar het is niet heel groot. Na anderhalf uur ben je al wel snel uitgekeken (als je niet ergens gaat eten of drinken). Veruit grootste bezienswaardigheid van Arucas is de neogotische Parochiekerk van San Juan Bautista. Voor de kerk ligt Plaza de San Juan, een gezellig pleintje met enkele terrasjes en veel monumentale koloniale gebouwen.

De winkelstraat León y Castillo verbindt de kerk met Plaza de Constitución. Op dit plein vind je het stadhuis van Arucas, en de overdekte markt. Aan de andere kant van het plein ligt de gemeentetuin. Dit is eigenlijk een groot stadspark. In dit park kun je veel exotische bomen en planten vinden.

Ageate

De stad Ageate is een leuke bestemming aan de westelijke noordkant van het eiland. Eigenlijk bestaat Ageate uit twee delen: direct aan het water ligt het vissersdorpje Puerto de las Nieves. Een paar kilometer in het binnenland ligt het centrum van Agaete. Het is leuk om even door het centrum te lopen, met al zijn witte gebouwen. Het plaatsje heeft een overdekt plein met een kerk, en een aantal terrasjes.

Maar eigenlijk is vooral Puerto de las Nieves een bezoekje waard. Dit charmante vissersdorpje staat vol met witte huisjes met blauwe ramen en deuren. Het doet eigenlijk een beetje Grieks aan. Aan de waterkant zijn veel restaurantjes en terrasjes (sommige kunnen wel wat toeristisch zijn!). Ook liggen er in de buurt van de haven een paar (zwarte) strandjes. Daarnaast heeft Puerto de las Nieves een lange boulevard, waar je letterlijk even uit kunt waaien. Wij stonden echt te kijken naar de grote hoeveelheid krabbetjes die op de rotsen klommen. Wil je je vakantie naar Gran Canaria combineren met Tenerife? Vanuit Puerto de Las Nieves vertrekken dagelijks veerboten naar dit andere Canarische eiland.

De westkust

Ten zuiden van Ageate ligt de weg GC-200. Deze weg loopt langs de ruige westkust van Gran Canaria, en door het Tamadaba natuurgebied. De weg is heel veel fotomomentjes waard, maar helaas zijn er niet zoveel plekken om te stoppen. Je moet goed opletten of je ergens een plekje kunt vinden waar je even de auto neer kunt zetten. Wij hebben bijvoorbeeld de auto een keer in een kleine inham van een bocht geparkeerd, en zijn toen over de vangrail heen geklommen. De uitzichten op de zee en de kliffen zijn echt prachtig! Ook kun je op heldere dagen Tenerife zien liggen.

De route heeft wel een aantal officiële stopplekken. Wij zijn de route helemaal doorgereden naar het uitkijkpunt Mirador del Balcón, wat een stuk zuidelijker op het eiland ligt. Mirador del Balcón heeft een super mooi uitzicht, maar de foto’s zijn wel wat minder mooi. Het is namelijk een aangelegd uitkijkpunt met glasplaat. Ook hebben wij een stop gemaakt bij Roque Guayedra. Bij het dorpje El Risco stoppen ook veel mensen vanwege een waterval, maar hier zijn wij zelf niet gestopt.

Teror

Teror is een mooi en klein bergplaatsje aan de noordzijde van de bergen op Gran Canaria. De noordzijde van het eiland is over het algemeen wat kouder en regenachtiger dan de zuidkant. Vooral in de bergen zie je een groot verschil. Als je door de bergen van het noorden naar het zuiden rijdt, rij je op het ene moment midden in de wolken, en het volgende moment heb je alleen nog maar blauwe luchten boven je. Het is dan ook ineens een aantal graden warmer.

Maar goed, Teror ligt dus aan de noordelijke kant. Het dorpje is ook redelijk hoog gelegen, dus het is er ook behoorlijk fris. Maar laat je dat zeker niet tegenhouden om Teror te bezoeken. Het is namelijk een echt bedevaartplaatsje met een prachtige kerk, de Nuestra Señora del Pino. Het verhaal gaat dat de Heilige Maagd Maria ooit op de top van een dennenboom in Teror verscheen. Sindsdien wordt Teror door vele pelgrims bezocht.

Maar de kerk is niet de enige mooie bezienswaardigheid van Teror. Kenmerkend voor Teror is ook de hoofdstraat Calle Real de la Plaza. De gebouwen in dit straatje hebben allerlei vrolijke kleurtjes en balkonnetjes in typische Canarische bouwstijl. Zeker met die groene, bergachtige omgeving op de achtergrond is dit een schitterend plaatje.

