Weetje: de bekendste Christusbeelden van Zuid-Amerika

Christusbeelden zuid-Amerika

De komende dagen is het weer Kerst. Een groot deel van de wereld viert deze dagen de geboorte van Jezus Christus. Ook in Zuid-Amerika. Dat Jezus een belangrijk figuur is in Zuid-Amerika, merk je wel aan de grote hoeveelheden Christusbeelden die je daar overal tegenkomt. Dit zijn vaak kleine figuurtjes, maar je vindt ook een aantal grote Jezus standbeelden op het Zuid-Amerikaanse continent. Wat hebben deze beelden van Christus de Verlosser allemaal gemeen? Ze staan op een berg naast een stad, met een spectaculair uitzicht over deze stad. Ook al zijn ze niet te missen, toch zet ik de meest bekende Christusbeelden van Zuid-Amerika voor je op een rijtje.

Cristo Redentor, Rio de Janeiro, Brazilië

Het meest bekende Christusbeeld van de wereld is de ‘Cristo Redentor’, oftewel ‘Christus de Verlosser’, in Rio de Janeiro. Dit komt doordat hij het iconische beeld van de stad is. Denk je aan Rio, dan denk je aan dit Jezus beeld. Het is ook wel een indrukwekkend beeld, omdat hij zo hoog op een berg staat en over de hele stad uit kijkt. Het uitzicht vanaf de Cristo Redentor is dan ook wel spectaculair te noemen, want je hebt een prachtig uitzicht over alle delen van de stad. Het is ook niet voor niets dat het beeld sinds 2007 een van de zeven wereldwonderen is.

Om bij het beeld te komen, kun je een speciaal daarvoor aangelegde tandradbaan nemen. Je kunt er ook gewoon met de auto naartoe. Een weg met veel haarspeldbochten leidt je tot vlak onder het beeld. De echte sportieveling kan er ook klimmend naartoe gaan. Deze hiking route duurt ongeveer 2 – 2,5 uur (enkele klim) en start in de Botanische tuinen van Rio. Op sommige stukken kan het best steil zijn, maar het uitzicht is het zeker waard.

Ondanks dat je het beeld vanuit de hele stad kan zien, is hij niet immens groot. Hij heeft in totaal een hoogte van 38 meter, het beeld zelf is 30 meter hoog en hij staat op een voetstuk van 8 meter. De spanwijdte tussen de beide armen bedraagt 28 meter.

Cristo Redentor de los Andes, Andesgebergte, Argentinië & Chili

‘Christus de Verlosser van de Andes’, of ‘Christo Redentor de los Andes’ in het Spaans, ligt hoog in het Andesgebergte op de grens tussen Chili en Argentinië. Je kunt het beeld vinden bij de pas van La Cumbra. Dit is het hoogste punt van de oude weg tussen Mendoza (Argentinië) en Santiago de Chile. Het beeld werd onthuld als viering van de vrede tussen de twee landen. Het is dus in dit geval letterlijk een symbool van de vrede.

Cristo de la Concordia, Cochabamba, Bolivia

‘Cristo de la Concordia’, of ‘Christus van de Eendracht’, is het grootste Christusbeeld van Zuid-Amerika. Het beeld is 34 meter hoog en staat op een voetstuk van 6 meter. Daarmee is de totale hoogte van het beeld 40 meter. Hij is hiermee groter dan zijn bekende broer in Rio de Janeiro. Afhankelijk van of je het voetstuk mee telt, is het zelfs het grootste van alle Christusbeelden in de wereld.

Vanaf het beeld heb je een prachtig uitzicht over de stad Cochabamba en de vallei dat er omheen ligt. Je kunt het beeld bereiken via de een 1399 treden tellende trap, een kabelbaan of via het openbaar vervoer.

