Waar je op moet letten bij het kopen van een tent

Tent kopen waar op letten

Je hebt tenten in allerlei soorten, maten en vormen. Tenten worden ook gebruikt voor de meest verschillende soorten vakanties. Of je nu met een tentje midden in de natuur gaat staan, of met het hele gezin op een familiecamping. Het kan dus best lastig zijn om de juiste tent uit te kiezen. Veel hangt namelijk af van hoe je de tent wil gaan gebruiken, waar je naartoe op vakantie gaat en ook hoe vaak je gaat kamperen. Hier vind je aan aantal tips waar je op moet letten bij het kopen van een tent.

Waar ga je de tent voor gebruiken

Het eerste wat je je af moet vragen zodra je een tent koopt, is waar je de tent precies voor gaat gebruiken. Het zal je vast niets verbazen dat je voor een vakantie met het hele gezin een andere tent nodig hebt dan wanneer je naar een festival gaat.

Voor een vakantie met het gezin ga je waarschijnlijk voor een degelijke, grote tent. Hier heeft iedereen genoeg ruimte om te slapen, je kunt er alle spullen in kwijt en het waait niet zomaar weg. Bovendien heb je op campings waar je met het gezin naartoe gaat, vaak ook voldoende ruimte om een wat grotere tent neer te zetten. En je gaat eigenlijk ook altijd wel met de auto, dus je hebt voldoende ruimte om een familietent mee te nemen.

Dat is natuurlijk anders wanneer je op trekkingstocht bent. Dan wil je een tent die zo min mogelijk ruimte in neemt, en die ook nog eens heel heel licht qua gewicht is. Zeker als je die tent de hele dag mee moet sjouwen. Maar ook als je bijvoorbeeld naar een festival gaat, zul je waarschijnlijk een relatief kleine, simpele tent mee willen nemen.

Tent kopen tips 2 - Waar je op moet letten bij het kopen van een tent
Tip voor al je een tent gaat kopen: denk na waar je hem voor gaat gebruiken
Hoe makkelijk is de tent op te zetten

Een ander ding waar je op moet letten wanneer je een tent koopt, is hoe makkelijk deze op te zetten is. Iemand die al vaker gekampeerd heeft, weet dat het stiekem toch nog best even duurt voordat een tent staat. Zeker als je een bungalowtent, een tunneltent of een koepeltent hebt. Deze moet je namelijk met tentstokken in elkaar zetten, om ze vervolgens vast te zetten met haringen. En zo’n tent breek je ook niet 1,2,3 af. Wij hebben een koepeltent, en het kost ons toch al snel 45 minuten om de tent helemaal op te zetten. Dit ga je natuurlijk niet elke dag doen. Daarom zijn dit soort tenten voornamelijk geschikt als je wat langer op een plek blijft. Wij proberen meestal minstens 3 of 4 nachten op een camping te blijven, maar onze voorkeur gaat uit naar een week.

Als je op doorreis of rondreis bent, is het daarom handiger om een wat kleinere tent te kopen die je veel makkelijker in elkaar zet. Hou er wel rekening mee dat je hier waarschijnlijk dan weer wat op comfort inlevert, maar handig is het wel. Zo zie je bijvoorbeeld dat veel mensen die maar 1 of 2 nachten op een plek blijven, een pop-up tent meenemen. Deze hoef je alleen maar uit te klappen en hij staat.

Tegenwoordig kun je ook op steeds meer plekken een oppomp tent kopen. In plaats van tentstokken, wordt de tent overeind gehouden door luchttunnels. Het oppompen van zo’n tent kost, afhankelijk van hoe groot de tent natuurlijk is, ongeveer 5-15 minuten. Er zijn ook een aantal oppomp tenten die ook wat groter zijn. Deze kun je dus ook voor familievakanties gebruiken. Deze tenten hebben echter ook een paar nadelen: over het algemeen zijn ze iets duurder, en als ze kapot zijn is het wat lastiger om ze te repareren.

Tent kopen tips 3 - Waar je op moet letten bij het kopen van een tent
De grootte van een tent is een belangrijk ding waar je op moet letten bij het kopen van een tent
De grootte van de tent

Een van belangrijkste dingen waar je naar moet kijken zodra je een tent koopt, is de grootte van de tent. Hierbij kijk je naar onder andere het aantal personen dat in de tent moet slapen. Ben je maar met zijn tweeën, dan heb je natuurlijk een veel kleinere tent nodig dan wanneer je met het hele gezin gaat kamperen. Ook kun je je afvragen hoeveel slaapcompartimenten je wil (en of je überhaupt een los slaapgedeelte wil).