Mirador Degollada de Becerra

In de bergen van Gran Ganaria zijn op veel verschillende plekken uitzichtpunten te vinden. Een van de mooiste uitzichtpunten is wat mij betreft ‘Mirador Degollada de Becerra’. Deze kun je vinden via Google Maps. Je hebt hier onder andere uitzicht op Roque Nublo en op Tenerife. Heel fotogeniek en indrukwekkend, vooral als je vanuit de noordkant van het eiland komt. Er zijn verschillende wandelroutes die langs dit uitzichtpunt komen, maar je kunt ook gewoon de auto hier parkeren.

Pico de Las Nieves

Een ander mooi uitzicht heb je bij Pico de las Nieves. Dit is met 1949 meter het hoogste punt van het eiland. De top zelf is niet zo interessant (er staat hier onder andere een militair station), maar het uitzicht des te meer. Op Pico de las Nieves kun je eindeloos ver kijken: je ziet Roque Nublo en in de verte Tenerife aan de ene kant, en de duinen van Maspalomas aan de andere kant.

Pico de Las Nieves is gewoon met de auto te bereiken. Maar wat mij betreft is het veel leuker om naar de top te wandelen. Je ziet dan zoveel mooie natuur, en nog meer uitzichten op de andere rotsen rondom Pico de Las Nieves. Wij zijn uiteraard ook hikend naar Pico de las Nieves gegaan. Deze route start bij Llanos de la Pez, waar overigens veel meer wandelroutes starten. Llanos de la Pez is goed te vinden op Google Maps. Zodra je heel veel picknickbankjes ziet, weet je dat je goed zit. De route naar Pico de las Nieves staat goed aangegeven, je kunt gewoon de gele bordjes volgen.

Om weer terug naar de auto te hiken, kun je dezelfde route volgen. Wij hebben voor de terugweg een andere route gevolgd, die we op Komoot gevonden hebben. Deze route staat niet met gele bordjes aangegeven, maar zo maak je wel een mooi rondje. In totaal was de route die wij gevolgd hebben 5 kilometer lang en hebben we er, inclusief boven van het uitzicht genieten, 2,5 uur over gedaan.

Tejeda

Tejeda is een fijn plaatsje om ook even te stoppen als je in de bergen bent. In Tejeda zijn veel restaurantjes, dus het dorpje is een ideale stop voor een goede lunch. Laat je lunch daarna zakken en dwaal door de straatjes van Tejeda. Het is niet heel groot, maar het heeft wel hele charmante straatjes en mooie uitzichten op de omgeving. Bezoek ook het stadhuis, met het spectaculaire uitzicht vanaf het plein.

Roque Nublo

Roque Nublo is de meest iconische bezienswaardigheid van Gran Canaria. Dit een vulkanische rots van 67 meter hoog, gelegen op 1813 hoogte. Hiermee is het na Pico de las Nieves het hoogste punt van het eiland. De rots steekt dan ook boven zijn omgeving uit, en is daardoor niet te missen in het landschap van Gran Canaria.

Je kunt Roque Nublo te voet bereiken. Hiervoor moet je wel een stukje wandelen, want de dichtstbijzijnde parkeerplaats is zo’n 1,5 kilometer lopen. Hiervoor kun je een pad volgen die een klein beetje omhoog gaat. Op het laatste stukje wordt het wat steiler. Maar in principe is de route goed te lopen als je gewoon een normale conditie hebt.

Als je bij de top bent, is het net alsof je in West-Amerika bent, zo’n mooie rotspartijen zijn er boven bij Roque Nublo. Ook heb je weer adembenemende uitzichten over de omgeving. Qua hike en omgeving op de top vind ik Roque Nublo nog mooier dan Pico de las Nieves. Klauter vooral een beetje rondom de rotsen bij Roque Nublo, want je kunt daar echt hele mooie foto’s maken.

Wij hebben ervoor gekozen om Roque Nublo via een langere hike te bezoeken. Bij ons begon de hike in het plaatsje Ayacata. Ook hier staat de route naar Roque Nublo met gele bordjes aangegeven. Halverwege de route kom je bij de parkeerplaats uit, waar de meeste mensen hun wandeling naar de rots beginnen. Het is geen rondweg, dus je loopt dezelfde route heen en terug. Alles bij elkaar is dit zo’n 7 kilometer. Wij hebben hier 3,5 uur over gedaan, inclusief foto’s maken. Er is ook een wandelroute vanuit Llanos de la Pez. Via deze route kom je halverwege ook bij de parkeerplaats uit.

