Ecuador: de mooiste plekken en bezienswaardigheden

Ecuador

In Ecuador vind je alles: grote steden, de jungle, levendige markten, vulkanen, witte zandstranden en natuurlijk de Galapagos eilanden. Ecuador is hierdoor een fijn en gevarieerd land om doorheen te reizen. En je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Ben jij van plan om binnenkort naar dit Zuid-Amerikaanse land te gaan? Dit zijn de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Ecuador.

Quito

Quito is de hoofdstad van Ecuador. Het is de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld. Het historische centrum van Quito staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en wordt een van de mooiste Zuid-Amerika genoemd. Quito is levendig, kleurrijk en staat vol met koloniale gebouwen en monumenten. Een van de belangrijkste en mooiste pleinen van de stad is Plaza de la Independencia (ook wel Plaza Grande genoemd). Rondom dit groene plein vind je onder andere andere het presidentieel paleis en de kathedraal van Quito. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is Basilica del Voto National. Dit is een enorme basiliek die op een heuvel gebouwd is. Daardoor is het een niet te missen onderdeel van het straatbeeld van Quito.

Quito is een heuvelachtige stad en wordt omgeven door meerdere vulkanen. Het is een aanrader om de kabelbaan naar de vulkaan Pichincha te nemen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Een andere plek met een mooi uitzicht over de stad, is de heuvel El Panecillo. Op deze heuvel staat het standbeeld Virgin of Quito. Je kunt dit standbeeld van bijna elke plek in de stad zien. Het zal je waarschijnlijk ook niet verbazen dat je vanaf El Panecillo bijna de gehele stad kunt zien.

Lees ook: Weetje: de bekendste Christusbeelden van Zuid-Amerika

Mitad del Mundo

Ecuador is afgeleid van het woord equator, wat evenaar betekend. En deze naam is ook niet zo vreemd, want Ecuador ligt recht op de evenaar. Deze lijn loopt zo’n 20 kilometer ten noorden van Quito. Om hier extra aandacht op te leggen, hebben ze ‘Mitad del Mundo’ aangelegd. Letterlijk vertaald heet dit ‘het midden van de wereld’. Dit is een toeristische attractie, met verschillende restaurantjes, een museum, een monument en een gele lijn dat de evenaar markeert. Hier kun je een klassieke foto maken, waarop je met een been op het zuidelijk halfrond staat en met je andere been op het noordelijk halfrond. Fun fact: in werkelijkheid liggen het monument en de gele lijn helemaal niet op de evenaar. Volgens moderne metingen ligt de echte evenaar 240 meter verderop. Oeps!

Otavalo

Het plaatsje Otavalo in het noorden van Ecuador is vooral bekend om de enorme markt die je hier elke dag kunt vinden. Je vind hier honderden kraampjes met typische Zuid-Amerikaanse poncho’s, stoffen, lederwaren, tassen, kleden, mutsen, hangmatten. Als je na een dag in Otavolo geen souvenirs hebt kunnen vinden, dan doe je iets niet goed.

Je kunt Otavalo bezoeken als een dagtrip vanuit Quito, maar je kunt hier ook meerdere dagen verblijven. Buiten de markt om, is het stadje niet heel bijzonder. Maar rondom de stad vind je wel prachtige natuur waar je kunt hiken.

Cotopaxi Nationaal Park

Een andere bekende bezienswaardigheid van Ecuador is het Cotopaxi National Park. Dit nationaal park, met als letterlijk hoogtepunt de vulkaan Cotopaxi, ligt op ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Quito. Je kunt hier dus prima als dagtrip vanuit Quito naartoe gaan, maar je kunt hier ook meerdere dagen verblijven. In dit Nationaal Park kun je namelijk heel goed hiken, mountainbiken of paardrijden. Er zijn in ieder geval genoeg actieve mogelijkheden in dit vulkanisch landschap.

Baños

Baños is een echt toeristenplaatsje in het midden van Ecuador. En dat is ook niet zo gek, want er zijn hier super veel activiteiten te doen. Je kunt hier bijvoorbeeld hiken, mountainbiken, ziplinen, kayaken. Noem het maar op, het kan allemaal. Ook kun je vanuit Baños voor een of meerdere dagen de jungle in.

Het meest bekende plekje van Baños is Casa del Arbol. Dit is een boomhut met 2 schommels. Vanaf deze schommels heb je een prachtig uitzicht. En dat levert ook gewoon hele leuke foto’s op. Ook zijn er in de omgeving van Baños veel watervallen te vinden. Een populaire activiteit is om langs de verschillende watervallen te fietsen. En heb je even genoeg van alle activiteiten, dan kun je ook een bezoekje brengen aan de plaatselijke thermaalbaden. Baños is namelijk vernoemd naar de vulkanische warmwaterbronnen die rondom het plaatsje ontspringen. Al vond ik zelf deze thermaalbaden wel een beetje tegenvallen.