Mijn tip is ieder geval niet een te kleine tent te kopen. Zolang het mooi weer is, zul je de tent waarschijnlijk alleen gebruiken om in te slapen en om je spullen in op te bergen. Maar zodra het gaat regenen, wil je eigenlijk wel droog zitten. En dat betekent dat je de ruimte moet hebben om je campingtafel en -stoelen ook binnen neer te zetten (of in ieder geval overdekt onder een luifel). De eerste keren dat wij ging kamperen, hadden wij een tentje waar net een tweepersoons luchtbed in passte. Al onze spullen (inclusief kleding) lagen in de auto, dus erg praktisch was het niet. En toen het ging regenen, lagen wij de hele avond in ons bed. Toen kwamen we er dus vrij snel achter dat we een grotere tent nodig hadden.

Kijk bij het kopen van een tent ook niet naar het aantal personen dat de fabrikant aangeeft. Vooral bij tenten met 1 slaapgedeelte zie je dat het aantal personen een beetje optimistisch is. Of je moet lekker knus en hutjemutje tegen elkaar gaan liggen. Zo is onze tent eigenlijk voor 5 personen, maar wij gebruiken hem met zijn tweeën. Hier is hij precies groot genoeg voor. Ons luchtbed neemt al twee derde van ons slaapgedeelte in, de overige ruimte gebruiken wij om onze kleding, slaapspullen etc op te bergen.

Tent kopen tips - Waar je op moet letten bij het kopen van een tent
Dit was ons kleine tentje
Materiaal tentdoek: Polyester of katoen

Een ander ding waar je op moet letten als je een nieuwe tent gaat kopen, is het materiaal van de tentdoek. De meest gebruikte materialen voor tentdoeken zijn polyester en katoen. Beide materialen hebben zo hun voordelen en nadelen.

Tentdoeken gemaakt van polyester zijn over het algemeen lichter, compacter te verpakken en drogen sneller op. Ook kun je de tentdoeken eenvoudig schoonmaken met een doekje. Het is dus ideaal materiaal als je je tent meeneemt tijdens het hiken. Of wanneer je op veel verschillende plekken kampeert. Ook wanneer je vaak gaat kamperen op plekken waar het wat vaker regent, is een tent van polyester ideaal. Het nadeel van een doek van polyester is dat er ‘s nachts condens kan optreden, en het in de tent juist extra warm wordt als deze in de zon staat.

Aan de andere kant is een katoenen tent juist vochtregulerend, ademend en waterdicht. Is het buiten erg warm, dan zorg het katoen ervoor dat het in de tent wat koeler is. Andersom zorgt het katoen er ook voor dat het in de tent wat warmer is, zodra het buiten juist wat frisser is. Ook zijn deze tenten een stuk duurzamer en makkelijker te onderhouden. Het nadeel van katoenen tenten is dat ze over het algemeen wat duurder zijn, en ook wat moeilijker drogen. Hierdoor zijn tenten gemaakt van katoen zeer geschikt wanneer je regelmatig gaat kamperen in warmere, drogere landen.

Tent kopen tips 4 - Waar je op moet letten bij het kopen van een tent
Polyester of katoen, waar ga jij voor?
Wanneer je het beste een tent kunt kopen

Tenten kun je eigenlijk het hele lente- en zomerseizoen wel kopen. Maar alvast een tip: de beste periode om een tent te kopen, is het naseizoen. Over het algemeen hebben de meeste kampeerwinkels dan een tenten opruiming, zodat je je tent toch net een stukje goedkoper kunt krijgen. Zij moeten immers ook af van de tenten die ze nog niet verkocht hebben. En als je net met je huidige tent op vakantie bent geweest, weet je precies wat je wel en niet zoekt in een nieuwe tent. Je weet dus precies waarop jij gaat letten bij het kopen van een nieuwe tent.

Een nieuwe tent kopen

Vrijbuiter – Bekijk tenten
Obelink – Bekijk tenten
Bol.com – Bekijk tenten

Wil je meer tips over het kopen van een tent of kamperen? Dan wil je deze blogs vast ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - Waar je op moet letten bij het kopen van een tentimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Waar je op moet letten bij het kopen van een tent

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Waar je op moet letten bij het kopen van een tent ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Waar je op moet letten bij het kopen van een tent ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Waar je op moet letten bij het kopen van een tent ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Waar je op moet letten bij het kopen van een tent