Andere hiking routes

Ben jij net zoals ons een fanatieke wandelaar? Het binnenland van Gran Canaria is heel geschikt om (lange) wandelingen te maken. Deze wandelroutes staan overal goed aangegeven via de gele bordjes. Omdat wij maar een weekje op Gran Canaria waren en ook een beetje wilden relaxen, hebben wij tijdens onze vakantie alleen de 2 routes hierboven gelopen. Maar uiteindelijk zijn er zoveel meer mogelijkheden om te hiken op het eiland.

Gran canaria tips 13 - Wat te doen in Gran Canaria: tips voor jouw vakantie
De hiking routes op Gran Canaria worden goed aangegeven
Barranco de las Vacas

Barranco de las Vacas is een bezienswaardigheid op Gran Canaria dat is ontdekt via Instagram, en steeds populairder wordt. En dat is ook niet zo gek, want deze kleine kloof lijkt op Antelope Canyon in de VS. Je kunt hier dus hele mooie foto’s maken. Perfect for the gram.

Het is wel aan te raden om op tijd te komen. De kloof is namelijk niet heel groot. Zodra het wat drukker wordt, heb je al snel andere mensen op je foto staan. Ook moet je dan langer wachten totdat jij aan de beurt bent om je foto’s te nemen. Daarnaast zijn ook niet heel veel parkeerplekken, dus vol = vol. De kloof is ook echt klein, dus je hoeft hier ook geen complete dag voor uit te trekken. Binnen een half uur / 45 minuten ben je, afhankelijk van de drukte, wel weer klaar.

Om hier te komen, kun je het beste ‘Barranco de las Vacas’ intypen in Google maps. Toen wij hier waren, stonden er 2 versies. De meest noordelijke moet je hebben. Je kunt de auto ongeveer 500 meter voor de brug parkeren. Vervolgens loop je een stuk over de weg. Daarna volg je een wandelpad aan de linkerkant de kloof in. Dan loop je onder de brug door, en ben je er praktisch al.

Dunas de maspalomas

De natuur van Gran Canaria is zeer uiteenlopend. Noemde ik hierboven al een paar vergelijkingen op met West-Amerika, een vergelijking met de Sahara kun je ook maken. Bij de toeristische plaats Maspalomas ligt namelijk een beschermd duingebied. Als je door dit gebied loopt, is het net alsof je midden in de woestijn staat. Sommige zandduinen in het gebied zijn wel 10 meter hoog! Door de wind van zee veranderen de duinen continue van vorm en hoogte.

Een gedeelte van de niet-begroeide duinen mag je beklimmen. Maar in een groot gedeelte van het gebied mag je eigenlijk niet de duinen op. Dit staat met bordjes aangegeven, maar het is niet helemaal duidelijk waar het gebied waar je niet mag lopen, precies stopt. Wat in ieder geval wel zeker is, is dat je in het gebied waar begroeiing is, niet de duinen in mag. Je mag hier alleen op de wandelpaden blijven. Deze wandelpaden zijn duidelijk aangegeven door paaltjes, waar je niet buiten mag. Helaas negeren veel mensen dit, en gaan toch buiten de paden het beschermde natuurgebied in. Soms doen ze dit zelfs poedeltje naakt. Ook al is er gewoon een naaktstrand in de buurt. Kijk dan ook niet raar op als er ineens een naakte oude man op het pad, of tussen de bosjes loopt.

De wandelpaden starten bij het informatiecentrum en uitzichtpunt bij het hotel Riu Palace Maspalomas. In totaal hebben we hier 5,5 kilometer gelopen, door een rondje te maken. Uiteindelijk was dit toch wel een pittige wandeling, want dat wandelen door het mulle zand valt niet mee! En wil je het echte Sahara gevoel? De liefhebber kan ook een tochtje door de woestijn maken op een kameel of dromedaris.

Anfi del Mar

Gran Canaria heeft heel veel stranden, in alle soorten en maten. Maar voor een wit zandstrand moet je in Anfi del Mar zijn. Dit is een aangelegd wit strand, helderblauw water en veel palmbomen. Het zou zomaar een Caribisch strand kunnen zijn, ook al zijn stranden in de Cariben veel natuurlijker en veel minder druk.

