Wat te doen in Apeldoorn en omgeving

bezienswaardigheden tips Apeldoorn uitgelicht rond

Apeldoorn is een stad in Gelderland, met een ideale ligging op de Veluwe. Zowel de stad als de omgeving zijn zeker een bezoekje waard, want er is meer dan genoeg te doen en te zien. Of je nou jong of oud bent, graag actief bent of juist graag rondslentert door een stad: Apeldoorn heeft eigenlijk voor ieder wat wils. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen in Apeldoorn en omgeving.

Paleis het Loo

Aan de rand van Apeldoorn ligt Paleis het Loo. Tot 1975 werd dit paleis door de koninklijke familie bewoond, sinds 1984 is het een museum. Tegenwoordig is Paleis het Loo een van de bekendste bezienswaardigheden van Apeldoorn.

Het paleis werd gerenoveerd toen wij er waren, dus het museum zelf konden wij niet bezoeken. Gelukkig konden wij wel de tuinen van Paleis het Loo bezoeken. Deze tuinen zijn ook de voornaamste reden waarom men een bezoekje brengt aan Paleis het Loo.

De tuinen van Paleis het Loo zijn in Franse barok stijl, in spiegelbeeld aangelegd. Er zijn meerdere fonteinen, beelden en vooral heel veel bloemen. De tuinen zijn super mooi om even doorheen te lopen. Een aanrader is ook de Oranje-wandeling te maken. Dit is een korte route van ongeveer een kilometer door het paleispark. In de route kom je langs een grote vijver, met het Badpaviljoen, Theepaviljoen en de Koninklijke botenhuizen.

Het is ook leuk om even in de oude stallen te kijken. Hierin staan tegenwoordig geen paarden meer, maar oude auto’s en koetsen van de koninklijke familie.

Eten en drinken op een van de vele terrasjes

Wat opvalt als je door het centrum van Apeldoorn loopt, is dat er ontzettend veel terrasjes en eetgelegenheden zijn. Het gebied rondom het Caterplein, aan de noordkant van de hoofdstraat, is het uitgaansgebied. Hier vind je veel terrasjes en cafés. De tuin bij het Belgisch Biercafé De Graaf van Vlaanderen is bijvoorbeeld heel gezellig. Ook op het Raadhuisplein en in de Nieuwstraat vind je meerdere terrasjes. Voor de lunch is de Anne & Max een leuk ingericht plekje, met lekker eten natuurlijk.

Stadspark Berg en Bos

Het stadspark Berg en Bos is een groot park van ruim 250 hectare. Je vindt hier verschillende wandelroutes, waarbij je kans maakt om authentieke dieren van de Veluwe zoals herten te spotten. Naast wandelen zijn er meer dan genoeg andere activiteiten te doen in het park. Zo is er een klimbos (tegen betaling weliswaar), een grote speelweide en een uitkijktoren. Wij hebben deze uitkijktoren beklommen, en hadden zo een mooi uitzicht over de bosrijke omgeving. Vanaf deze toren kun je ver weg kijken, maar van Apeldoorn zelf valt door de bosrijke omgeving niet zoveel te zien.

Shoppen

Ook als je van shoppen houdt, kun je in Apeldoorn prima terecht. In de Hoofdstraat vind je zowel landelijke ketens als veel lokale winkeltjes. Je kunt hier uitgebreid winkelen, want de straat is 1200 meter lang. Hiermee is de straat een van de langste winkelstraten van Nederland. Shop till you drop, zeg maar.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Als je toch in Apeldoorn bent, mag je Nationaal Park De Hoge Veluwe eigenlijk niet overslaan. De Hoge Veluwe herbergt een schat aan verschillende vormen van natuur: van heidegronden, bossen, vennen tot stuifduinen. Ook zijn er veel verschillende wilde dieren te spotten, zoals edelherten, moeflons, vossen en tegenwoordig schijnen er ook wolven rond te lopen. Al zijn ze daar bij de Hoge Veluwe met het laatste niet zo heel blij mee. Daarnaast heeft het nationaal park een aantal mooie bezienswaardigheden, en kun je een bezoekje brengen aan het Kröller-Müller museum.

Je kunt De Hoge Veluwe op verschillende manieren bezoeken. Je kunt er met de auto komen, maar veel leuker: je kunt door het park fietsen. Er zijn veel fietspaden in het nationaal park, waardoor je nog meer kunt zien van het park dan wanneer je de auto pakt en een of meerdere wandelroutes volgt.

Lees ook: Nationaal Park de Hoge Veluwe: een echt fietsparadijs

Radio Kootwijk

Een groot betonnen gebouw, in de vorm van kerk, midden op de hei. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar het bestaat echt! Je vindt dit bijzondere contrast in het natuurgebied ten zuidwesten van Apeldoorn. Zodra je dit gebouw, van het voormalig zendstation Radio Kootwijk, in zicht krijgt kijk je je ogen uit. Een groot imposant gebouw, midden in de natuur. Er zijn dan ook veel mensen die hier even een kijkje komen nemen. Het is dus met recht een bezienswaardigheid in de omgeving van Apeldoorn te noemen.

Het gebouw werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw gebruikt voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Zijn afgelegen locatie zorgde ervoor dat de verbinding zonder al te veel verstoring kon plaatsvinden. Nu wordt het gebruikt als bijzondere vergaderlocatie en voor rondleidingen.

Via verschillende fiets- en wandelroutes kom je langs Radio Kootwijk. Wij hebben de Heidewandeling van Staatsbosbeheer gelopen. Dit is een route van 12,5 kilometer, die je niet alleen langs Radio Kootwijk brengt, maar ook door het prachtige natuurgebied eromheen. Zo kom je langs een schaapskooi en wandel je door uitgestrekte heidevelden.

Wat is er nog meer te zien en te doen in Apeldoorn

Naast de genoemde bezienswaardigheden, is er nog veel meer te doen in Apeldoorn. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan Apenheul, een dierentuin met bijna 300 apen. Of ga naar het CODA museum, het cultuurhuis van Apeldoorn. Zij organiseren vaak ook veel culturele activiteiten in en rondom de stad, zodat je weer vanuit een ander oogpunt kennismaakt met deze leuke stad.

Hotels Apeldoorn - Wat te doen in Apeldoorn en omgeving

Wil jij naast deze bezienswaardigheden in Apeldoorn meer tips voor Nederland? Dan wil je deze blogs waarschijnlijk ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - Wat te doen in Apeldoorn en omgevingimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Wat te doen in Apeldoorn en omgeving

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Wat te doen in Apeldoorn en omgeving ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Wat te doen in Apeldoorn en omgeving ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Wat te doen in Apeldoorn en omgeving ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Wat te doen in Apeldoorn en omgeving