Deze plekken in Guatemala mag je niet missen

Guatemala

Guatemala stond altijd al hoog op mijn lijstje om naartoe te gaan. Het leek me een mooi en veelzijdig land, waar je nog geen massatoerisme had zoals in Mexico. Wij hebben onze reis naar Mexico gecombineerd met Guatemala, en het verschil was ook zeker vergeleken met Yucatan aanwezig. Guatemala staat bekend om zijn prachtige natuur, vele vulkanen, koloniale dorpjes en natuurlijk om zijn Maya geschiedenis. Genoeg te beleven dus! Deze bestemmingen en bezienswaardigheden in Guatemala mag je in ieder geval niet missen.

Antigua

Antigua vonden wij met stipt de leukste bestemming van Guatemala. Zoals zijn naam al doet vermoeden, is dit een prachtig koloniaal stadje met veel oude gebouwen, kleurrijke huisjes, kerken, fonteinen en levendige pleintjes. Sinds 1979 staat Antigua op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Maar niet alleen het uiterlijk van het plaatsje is leuk, de sfeer die er hangt zorgt er ook voor dat je langer in Antigua wilt blijven. Er zijn veel leuke barretjes en restaurantjes, winkeltjes en kunstgalerijen.

Ook de ligging van het plaatsje is indrukwekkend: Antigua wordt namelijk omgeven door verschillende (actieve) vulkanen. Het ligt aan de voet van de vulkaan Aqua, en vanuit de hele stad kun je de constante rookpluimen uit de Fuego vulkaan zien komen. Een aantal van deze vulkanen kun je ook beklimmen. Dat moet je ook zeker doen wanneer je in Antigue bent.

Lake Atitlan

Voor vulkanen ben je ook bij Lake Atitlan op het juiste adres. Dit meer ten noorden van Antigua wordt omgeven door meerdere grote vulkanen. Het beeld van dit meer met de vulkanen op de achtergrond is in 1 woord indrukwekkend. Ook de zonsondergang is hier ronduit prachtig. Elke avond ging ik naar het meer, om te genieten van het uitzicht.

Rondom dit meer valt genoeg te beleven. Er zijn verschillende dorpjes die allemaal hun eigen charme hebben. Ook de actieveling kan er zijn ei kwijt. Er zijn er veel mogelijkheden om te hiken, te kajakken en te mountainbiken. Ook kun je boottochtjes maken over het meer. Dit is ook zeker aan te raden als je het meer vanuit verschillende perspectieven wilt zien.

Lees meer: Guatemala tips: wat te doen bij Lake Atitlan?

DSC04461 1 klein - Deze plekken in Guatemala mag je niet missen
Uitzicht over Lake Atitlan en verschillende vulkanen
Flores

Flores is klein plaatsje op een schiereiland in de provincie El Petén. Het heeft een klein oud maar kleurrijk centrum, en is aan de buitenkant volledig omgeven door een boulevard. Je merkt wel dat deze op sommige plekken aan het verzakken is en dat de boulevard een beetje onder water komt te staan.

Hoewel Flores vooral als uitvalsbasis voor Tikal wordt gebruikt, is er ook genoeg te doen in het plaatsje zelf. Zo kun je bijvoorbeeld varen over het meer en een strandje bezoeken.

Tikal

Tikal is een van de mooiste Maya sites ter wereld. Daarmee is het een van de bekendste bezienswaardigheden van Guatemala. Als je naar Guatemala gaat, moet je daarom ook zeker een bezoekje brengen aan Tikal. Wat Tikal zo bijzonder maakt, is dat deze site volledig in de jungle ligt. Het is geen open vlakte zoals een aantal andere Maya sites, maar de ruïnes liggen verstopt tussen de bomen. Dit maakt Tikal niet alleen een archeologisch uitstapje, maar ook de natuurliefhebber is hier helemaal in zijn sas. Je wordt omgeven door apen, prachtige vogels en andere soorten wildlife.

Waarschijnlijk is nog meer een klein gedeelte van Tikal ontdekt. Ze verwachten dat er nog veel meer overblijfselen van de Maya tijd onder de jungle-bedekking verscholen ligt. Tikal is magisch en was zeker een van de hoogtepunten van onze reis door Guatemala.

Eten in Guatemala

In de toeristische bestemmingen van Guatemala heb je genoeg restaurants. Je hebt hier veel Mexicaanse invloeden, maar je vind er ook wel internationale restaurants, zoals Italiaanse of Aziatisch. In Antigua en in Panajachel hebben we ook een paar restaurantjes gevonden die ook een groot aanbod hadden in vegetarische en veganistische gerechten. Aan de kust en aan de meren kun je vaak ook verse vis krijgen.

Slapen in Guatemala

Zolang je in de toeristische plaatjes verblijft, is er voldoende aanbod in hotels en hostels in Guatemala. Kenmerkend voor de hotels in Guatemala is dat dit vak charmante hotelletjes zijn met een binnenplaats of een dakterras.

Slapen in Guatemala

Tripadvisor – Bekijk hotels
Trivago – Bekijk hotels
Riksja Travel – Bekijk rondreizen
Sawadee – Bekijk rondreizen
Koning Aap – Bekijk rondreizen
Djoser – Bekijk rondreizen
Shoestring – Bekijk rondreizen
TUI – Bekijk rondreizen

Tours in Guatemala

Veel bezienswaardigheden in Guatemala je ook via een tour bezoeken. Zo gaan de meeste mensen met een tour naar Tikal. Maar ook de verschillende vulkanen bezoek je over het algemeen met een tour. Deze tours kun je vaak ter plekke regelen, maar je kunt ze ook vooraf boeken.

Wil jij meer weten over de bestemmingen en bezienswaardigheden van Guatemala? Dan wil je deze blogs vast ook lezen.

190605 reizen pp 728x90 - Deze plekken in Guatemala mag je niet missenimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Deze plekken in Guatemala mag je niet missen

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Deze plekken in Guatemala mag je niet missen ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Deze plekken in Guatemala mag je niet missen ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Deze plekken in Guatemala mag je niet missen ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Deze plekken in Guatemala mag je niet missen