Eigenlijk is Anfi del Mar een groot resort die je kunt bezoeken. Naast dit witte zandstrand heb je hier restaurants en loungebars. Het is zeker toeristisch, maar op een andere manier dan in Maspalomas of Playa del Ingles. Vergeleken met deze plaatsen, is Anfi del Mar high end. Al met al vind ik Anfi del Mar wel leuk om even te bezoeken, omdat hier wel een leuk sfeertje hangt. Maar stel je aan de andere kant ook niet te teveel voor van het Caribische zandstrand. In de Cariben zelf zijn de stranden toch wel wat mooier.

Puerto de Mogán

Puerto de Mogán is mijn favoriete dorpje van Gran Canaria. Dit is een sfeervol vissersdorpje met witte huisjes en kleurrijke accenten. De straatjes zijn verder vrolijk aangekleed met kleurrijke bloemen. Neem vooral de tijd om door deze leuke straatjes en langs het haventje te wandelen. Als je ook uitgebreid foto’s neemt, duurt dit waarschijnlijk ongeveer een uurtje. Puerto de Mogán wordt ook wel het Venetië van Gran Canaria genoemd. Hier ben ik het zelf niet helemaal mee eens, want zoveel kanaaltjes zijn er ook weer niet. Bij de haven heb je 2 bruggetjes, en er loopt een groter kanaal tussen het centrum bij de haven en strand.

Ja, Puerto de Mogán is toeristisch, maar nog wel op sfeervolle manier. En het dorpje is echt nog een dorpje, en geen opeenstapeling van hotels zoals in veel andere toeristische plaatsen in Gran Canaria. De boulevard bij het strand komt wat toeristischer over. De restaurants hier hebben bijvoorbeeld wat grotere menu’s en van die ‘roepende obers’. Wat dat betreft is het gedeelte bij de haven wat authentieker en gemoedelijker. Rondom de haven vind je ook veel restaurants. In veel van deze restaurants kun je vers gevangen vis krijgen.

Autohuur in Gran Canaria

Wil je de bovenstaande bezienswaardigheden van Gran Canaria ook zien, dan is het een tip om een auto te huren tijdens je vakantie. Wij hadden voor de gehele week een auto gehuurd. Deze konden wij ophalen en weer inleveren op het vliegveld. Je kunt er ook voor kiezen om voor een of enkele dagen een auto te huren. In de plaatsjes waar de meeste hotels staan, zijn er verschillende plekken om een auto te huren. Cicar is het plaatselijke autoverhuurbedrijf van de Canarische eilanden. Maar je kunt ook een auto huren bij de wereldwijde verhuurbedrijven zoals Sixt, Europcar en Hertz.

De wegen op Gran Canaria zijn goed onderhouden. Er is een lange snelweg die van Puerto de Mogán helemaal via de oostkust naar het noorden van het eiland gaat. In het binnenland rij je over soms smalle bergwegen met veel haarspeldbochten. De afstanden zijn niet lang, maar door deze bochten doe je er toch wel een tijdje over. Het zijn wel echt hele mooie routes om te rijden, dus dat is eigenlijk helemaal niet erg. Hou er wel rekening mee dat Gran Canaria een populair eiland is voor wielrenners.

Eten in Gran Canaria

Voor restaurants in Gran Canaria heb ik alvast 1 tip: sla Playa del Ingles over. Tenzij je van een typisch Nederlands/Duitse kaart houdt en graag in het Nederlands aangesproken wordt. De restaurants aan de boulevard bij Maspalomas/Meloneras zijn dan leuker en sfeervoller. Ook toeristisch, maar wel op een andere manier. Ze zijn over het algemeen wel een stukje duurder. Of kijk op Tripadvisor voor tips. Hier hebben wij bijvoorbeeld een restaurantje gevonden in een meer afgelegen buurt in Playa del Ingles.

Dit zijn mijn tips voor leuke restaurantjes in Gran Canaria:

