Handige dingen om te weten als je naar Guatemala reist

Handige dingen en praktische info Guatemala

Voordat je op reis gaat, is het verstandig om je goed voor te bereiden en jezelf in te lezen over het land waar je naartoe gaat. Ben jij van plan om binnenkort naar Guatemala te gaan? Hier kun je alle handige dingen en praktische info terugvinden die je nodig hebt als je een reis naar Guatemala aan het plannen bent.

Weer en beste reistijd Guatemala

Een van de meest handige dingen om te weten voordat je naar Guatemala gaat, is natuurlijk wanneer je het beste kunt gaan. Guatemala heeft een erg aangenaam tropisch regenwoud klimaat, het is er eigenlijk het hele jaar door gemiddeld tussen de 22 en 27 graden. Alleen in de hoger gelegen gebieden kan het ‘s avonds wat frisser worden, maar over het algemeen blijft het overdag met de zon erbij lekker warm. Je kunt dus gerust in je zomerkleding over straat.

De natste maanden zijn van mei tot en met oktober. Hierdoor is de beste reistijd naar Guatemala grofweg van december tot en met april. Je hebt dan de meeste droge dagen en de meeste zonuren.

Handige dingen en praktische info Guatemala 5 - Handige dingen om te weten als je naar Guatemala reist
Een reis naar Guatemala boeken

Guatemala is een land om doorheen te reizen. Ben je op zoek naar een all-inclusive vakantie met een hotel aan het strand? Dan is Guatemala voor jou niet het juiste land. Een rondreis door Guatemala is heel eenvoudig zelf te regelen. Je kunt van te voren een vlucht en je hotels boeken, transport regel je over het algemeen ter plekke. Een reis naar Guatemala kun je ook goed combineren met bijvoorbeeld een reis naar Mexico. Dat hebben wij ook gedaan.

Je kunt ook een georganiseerde rondreis boeken. Er zijn verschillende organisaties die rondreizen naar Guatemala aanbieden, soms ook in combinatie met Mexico en/of Belize. Grote aanbieders zijn: Sawadee, TUI, Djoser en Riksja. Via een van deze organisaties kun je vast je ideale reis door Guatemala samenstellen.

Hoe kom je in Guatemala?

Het internationale vliegveld van Guatemala heet La Aurora (GUA), en ligt op ongeveer 7 kilometer afstand van de hoofdstad: Guatemala-Stad. Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar Guatemala. Kijk daarom op Cheaptickets of Skyscanner of KLM wat de meeste gunstige vluchten zijn.

Reizen door Guatemala

Over het algemeen reis je door Guatemala per bus, voornamelijk minivans. Je kunt een plaatsje in een minivan boeken bij je hotel of hostel. Daarnaast zie je in Guatemala veel ‘Chickenbussen’ rondrijden. Dit zijn oude Amerikaanse schoolbussen, her en der een beetje opgepimpt. Een amerikaan maakte ooit de grap: Herinner je je oude schoolbus nog? Deze is nu een dragqueen geworden en rijdt door Guatemala. Vooral de lokale bevolking maakt gebruikt van deze bussen, toeristen worden over het algemeen door de minivans rondgereden.

Als je een wat langere afstand moet afleggen, kun je een binnenlandse vlucht nemen. Wij hebben dit bijvoorbeeld gedaan toen we van Guatemala-Stad naar Flores gingen. We vlogen met een mini vliegtuigje waar iets van 11 passagiers in konden. Een hele ervaring, want je voelt alles. Geen aanrader voor mensen met vliegangst trouwens.

Handige dingen en praktische info Guatemala - Handige dingen om te weten als je naar Guatemala reist
De verschillende manieren van transport in Guatemala
Douaneregels Guatemala

Als je naar Guatemala reist, heb je een paspoort nodig die nog minstens 6 maanden geldig is. Als je minder dan 3 maanden blijft, heb je geen visum nodig. Wel kunnen ze bij de douane vragen om een bewijs dat je het land binnen 3 maanden weer verlaat. Dit kun je bewijzen door bijvoorbeeld een retourticket te kunnen laten zien.

