Handige dingen om te weten als je naar Dubai reist

handige dingen praktische info Dubai

Voordat je op reis gaat, is het verstandig om je goed voor te bereiden en jezelf in te lezen over het land waar je naartoe gaat. Als je naar Dubai gaat, is het helemaal verstandig om van te voren wat praktische info tot je te nemen. Ben jij van plan om binnenkort naar deze stad te gaan? Hier kun je alle handige dingen en praktische info terugvinden die je nodig hebt als je een reis naar Dubai aan het plannen bent.

Weer en beste reistijd Dubai

Een van de meest handige dingen om te weten voordat je naar Dubai gaat, is natuurlijk wanneer je het beste kunt gaan. Dubai heeft een subtropisch woestijnklimaat. Het is daardoor altijd warm in Dubai. In de zomermaanden is het er juist ontzettend heet en wordt het gemiddeld 40 graden! In de wintermaanden is het een stuk frisser, en ligt de gemiddelde temperatuur tussen een aangename 25-30 graden. Van december tot en met maart is er wel iets meer kans op neerslag, en kan het dus af en toe regenen. Maar dit is niets vergeleken met wat er in Nederland valt. Ook heb je in deze maanden iets minder zonneschijn per dag. Hierdoor is de beste reistijd voor Dubai van november tot en met april, met november, december en april als de beste maanden.

Als je juist op zoek bent naar rust, kun je misschien wel het beste in de zomermaanden gaan. Doordat het er dan zo ongelooflijk heet is, komen er tijdens die periode weinig toeristen naar Dubai. Ook wordt de stad door veel expats ontvlucht, omdat het voor hen dan ook gewoon te warm wordt. Gelukkig zijn er in de openbare binnenruimtes van Dubai meer dan genoeg airconditioners om wat koelte te bieden.

Een ander handig dingetje waar je rekening mee moet houden als je een trip naar Dubai aan het plannen bent, is de Ramadan. Tijdens deze periode zijn veel restaurants en andere horecagelegenheden overdag gesloten. Ook wordt het niet zo gewaardeerd door de lokale bevolking dat jij als toerist wel in het openbaar aan het eten of drinken bent. Kijk daarom goed wanneer het de Ramadan is, en plan je bezoek daar omheen.

Praktische info Dubai 2 - Handige dingen om te weten als je naar Dubai reist
Handig om te weten: de beste reistijd naar Dubai is van november tot en met april
Een reis naar Dubai boeken

Wil jij graag naar Dubai? Een reis naar Dubai boeken is heel eenvoudig. Vanaf Schiphol gaan er meerdere vluchten per dag. Dan hoef je verder alleen nog je hotel te regelen. Vaak regelen de hotels een transfer vanaf het vliegtuig naar het hotel. Is dat bij jou niet het geval? Je kunt vanaf het vliegveld ook eenvoudig de metro of een taxi naar de stad pakken.

De meeste mensen gaan naar Dubai in de vorm van een stedentrip. Ook bezoeken veel mensen Dubai voor een paar dagen als tussenstop naar Azië of Australië. Maar je kunt een bezoek aan Dubai ook combineren met bijvoorbeeld het naastgelegen Abu Dhabi. Voor ieder wat wils dus!

Reizen naar Dubai

TUI – Bekijk vakanties
Djoser – Bekijk rondreizen
Koning Aap – Bekijk rondreizen

Hoe kom je in Dubai?

Dubai heeft tegenwoordig twee vliegvelden. De grootste is nog steeds Dubai International Airport (DXB). Deze ligt in midden in het oudere deel van de stad, in de buurt van de Dubai Creek en de wijk Deira. Door deze ligging wordt het vliegveld bijna te klein voor de enorme hoeveelheid passagiers die het moet verwerken. De luchthaven is namelijk een belangrijke overstap hub voor vluchten naar Azië en Australië.

Daarom zijn ze bezig met het bouwen van het Al Maktoum International Airport (DWC). Dit vliegveld ligt ten zuiden van de stad, en moet het grootste vliegveld ter wereld worden (zelfs 10 keer groter dan Dubai International Airport). Op dit moment wordt dit vliegveld alleen nog gebruikt voor wat lokale vluchten en low budget maatschappijen. Zodra het vliegveld uitgebreid is, is het de bedoeling dat dit de vaste basis wordt van Emirates Airlines. Op dit moment is de verwachting dat het vliegveld in 2027 volledig geopend zal worden.