  • Salsamora Boutique in Puerto de las Nieves. Dit knusse tapas restaurantje / boetiek winkeltje heeft een ruime keuze aan tapas en een leuke setting.
  • Restaurante Mogan Mar in Puerto de Mogán. Het is dan wel het laatste restaurantjes aan de toeristische boulevard, maar de Paella hier was in ieder geval goed. Ik geef geen garanties voor de andere gerechten op de kaart.
  • Patio Canario in Puerto de Mogán. Heerlijk eten, en ook een leuk restaurantje met uitzicht op de haven en de zon die onder gaat. Bestel hier vooral wat verse vis.
  • El Caldero in Maspalomas/Meloneras. Ga hier zeker naartoe als je van Paella houdt, ze hebben hier zoveel soorten Paella! En je kunt de kok je Paella zien klaarmaken in de open keuken.
  • Misbah in Maspalomas/Meloneras. Een heerlijk Indiaas restaurant. Ideaal voor als je even iets anders wil. En de bediening is heel fijn.
  • Sabores in Tejada. We snapten het tapas concept niet helemaal, want we kregen toch best behoorlijke borden. Wel heel lekker!
  • Ibéricos J.Cruz is een piepklein Spaans restaurant in Playa del Ingles. Wel reserveren, want anders heb je geen plek. Al kun je gerust uitwijken naar de Marokkaanse buurman, want dat was ook erg lekker. De restaurants zitten dan misschien niet in de meest gezellige straat, ze zijn wel de moeite waard.
  • Grand Italia in Maspalomas/Meloneras. Ik twijfel een beetje of ik deze aan het lijstje moet toevoegen, maar zo kun je zelf beslissen. Het is een groot restaurant, dat elke avond vol zit en waar mensen voor in de rij staan. Het eten is goed, maar eerlijk gezegd vond ik het wel iets te duur voor wat je krijgt.
Slapen

Het is een tip om tijdens je vakantie in Gran Canaria zowel in het noorden en het zuiden te verblijven. Zo kun je optimaal genieten van alle mooie plekjes op het eiland. Het noorden is wat bewolkter en een stuk minder toeristisch. In de winter moet je hier overdag je lange broek aan en ‘s avonds een jas aan. Het zuiden is ook in de winter lekker warm en over het algemeen lekker zonnig. Op zonnige winterse dagen kun je hier overdag prima in je korte broek, zomerjurkje of zwemkleding rondlopen. Het is daarom ook niet raar dat het zuiden veel toeristischer is en hierdoor de meeste hotels in het zuiden te vinden zijn.

De meeste hotels in het zuiden zijn te vinden in Playa del Ingles, Maspalomas, Arguinneguin, Puerto Rico en Puerto de Mogán. Ik zou Playa del Ingles overslaan. Alleen al vanwege de restaurants, maar ook omdat hier niet echt een centrum is. Maspalomas en bijvoorbeeld Puerto Rico bestaan ook voornamelijk uit hotels, maar waar de restaurantjes zijn en aan de boulevard is het hier een stuk sfeervoller. Arguinneguin is een plaatsje dat ook erg populair is onder scandinaviers. Als ik nog een keer naar Gran Canaria op vakantie ga, zal ik denk ik voor Puerto de Mogán gaan.

Tijdens onze vakantie verbleven wij eerst 2 nachten in Hacienda del Buen Suceso in het noorden van Gran Canaria. Dit is een koloniaal, landelijk hotel gelegen tussen de bananenplantages. In het zuiden sliepen wij in het hotel Palm Oasis in Maspalomas. Vooral het heerlijke (verwarmde) zwembad in de winter was heerlijk. Wat mij betreft zeker 2 hotel tips tijdens je vakantie in Gran Canaria.

Slapen in Gran Canaria

TUI – Bekijk vakanties
Sunweb – Bekijk vakanties
Eliza was here – Bekijk vakanties
Zoover – Bekijk vakanties
Vakanties.nl – Bekijk vakanties
Trivago – Bekijk hotels
Tripadvisor – Bekijk hotels
Agoda – Bekijk hotels
Belvilla – Bekijk vakantiehuisjes
Natuurhuisje – Bekijk vakantiehuisjes
Radisson hotels – Bekijk hotels
H10 hotels – Bekijk hotel

Tours in Gran Canaria

Wil je niet zelf rijden? Dan kun je er ook voor kiezen om de verschillende bezienswaardigheden van Gran Canaria via een tour te bekijken. Ik heb het hierboven niet vermeld omdat wij het zelf niet gedaan hebben, maar veel mensen maken ook een boottocht als ze op Gran Canaria op vakantie zijn. Hier zwemmen namelijk ook veel walvissen en dolfijnen, en als je geluk hebt kun je deze mooie dieren tijdens een speciale boottocht spotten.

Wil je meer tips voor Gran Canaria of meer over andere bezienswaardigheden in Spanje weten?

190605 reizen pp 728x90 - Wat te doen in Gran Canaria: tips voor jouw vakantieimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Wat te doen in Gran Canaria: tips voor jouw vakantie

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Wat te doen in Gran Canaria: tips voor jouw vakantie ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Wat te doen in Gran Canaria: tips voor jouw vakantie ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Wat te doen in Gran Canaria: tips voor jouw vakantie ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Wat te doen in Gran Canaria: tips voor jouw vakantie