Gezondheid Guatemala

Als je naar Guatemala gaat, is het verstandig om verschillende vaccinaties te halen. In Guatemala komt bijvoorbeeld op sommige plaatsen ook Malaria voor, en kunnen ziektes als dengue, chikungunya en zika voorkomen. Kijk op www.lcr.nl voor het actuele advies en meer praktische info omtrent vaccinaties in Guatemala.

Ook is het verstandig om zelf voldoende standaard geneesmiddelen mee te nemen. Guatemala is niet het meest ontwikkelde land van Latijns-Amerika, en dit zie je ook terug in het aanbod van winkels en apotheken.

Kijk ook uit met eten en drinken. Kraanwater kun je in Guatemala niet drinken. Denk hier ook aan bij het tandenpoetsen of wanneer je een drankje krijgt met ijsblokjes. Ook met eten kan het sneller mis gaan. Mijn vriend en ik zijn beide op onze reis door Guatemala goed ziek geworden, allebei in een andere plaats. En dat terwijl wij in andere landen eigenlijk nooit ergens last van hebben gehad.

Elektriciteit & internet Guatemala

Guatemala maakt gebruik van een 220 en 110 Volt netwerk. Het is wel aan te raden om een wereldstekker of adapter mee te nemen, omdat de meeste stopcontacten niet voor Nederlandse stekkers geschikt zijn. Ook handig om te weten: er zijn regelmatig stroomstoringen in Guatemala (wij hebben er ook een paar meegemaakt), dus het is ook verstandig om een zaklamp en batterijen mee te nemen.

Omdat Guatemala arm is en nog niet zo goed ontwikkeld is, zijn er niet zoveel openbare plaatsen met wifi. Hotels en hostels (met uitzondering van afgelegen gebieden) hebben over het algemeen wel wifi. De roamingskosten voor internetten in Guatemala zijn redelijk hoog, dus het is slim om je telefoon zo in te stellen dat je alleen gebruik kunt maken van de wifi netwerken.

Munteenheid Guatemala

De munteenheid van Guatemala is de Guatemalaanse Quetzal (GTQ) . Bekijk voordat je op reis gaat, wat de huidige wisselkoers is. De prijzen in Guatemala liggen een stuk lager dan bij ons in Nederland, dus Guatemala is een vrij goedkoop land voor ons om doorheen te reizen.

In de steden en op de meeste toeristische plaatsen zijn geldautomaten waarmee je met je Nederlandse pinpas kunt pinnen, maar het is wel slim bijvoorbeeld ook een of meerdere creditcards mee te nemen. Niet elke pinpas wordt door iedere betaalautomaat geaccepteerd. Hou er ook rekening mee dat deze regelmatig defect kunnen zijn. Het is daarom aan te raden om altijd voldoende contant geld bij te hebben, zeker als je buiten de steden komt.

Handige dingen en praktische info Guatemala 2 - Handige dingen om te weten als je naar Guatemala reist
Taal Guatemala

In Guatemala wordt Spaans gesproken. Verder worden er nog een een aantal Maya talen gesproken. In de toeristengebieden spreken sommige gidsen ook Engels, maar de meeste mensen in Guatemala spreken geen Engels.

Tijdsverschil met Guatemala

De tijdzone van Guatemala is UTC-6. Nederland ligt in UTC+1, dus het tijdsverschil met Guatemala is 7 uur. Omdat Guatemala geen zomertijd kent, bedraagt het tijdsverschil 8 uur zodra bij ons de zomertijd in gaat.

Veiligheid Guatemala

Hoewel wij ons geen moment onveilig hebben gevoeld, waarschuwt het Ministerie van Buitenlandse Zaken om goed op te letten als je naar Guatemala gaat. Vooral in de hoofdstad Guatemala-Stad kan het gevaarlijk zijn, en komen er regelmatig (gewapende) overvallen voor. Soms ook op toeristen.