Op dit moment heb je vanaf Amsterdam directe vluchten naar Dubai met Emirates, KLM en Transavia. Om de prijzen te vergelijken, kun je ook eens kijken op Cheaptickets of Skyscanner

Handige dingen Dubai - Handige dingen om te weten als je naar Dubai reist
Reizen door Dubai

Het grootste gedeelte van Dubai kun je met het openbaar vervoer doen. Dubai heeft 3 (onbemande) metrolijnen: de bestaande rode lijn, de groene lijn, en een nieuwe lijn die in 2021 is opgeleverd voor de Dubai Expo 2020. De rode lijn is veruit de langste lijn: deze loopt ongeveer van het vliegveld tot aan het meest zuidelijke puntje van de stad. De groene lijn ligt voornamelijk bij het oude centrum van Dubai. Ook al is deze verbinding goed: Dubai is zo enorm groot en uitgestrekt dat je er toch een tijd erover doet om aan de andere kant van de stad te komen. Wel handig om te weten, als je je dagen in Dubai aan het plannen bent.

Daarnaast zijn er nog andere vormen van openbaar vervoer. Zo heb je op het Palm Jumeirah eiland een monorail, ligt er een tramlijn op populaire plekken zoals Dubai Marina en Jumeirah Beach en zijn er verschillende buslijnen. Ook kun je een watertaxi pakken over de Dubai Creek.

Ook zijn taxi’s een gangbare manier om je te verplaatsen in Dubai. De taxi’s zijn te herkennen aan hun crèmekleur met rode daken. Over het algemeen zijn de taxi’s goed betaalbaar en werken ze met een meter met vastgelegde starttarieven en tarieven per meter. Toen wij in 2015 in Dubai waren, was met de taxi gaan altijd een groot avontuur. Niet alle taxichauffeurs gebruikten toen een navigatiesysteem. Ze kenden meestal de weg wel, maar wisten vaak de eindbestemming niet te vinden. Dus toen wij een redelijk onbekend hotel in het oude centrum hadden geboekt, hebben meerdere taxi’s (we waren met een groep van 25) een uur lang door het oude centrum gereden. Uiteindelijk is ons groepje ergens in het oude centrum uitgestapt en zijn we als een soort van Peking Express vs Wie is de Mol, met onze koffers, door het centrum van Dubai gestruind op zoek naar het hotel.

praktische info dubai 2 1 - Handige dingen om te weten als je naar Dubai reist
Wat praktische info over het openbaar vervoer in Dubai: je kunt bijvoorbeeld met de metro, tram of watertaxi gaan.
Douaneregels Dubai

Als je naar Dubai reist, heb je een paspoort nodig die nog minstens 6 maanden geldig is. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Als je als toerist naar Dubai gaat, heb je geen visum nodig. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort. Hiermee heb je een visum die 180 dagen geldig is. Wel kunnen ze bij de douane vragen om een bewijs dat je Dubai binnen 3 maanden weer verlaat. Dit kun je bewijzen door bijvoorbeeld een retourticket te kunnen laten zien.

Heb je een stempel uit Israël in je paspoort staan? Controleer dan even van te voren met de ambassade of dit een probleem is. In het verleden zijn mensen om deze reden wel eens bij de douane geweigerd, al schijnen de laatste jaren deze regels al wat losser te zijn. Neem in ieder geval geen pro-Israëlische dingen mee in je bagage.

Andere dingen die je ook vooral niet in je bagage moet hebben, zijn:

  • pornografisch materiaal (vrouwen in bikini vallen hier ook al onder)
  • pokersets of andere gok gerelateerde producten
  • drugs
  • brood met maanzaad
  • illegale software of gekopieerde muziek en films
Gezondheid Dubai

De medische zorg in Dubai is van een hoog niveau, maar ook erg duur. Het is daarom verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten voordat je naar Dubai gaat. Inentingen voor Dubai zijn niet verplicht, maar wel aanbevolen. Kijk op www.lcr.nl voor het actuele advies en meer praktische info omtrent vaccinaties in Dubai.

