Guatemala tips: wat te doen bij Lake Atitlan?

Lake atitlan tips bezienswaardigheden

Als je naar Guatemala gaat, mag je Lake Atitlan eigenlijk niet overslaan. Dit grote meer wordt omgeven door meerdere vulkanen. Spectaculaire uitzichten gegarandeerd! Daarnaast vind je rondom Lake Atitlan genoeg andere bezienswaardigheden zoals de verschillende leuke plaatsjes. En voor de actievelingen zijn er ook veel mogelijkheden voor (sportieve) activiteiten. Dit zijn een aantal tips voor wat te doen bij Lake Atitlan.

Bezoek de verschillende plaatsen aan het meer

Wij zijn maar een paar dagen bij Lake Atitlan geweest. Wij hebben als basis het plaatsje Panajachel gehouden, en hebben vanuit daar dagtripjes gemaakt. Maar je kunt ook in andere plaatsjes rondom het meer verblijven. Zeker als je wat langer de tijd hebt, is het de moeite waard om de verschillende plaatsjes aan te doen. Rondom het meer liggen namelijk zo’n 20 plaatsjes. Panajachel, San Marcos en San Pedro zijn hiervan de meest populaire. Om naar een van de andere dorpjes te reizen, kun je de boot pakken. Een enkele reis kost een paar euro.

Panajachel zelf is niet zo groot, en vrij toeristisch. Het is ook niet het plaatsje met de meeste bezienswaardigheden aan Lake Atitlan. Wel heb je aan de waterkant een mooi uitzicht over het meer, en de verschillende vulkanen.

Lake atitlan tips bezienswaardigheden 2 - Guatemala tips: wat te doen bij Lake Atitlan?

San Marcos is klein dorpje, maar wel heel leuk! Het is namelijk een echt hippie dorpje. Dat zie je meteen aan de mensen die er rond lopen. Er zijn veel restaurantjes, maar ook veel meditatie & yoga scholen. Je merkt meteen dat het hier een stuk rustiger en meer laid-back is dan in Panajachel en San Pedro.

Het dorpje San Pedro is het goedkoopste dorp aan Lake Atitlan. Het is daardoor een echt backpackers dorp. Toch is het minder toeristisch dan Panajachel. Het plaatsje is wat groter dan de andere dorpen. Doordat er zoveel backpackers zijn, heb je ook veel internationale, goedkopere restaurantjes. Je kunt hier ook veel feestjes verwachten. Bovendien is San Pedro een goede uitvalsbasis om de vulkaan San Pedro te beklimmen.

Genieten van het uitzicht over het meer

Je kunt niet naar Lake Atitlan gaan zonder je te vergapen aan de uitzichten op het meer. Vanuit bijvoorbeeld het plaatsje Panajachel heb je een prachtig uitzicht over het meer en de omliggende vulkanen. Je kunt ze op een rijtje zien liggen! Ook vanuit de andere plaatsjes heb je mooie uitzichten op het meer, al kun je niet overal de verschillende vulkanen zien liggen. Een mooi, wat hoger gelegen uitzichtpunt is Indian’s Nose.

Alsof deze uitzichten overdag nog niet mooi genoeg zijn, moet je zeker tijdens zonsondergang naar het meer gaan. Wij hebben hier een van onze mooiste zonsondergangen gezien. De silhouetten van de vulkanen maken de zonsondergangen extra adembenemend.

Shoppen in Panajachel

Het plaatsje Panajachel is veruit het meest toeristische plekje aan Lake Atitlan. Het is niet heel groot, en het bestaat vooral uit accommodaties en restaurants. De hoofdstraat in Panajachel is Calle Santander. Als je van shoppen en souvenirtjes houdt, dan ben je hier wel even zoet. In dit straatje staan namelijk honderden kraampjes met typisch Guatemalaanse souvenirs, kleding, sieraden of kunst. De grootste uitdaging hier is een werkende pinautomaat te vinden, want wij zijn hier minstens 5 pinautomaten afgegaan voordat we wat geld konden opnemen. En dat is toch wel handig als je iets wilt kopen!