In de toeristische gebieden zoals Antigua en Atitlan kun je over het algemeen prima over straat, maar ook hier moet je op sommige plaatsen ook opletten. Als toeristen van de ene plaats naar de andere plaats reizen, kunnen ze soms ook het slachtoffer zijn van (gewapende) overvallen. Hier hebben wij gelukkig geen ervaring mee gehad, en we zijn ook niemand tegengekomen die in een gevaarlijke situatie terecht is gekomen. Kijk voor praktische info over veiligheid in Guatemala en de exacte gebieden waar je voorzichtig moet zijn, op de website van Buitenlandse Zaken.

Naast criminaliteit, is het ook goed om waakzaam te zijn voor natuurlijke gevaren. Van juni tot en met november kunnen bijvoorbeeld tropische stormen en orkanen voorkomen. Daarnaast heeft Guatemala veel actieve vulkanen. Er zijn dan ook regelmatig vulkaanuitbarstingen. Zo zijn bij een uitbarsting van de Fuego vulkaan, die je vanuit Antigua heel goed kunt zien, in 2018 zeker 62 mensen omgekomen.

Handige dingen en praktische info Guatemala 3 - Handige dingen om te weten als je naar Guatemala reist
Handig om te weten: in Guatemala komen regelmatig vulkaanuitbarstingen voor
Bezienswaardigheden Guatemala

Naast handige dingen en praktische info, wil je natuurlijk ook weten wat je in Guatemala kunt doen. In Guatemala kun je goed terecht als je van Maya sites, oude stadjes en vulkanen houdt. Beklim bijvoorbeeld een van de vulkanen bij het koloniale stadje Antigua, geniet van de prachtige uitzichten over Lake Atitlan, of bezoek een van de mooiste Maya sites ter wereld: Tikal.

Lees ook: Deze plekken in Guatemala mag je niet missen

Slapen in Guatemala

Zolang je in de toeristische plaatjes verblijft, is er voldoende aanbod in hotels en hostels in Guatemala. Kenmerkend voor de hotels in Guatemala is dat dit vak charmante hotelletjes zijn met een binnenplaats of een dakterras. Bekijk hier of er een leuk hotel voor je tussen zit.

Overnachten in Guatemala is relatief goedkoop. Probeer wel weg te blijven van de echte low budget hotels. Deze zijn vaak niet zo schoon (en ook gewoon veel minder leuk).

Eten en drinken in Guatemala

Mais, bonen en tortilla’s vormen de basis van de keuken in Guatemala. Je raakt er op een gegeven moment wel aan gewend om elke ochtend een bonenpuree bij je ontbijt te krijgen. Maar deze kun je ook bij je lunch of bij je diner verwachten.

Een standaard (niet op toeristen gericht) gerecht bestaat uit rijst of aardappels, wat vlees en wat groente. In de toeristische plaatsen heb je vaak veel uitgebreidere restaurants. Je hebt hier veel Mexicaanse invloeden, maar je vind er ook wel Italiaanse en Aziatische restaurants. In Antigua en in Panajachel hebben we ook een paar restaurantjes gevonden die ook een groot aanbod hadden in vegetarische en veganistische gerechten. Aan de kust kun je vaak ook verse vis krijgen.

Daarnaast kun je in Guatemala ook veel vers fruit krijgen. In Guatemala groeit ontzettend veel fruit, en het is ook gewoon zo lekker omdat het zo vers is. Wij hebben daar ook heel veel fruitsapjes gedronken. Ook heerlijk bij dat warme weer.

Handige dingen en praktische info Guatemala 6 - Handige dingen om te weten als je naar Guatemala reist

Vond je deze handige dingen en praktische info over Guatemala nuttig? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - Handige dingen om te weten als je naar Guatemala reistimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Handige dingen om te weten als je naar Guatemala reist

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Handige dingen om te weten als je naar Guatemala reist ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Handige dingen om te weten als je naar Guatemala reist ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Handige dingen om te weten als je naar Guatemala reist ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Handige dingen om te weten als je naar Guatemala reist