Lees ook: Dit zijn de hoogtepunten van Bolivia

Christusbeelden Cochabamba - Weetje: de bekendste Christusbeelden van Zuid-Amerika
Cristo del Pacifico, Lima, Peru

‘Cristo del Pacifico’, oftewel ‘Christus van de stille Oceaan’ staat in de baai van Lima. Het beeld is te zien vanaf bijna elk punt op Lima’s 19 kilometers lange kustlijn. Dit beeld is redelijk nieuw, want hij is in 2011 voltooid. Hij werd gemaakt in Brazilië, en vervolgens naar Peru versleept. Hoewel hij veel van Christus de Verlosser uit Rio weg heeft, is hij toch echt wel een stukje kleiner. Het beeld heeft een totale hoogte van 37 meter, maar het beeld zelf is maar 22 meter hoog en hij staat op een voetstuk van 15 meter hoog.

Cristo Blanco, Cusco, Peru

Op de berg Pukamuqu bij Cusco, staat het Christusbeeld ‘Cristo Blanco’. Volgens oude Inca verhalen was Pukamuqu een spirituele locatie voor de Inca’s. Het is daarom niet zo vreemd dat ze het beeld juist op deze berg geplaatst hebben. Daarnaast is het gelegen naast de archeologische Inca ruïne Saqsayhuaman, wat het natuurlijk een extra spiritueel tintje geeft. Vanaf het Christusbeeld kun je genieten van een perfect uitzicht over de stad Cusco en zijn historische centrum.

De locatie van het beeld is dus heel indrukwekkend, maar het beeld zelf is dat iets minder. Het beeld is 8 meter hoog. Hij is dus een stuk kleiner dan de rest in deze lijst. Daarnaast wordt het volledig omgeven door een hek, wat het ook iets minder spectaculair maakt. Pukamuqu is vergeleken met de berg waarop de de Christusbeelden in Rio of Cochabamba staan ook niet heel hoog. Met een klim van 30 minuten vanuit Cusco ben je er al. Je kunt natuurlijk ook gewoon naar de parkeerplaats van Saqsayhuaman en het laatste stukje naar Cristo Blanco lopen.

Cristo Rey, Cali, Colombia

Het Christusbeeld ‘Christus Koning’, of ‘Cristo Rey’ in het Spaans, staat op de Kristallen Heuvel ten westen van de stad Cali. Het beeld is in totaal 26 meter hoog. Dit beeld wordt jaarlijks door vele toeristen bezocht en wordt gezien als een van de wonderen van modern Colombia.

La Virgen de Quito, Quito, Ecuador

Het is dan misschien geen Christusbeeld, maar het beeld van een ‘Madonna’. Een Madonna is in de kunst een ander woord voor een afbeelding van Maria. ‘La Virgen de Quito’, oftewel ‘de maagd van Quito’ ligt op de heuvel El Panecillo en is vanuit bijna heel Quito te zien. Het beeld is geïnspireerd op een kunstwerk op het hoofdaltaar van een kerk in Quito. Wat opvallend is aan het beeld, is dat het engelenvleugels heeft. Waarschijnlijk is het beeld hierdoor de enige Madonna met vleugels van een engel.

Lees ook: Ecuador: de mooiste plekken en bezienswaardigheden

Virgen Maria, Santiago de Chili, Chili

Ook Santiago de Chili heeft een Mariabeeld (of een Madonna). Deze staat op Cerro San Cristóbal, een heuvel dat in het hart van Santiago ligt. Vanaf deze heuvel heb je spectaculaire uitzichten over de stad. Bij helder weer kun je zelfs het Andesgebergte zien.

Het beeld is vanwege zijn ligging vanuit een groot deel van de stad te zien. Om het beeld te bereiken, kun je een kabeltrein nemen naar de top van de heuvel. Je kunt het ook lopen. Dit kost je ongeveer anderhalf uur.

Andere Christusbeelden

Er zijn in Zuid-Amerika nog veel meer Christusbeelden te vinden. Als je er voor een langere tijd heen reist zul je er ongetwijfeld een paar tegenkomen. Een land buiten Zuid-Amerika waar je ook veel Christusbeelden tegenkomt, is Mexico. Ook kom je stiekem in de katholieke landen van Europa, zoals Spanje, Portugal en Polen ook nog wel een aantal beelden van Christus de Verlosser tegen.

Wil je meer over Zuid-Amerika en Christusbeelden weten? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

190605 reizen pp 728x90 - Weetje: de bekendste Christusbeelden van Zuid-Amerikaimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Weetje: de bekendste Christusbeelden van Zuid-Amerika