Nationaal Park De Hoge Veluwe: een echt fietsparadijs

Nationaal Park de Hoge veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe is een prachtig natuurgebied in het midden van het land, in de buurt van Apeldoorn. In De Hoge Veluwe kun je eigenlijk alle natuurvormen wel vinden die er in Nederland bestaan: van een grote verscheidenheid aan bossen (met zowel loofbomen als naaldbomen), tot aan vennen, heidevelden, grasvlakten en stuifduinen. En als je geluk hebt, kun je edelherten, reeën, vossen of wilde zwijnen spotten. Deze dingen maken De Hoge Veluwe een ontzettend populair park. Maar misschien wel het allerleukste? De beste manier om het Nationaal Park De Hoge Veluwe te ontdekken, is op de fiets.

Fietsen door De Hoge Veluwe

Je kunt op verschillende manieren door De Hoge Veluwe reizen. Sowieso zijn er een aantal verharde wegen door het park, dus je kunt er prima met de auto op pad. Onderweg kun je dan even stoppen en een van de wandelroutes lopen. Maar de leukste manier om door het park te reizen, is op de fiets. Er ligt namelijk ruim 40 kilometer aan fietspaden in het park. Deze fietspaden gaan recht door de mooiste stukken natuur heen, waar je met auto niet overal kunt komen. Fietsen door het Nationaal Park De Hoge Veluwe is eigenlijk dus wel een must.

Bij de ingangen en op verschillende plekken in het park, zoals het Kröller-Müller Museum en het Marchantplein, kun je een van de 1800 ‘Witte Fietsen’ pakken. Deze witte fietsen zijn voor iedereen beschikbaar en kun je gratis gebruiken. De fietsen kun je niet reserveren of op slot doen, dus het is gewoon een kwestie van een fiets pakken en gaan. Er is er eigenlijk altijd wel een beschikbaar. De witte fietsen zijn eigenlijk wel iconen van het park te noemen, je ziet iedereen erop rondfietsen. Maar wees gerust, je mag ook gewoon op je eigen fiets het park door. Daarnaast kun je (tegen betaling) ook andere fietsen of e-bikes huren.

De mooiste plekjes van De Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is eigenlijk een aaneenschakeling van mooie plekken, maar er zijn wel een aantal bezienswaardigheden die je gezien moet hebben.

In het noorden van het park vind je bijvoorbeeld Jachthuis Sint Hubertus. Dit prachtige gebouw is het voormalig buitenverblijf van de stichters van het park, de familie Kröller-Müller. Je kunt een rondleiding door dit gebouw volgen, maar vooral de buitenkant van dit gebouw maakt de meeste indruk. Gelegen aan een klein meertje, is dit gebouw zowel qua ligging als qua architectuur iets wat je niet mag overslaan.

Zelfs mensen die van kunst houden, kunnen terecht in De Hoge Veluwe. In het midden van het park vind je het Kröller-Müller museum, met onder andere werken van Van Gogh, Picasso en Mondriaan. Ook heeft het museum een grote collectie moderne kunst. Ben je op zoek naar kunst in combinatie met natuur? Verspreid door het park vind je verschillende beelden die midden in de natuur staan.

Wat betreft de natuur, vond ik de westkant van het park het mooist. Dus eigenlijk het stuk vanaf het Jachthuis Sint Hubertus richting het zuiden. Als je het fietspad tussen het Kröller-Müller museum en Schaarsbergen volgt, kom je langs een grote zandvlakte. Dit is ook prachtig om te zien. Een ander mooi stukje zijn de vennen aan de oostkant. Je kunt hier een kort paadje volgen, en dan kom je bij het grootste ven uit. Hier kun je rustig op een vlondertje op een bankje zitten en genieten van de enorme rust en het water.

Hoe kom je in Nationaal Park De Hoge Veluwe?

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft 3 ingangen: bij Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Je kunt bij al deze ingangen je auto parkeren en op de fiets verder gaan, maar je kunt natuurlijk ook met de auto het park in rijden. De entree van het park is niet gratis. Toen wij er waren, moesten wij iets van 11 euro betalen. Ga voor meer informatie over de tarieven en de openingstijden naar de website van het park.

Bij de ingang bij Hoenderloo ligt ook een camping, waar je zowel met campers, caravans als tenten tot wel 3 weken lang kunt kamperen. Reserveren is van te voren niet mogelijk, dus in de drukke perioden moet je een beetje geluk hebben.

Wil jij naast het Nationaal Park de Hoge Veluwe meer tips voor Nederland? Dan wil je deze blogs waarschijnlijk ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - Nationaal Park De Hoge Veluwe: een echt fietsparadijsimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Nationaal Park De Hoge Veluwe: een echt fietsparadijs

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Nationaal Park De Hoge Veluwe: een echt fietsparadijs ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Nationaal Park De Hoge Veluwe: een echt fietsparadijs ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Nationaal Park De Hoge Veluwe: een echt fietsparadijs ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Nationaal Park De Hoge Veluwe: een echt fietsparadijs