Heb jij ook regelmatig dat je een mooie wandeling wil gaan maken, maar geen goede wandelroute kunt vinden? Gelukkig zijn er veel handige websites en apps die je kunt gebruiken als je inspiratie nodig hebt voor mooie wandelroutes. Zelf maak ik ook vaak gebruik van een app voor wandelroutes. Soms loop ik de gehele wandelroute, maar soms maak ik ook een combinatie van verschillende wandelroutes. Dan heb ik alleen een duwtje in de goede richting nodig. Ben jij op zoek naar wat inspiratie voor je volgende wandeling? Dit zijn een paar handige websites en apps die jij kunt gebruiken.
Komoot
Komoot is een handige website met heel veel wandelroutes. Je vindt hier niet alleen wandelroutes in Nederland, maar ook in veel verschillende andere landen van Europa. Dit zorgt ervoor dat de website en bijbehorende app inmiddels door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt wordt ter inspiratie voor wandelroutes. Een paar handige dingen om te weten over Komoot:
- Komoot heeft niet alleen wandelroutes, maar bijvoorbeeld ook fietsroutes en mountainbikeroutes.
- Gebruikers kunnen zelf een route delen. Dus als jij net een leuke route gelopen hebt, kun je die aan de hele wereld laten zien. Dit zorgt er wel voor dat er heel veel routes op Komoot staan. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, toont Komoot je ook de populairste routes van een bepaald gebied.
- Om een wandeling uit te zoeken, kun je onder andere filteren op moeilijkheidsgraad, duur, en bereikbaarheid met OV.
- Wat ik zelf heel fijn vind, is dat Komoot je de highlights van de route laat zien, met foto en punt op de route(kaart).
- Je kunt Komoot als app gebruiken op je telefoon (Android en iOS), maar ook op smartwatches, fietscomputers en E-bikeschermen. Hierdoor kun je Komoot ook prima als navigatie gebruiken. Een handige app voor zowel wandelroutes als fietsroutes dus.
- De app is gratis, en je kunt kaarten downloaden voor offline gebruik. Er is ook een Premium versie.
Route.nl
Route.nl heeft wandel- en fietsroutes door Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Denemarken. Een paar handige dingen om te weten over Route.nl:
- Gebruikers kunnen zelf een route delen. Mijn ervaring is wel dat het bij Route.nl wat lastiger is om een goede route te vinden dan bij bijvoorbeeld Komoot. Sommige routes zijn heel goed, sommige routes vallen juist een beetje tegen.
- Wat ik zelf heel leuk vind, is dat Route.nl ‘Pauzeplaatsen’ laat zien. Dit zijn restaurants of andere horecagelegenheden die aan de route liggen. Over het algemeen werken deze horecagelegenheden wel samen met Route.nl. Veel van deze routes zijn ook door bijvoorbeeld een restaurant op Route.nl geplaatst. Vaak zijn er dus meer pauzeplaatsen dan dat de route aangeeft.
- Wat ik jammer vind aan Route.nl, is dat er over het algemeen veel minder foto’s van de (highlights) van de route op staan. Zo weet je van te voren ook niet zo heel goed wat je van de route moet verwachten. Misschien dat daarom sommige routes voor mij soms een beetje tegenvallen.
- Naast de website heeft Route.nl ook een app, geschikt voor Android en iOS. Je kunt de routes downloaden voor offline gebruik. De app kun je daarom goed gebruiken om je wandelroutes op te slaan. Hier moet je echter wel voor betalen, wat ik zelf niet echt de moeite waard vind.
- Route.nl brengt ook tijdschriften en pocketgidsen uit waar hun mooiste routes in gebundeld staan.
RouteYou
RouteYou is een internationaal platform met meer dan 5 miljoen wandel-, fiets-, mountainbike- en motorroutes. Op deze website en app vind je wandelroutes over de hele wereld. Genoeg inspiratie voor je volgende wandeling dus! Een paar handige dingen om te weten over RouteYou:
- Iedereen kan routes op RouteYou zetten, of je nou professional, semi-professional of recreant bent.
- De website is wat minder overzichtelijk als je nog op de zoek- en resultatenpagina’s zit. Zodra je op een pagina van een route zit, is het juist wel een hele fijne site. Er is een goede, duidelijke interactieve kaart, je vindt er goede grafiekjes over bijvoorbeeld de hoogteverschillen en wat ik het fijnste vind: er worden veel foto’s geplaatst. Het zoeken van een route kost dus iets meer moeite, maar dan weet je in ieder geval wel dat je een mooie route gevonden hebt
- De kaarten zijn te downloaden voor op een Gps-apparaat of smartphone.
- Het is geen Nederlandse website. Het is mogelijk om de website te laten vertalen, maar je krijgt dan wel van die typische Google Translate zinnen. Behalve wanneer een Nederlandse gebruiker de route erop heeft gezet natuurlijk.
Wandel.nl
Een van de fijnste websites voor inspiratie voor wandelroutes, is die van Wandel.nl. Dit is een initiatief van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). De website heeft zelf geen concrete routes erop staan, maar heeft wel veel leuke blogs waarin verschillende routes aangeraden worden. Vervolgens wordt je doorgestuurd naar de website waar de betreffende route op staat. Op wandel.nl worden vooral routes in Nederland besproken, maar er zijn ook enkele wandelroutes in het buitenland op de website te vinden. Een fijne website als je je nog aan het oriënteren bent en ook wat achtergrond info over een bepaald gebied wilt hebben.
Staatsbosbeheer
Op de website van Staatsbosbeheer kun je ook een aantal wandelroutes ter inspiratie vinden. Op dit moment staan er 550 wandelroutes door de mooiste natuurgebieden van Nederland. De routes zijn allemaal officiële routes van Staatsbosbeheer, dus je kunt ervan uit gaan dat al deze routes de moeite waard zijn. Het zijn dan ook vaak routes die je via paaltjes of andere wegwijzers kunt volgen. Een app of gps-tracker heb je bij deze routes dus over het algemeen niet nodig, al kun je wel een kaart van de route downloaden. De routebeschrijving op de website zelf is wel een stuk minder gedetailleerd dan op de 3 eerstgenoemde websites op dit lijstje. De wandelroutes van Staatbosbeheer zijn over het algemeen ook wel wat korter: meer dan de helft van de routes zijn ‘maar’ 0-4 km lang. Er zijn bijna geen routes langer dan 12 kilometer op de website te vinden.
Natuurmonumenten
Op de website van Natuurmonumenten staan ook bijna 300 mooie wandelroutes. Deze wandelroutes brengen je over het algemeen niet alleen door mooie natuurgebieden, maar vaak ook langs prachtige monumentale gebouwen. In tegenstelling tot voorgaande website, kunnen de routes van Natuurmonumenten niet gedownload worden. Wat wel heel fijn is, is dat de routes een hele uitgebreide beschrijving van verschillende punten op de route hebben. En waar ik ook heel blij mee ben: hier staan ook heel veel foto’s bij. Een website met meer dan genoeg inspiratie voor een wandeling dus.
Wil je meer inspiratie voor wandelroutes opdoen? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:
- Wandelroute Limburg: door de Mariapeel bij Helenaveen
- Wandelroute Zeeland: door en rondom Veere
- Wandelroute Zuid-Limburg: De heuvels bij Maastricht
- Wandelroute Friesland: Nationaal Park Alde Feanen
Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.