Watersport

Bij Lake Atitlan kun je niet alleen genieten van het uitzicht op het water, maar ook van het water. Er zijn namelijk veel verschillende mogelijkheden tot watersport. Vooral in de plaatsen Panajachel en San Pedro heb je bijvoorbeeld de opties om te suppen of te kajakken. Beiden zijn leuke manieren om de uitzichten bij het meer vanuit een ander perspectief te zien.

Lake Atitlan bezienswaardigheden 2 - Guatemala tips: wat te doen bij Lake Atitlan?
Het uitzicht vanaf Panajachel
Mountainbiken

Wil je wat actievers? Je kunt ook mountainbiken. Het is wel aan te raden dit met een gids te doen. Nou moet ik zeggen dat onze mountainbike trip niet super geslaagd was. Hij was vrij duur voor wat je kreeg, dus bekijk vooral de verschillende aanbieders. Toch vond ik het wel een leuke manier om verschillende plaatsjes langs het meer te leren kennen. Hiervoor moesten we wel eerst een stuk omhoog fietsen. Dat was wel behoorlijk zwaar. Maar het uitzicht bovenaan op het meer was wel echt prachtig. En de weg terug viel gelukkig dan weer mee.

Mocht mountainbiken toch net iets te sportief zijn: je kunt de omgeving ook op de scooter verkennen. Dit is een leuke manier om bij verschillende uitzichtpunten en bezienswaardigheden van het meer te komen, of om een paar andere plaatsjes aan Lake Atitlan te bezoeken.

Lake Atitlan bezienswaardigheden 3 - Guatemala tips: wat te doen bij Lake Atitlan?
Het uitzicht op Lake Atitlan tijdens de mountainbike tocht
Eten rondom Lake Atitlan

Doordat Lake Atitlan wel enigszins toeristisch is, kun je hier ook genoeg toeristische restaurants vinden. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je er geen pizza kunt eten. Een echte tip aan Lake Atitlan voor ontbijt of lunch is Deli Jasmin in Panajachel. Hier hebben wij meerdere keren gegeten. Het heeft een super knusse setting in een tuin. Op de menukaart staan veel verse, gezonde gerechten en heerlijke smoothies van vers fruit. Het restaurantje heeft ook veel vegetarische opties.

Slapen bij Lake Atitlan

Rondom Lake Atitlan zijn meer dan genoeg hotels en hostels te vinden. De meeste hiervan vind je in de plaatsjes Panajachel en San Pedro. Wij verbleven in Hospedaje El Viajero. Een goed betaalbare, en prima accommodatie in koloniale stijl. Een andere accomodatie tip voor Lake Atitlan is Selina.

Slapen bij Lake Atitlan

Tripadvisor – Bekijk hotels
Agoda – Bekijk accommodaties
Trivago – Bekijk hotels
Riksja Travel – Bekijk rondreizen

Tours bij Lake Atitlan

Veel van bovenstaande activiteiten kun je zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit via een tour te doen. Ook als je nog niet helemaal weet wat te doen bij Lake Atitlan, is het een tip om eens bij verschillende tours rond te kijken. Wat ook heel leuk kan zijn, om via een tour naar het plaatsje Chichicastenango te boeken. Hier vind je een super grote traditionele markt. Een van de grootste, zo niet de grootste, van Latijns-Amerika.

Wil je meer weten over de bezienswaardigheden van Lake Atitlan en Guatemala? Dan wil je deze blogs waarschijnlijk ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - Guatemala tips: wat te doen bij Lake Atitlan?impression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Guatemala tips: wat te doen bij Lake Atitlan?

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Guatemala tips: wat te doen bij Lake Atitlan? ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Guatemala tips: wat te doen bij Lake Atitlan? ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Guatemala tips: wat te doen bij Lake Atitlan? ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Guatemala tips: wat te doen bij Lake Atitlan?