Cuenca

Cuenca is de culturele stad van Ecuador. Helaas was het erg regenachtig toen ik er was, maar het was nog steeds een leuke stad om te bezoeken. Het is ook een hele mooie stad, met veel prachtige koloniale gebouwen en veel kerken. Ook Cuenca staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Je kunt de pracht van Cuenca ook van bovenaf bekijken. Dit doe je door de taxi of bus naar het uitzichtpunt Mirador de Turi te pakken. Je kunt hier ook naartoe lopen, maar dan moet je wel een beetje klimmen. Ook lopen er meerdere rivieren door Cuenca. Langs deze rivieren liggen wandelpaden. Hier kun je lekker over slenteren om zo de mooie gebouwen van Cuenca te zien.

De plaatsjes aan de kust

Ook heeft Ecuador vele leuke kustplaatjes, zoals Montanita en Canoa. Deze heb ik helaas zelf niet kunnen bezoeken, want een paar dagen voordat ik naar de kust van Ecuador zou gaan was er een aardbeving geweest vlak voor de kust. Deze aardbeving zorgde voor vloedgolven en enorme schade. Maar andere reizigers die daarvoor aan de kust waren geweest, waren in ieder geval positief.

Galapagos eilanden

De mooiste bezienswaardigheden van Ecuador, dat zijn wat mij betreft de Galapagos Eilanden. Ja het is duur, maar het is het helemaal waard. Ik heb hier ervaringen voor het leven opgedaan.

De Galapagos eilanden liggen op een paar uur vliegen voor de kust van Ecuador. Het bestaat uit 3 grotere eilanden, die je onderling met een speedboot kunt bereiken. Daarnaast zijn er ook veel kleine (onbewoonde) eilandjes. Je kunt ervoor kiezen om een Galapagos cruise te doen. Je vaart dan een paar dagen lang langs de verschillende kleinere eilandjes van de Galapagos.

Charles Darwin heeft in 1835 de Galapagos eilanden bezocht en bestudeerd. Mede op basis van zijn bevindingen hier, is hij gekomen tot zijn beroemde evolutietheorie. Die theorie is ook niet voor niets op de Galapagos eilanden ontwikkeld. De Galapagos eilanden staan erom bekend dat hier veel unieke planten en dieren leven. Tijdens je reis naar de Galapagos eilanden zul je dan ook vele zeeleeuwen, vissen, vele soorten vogels, zeeschildpadden, landschildpadden, leguanen, dolfijnen, haaien, roggen en zelfs pinguïns tegenkomen. Wat mij betreft een ervaring om nooit te vergeten!

Eten in Ecuador

Uit eten gaan in Ecuador is lekker goedkoop. In steden zoals Quito en Cuenca en in toeristische plekken zoals Baños kun je ook internationale of vegetarische restaurants vinden. Ook kun je heel goedkoop eten door naar plekken te gaan waar je een ‘menu’ kunt krijgen. Je krijgt dan een voorgerecht, een hoofdgerecht met een stukje vlees, rijst, salade en/of aardappelen, een toetje en een glas drinken voor een paar euro.

Slapen in Ecuador

In Ecuador heb je genoeg hotels en hostels. Ik heb voornamelijk in hostels geslapen. De Secret Garden hostels in Quito en Cotopaxi zijn trouwens wel echte aanraders. Ook kun je nog relatief goedkoop overnachten op de Galapagos eilanden. De prijzen liggen hier uiteraard wat hoger dan in de rest van Ecuador, maar je kunt nog genoeg betaalbare slaapplekken vinden.

Slapen in Ecuador

Tripadvisor – Bekijk hotels
Trivago – Bekijk hotels
Djoser – Bekijk rondreizen
Riksja Travel – Bekijk rondreizen
Sawadee – Bekijk rondreizen
SNP natuurreizen – Bekijk rondreizen
Natuurhuisje – Bekijk vakantiehuisjes

Tours in Ecuador

In Ecuador heb je veel aanbiedingen van tours naar de verschillende bezienswaardigheden van het land. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit Quito tours doen naar Cotopaxi, Otavalo of Mitad del Mundo. Ook in Baños kun je veel leuke actieve tours doen.

Wil je meer weten over de bezienswaardigheden van Ecuador? Dan wil je deze blogs waarschijnlijk ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - Ecuador: de mooiste plekken en bezienswaardighedenimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Ecuador: de mooiste plekken en bezienswaardigheden

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Ecuador: de mooiste plekken en bezienswaardigheden ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Ecuador: de mooiste plekken en bezienswaardigheden ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Ecuador: de mooiste plekken en bezienswaardigheden ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Ecuador: de mooiste plekken en bezienswaardigheden