Hou er rekening mee dat de wetten in Dubai streng zijn als het gaat om het invoeren van medicijnen. Heb jij bepaalde medicijnen of geneesmiddelen nodig? Controleer dan bij je arts of hij/zij je het recept kan voorschrijven en de hoeveelheid kan aangeven die je tijdens je reis nodig hebt. Controleer dit voor de zekerheid ook bij de ambassade.

Handig om te weten: over het algemeen kun je het kraanwater in Dubai drinken, al kan deze wel een vreemde smaak hebben. De meeste mensen kopen daarom flessen water. Het voordeel hiervan is ook dat je flessen koud kunt zetten. Wel zo lekker met die hitte.

Praktische info Dubai - Handige dingen om te weten als je naar Dubai reist
Elektriciteit & internet Dubai

Dubai maakt gebruik van een 220 Volt netwerk. Het is wel aan te raden om een wereldstekker of adapter mee te nemen, omdat de meeste stopcontacten niet voor Nederlandse stekkers geschikt zijn. De meeste stekkers die je hier ziet, zijn zogenaamde Engelse stekkers met 3 rechthoekige gaten.

Omdat Dubai zo modern is, zijn er meer dan genoeg plekken waar je gebruik kunt maken van Wifi. De meeste hotels bieden Wifi aan in de lobby of op de kamer, gratis of tegen betaling. Ook in grote toeristische winkelcentra zoals de Dubai Mall en The Mall of the Emirates kun je gebruik maken van gratis Wifi verbindingen. De roamingskosten voor internetten in Dubai zijn redelijk hoog, dus het is slim om je telefoon zo in te stellen dat je alleen gebruik kunt maken van de wifi netwerken. Hou er wel rekening mee dat bellen via bijvoorbeeld Skype, FaceTime en (video)bellen met WhatsApp zijn geblokkeerd in Dubai.

Munteenheid Dubai

De munteenheid van Dubai is de Dirham, met de afkorting AED (United Arab Emirates Dirham). De koers van Dirham is gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar, en is daardoor erg stabiel. Voor een Amerikaanse dollar ben je 3,67 AED kwijt.

Nog wat praktische info: op bijna alle plekken in Dubai kun je met een creditcard betalen, vooral Visa en Mastercard worden bijna overal geaccepteerd. Met een American Express kun je ook op vele plekken terecht, maar wel in mindere maten dan met de Visa of Mastercard. Ook kun je op veel plekken gewoon met je pinpas betalen. Op marktjes en op verschillende plekken in de oude stad van Dubai moet je wel contant betalen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg pinautomaten te vinden, zeker in de grotere winkelcentra.

Hoewel alles in Dubai heel duur lijkt, valt dit reuze mee. Prijzen voor brandstof, openbaar vervoer, taxi’s, elektronica en merkkleding liggen zelfs lager dan in Nederland. Wat betreft hotels en restaurants kun je het zo duur maken als je wilt, maar er zijn ook meer dan genoeg betaalbare opties te vinden. De prijs die je betaalt voor een gerecht in een restaurant, ligt over het algemeen iets onder de prijs die je voor een vergelijkbaar gerecht in Nederland betaalt. Alleen de kosten voor alcohol liggen hoger. Ook kunnen de prijzen voor bepaalde toeristische uitjes wat hoger liggen dan wij gewend zijn.

Handige dingen Dubai 3 - Handige dingen om te weten als je naar Dubai reist
Handig om te weten: niet alles in Dubai is duur
Taal Dubai

De taal die het meest in Dubai wordt gesproken, is Arabisch. Maar omdat er zoveel verschillende nationaliteiten in Dubai te vinden zijn, kun je ook overal met Engels terecht. Je hoort ook overal mensen in het Engels praten. Het is eigenlijk al de 2e voertaal in Dubai.

Tijdsverschil met Dubai

De tijdzone van Dubai is UTC+4. Nederland ligt in UTC+1, dus het tijdsverschil met Dubai is 3 uur. Omdat Dubai geen zomertijd kent, bedraagt het tijdsverschil 2 uur zodra bij ons de zomertijd in gaat.

Veiligheid Dubai

Ook handig om te weten: over het algemeen is Dubai erg veilig. Ook vrouwen kunnen met een gerust hart over straat, er is juist een groot respect voor vrouwen op straat. Dit kun je bijvoorbeeld zien doordat er aparte metrostellen alleen voor vrouwen en kinderen zijn. Het grootste probleem is dat de Verenigde Arabische Emiraten in een onrustige politieke regio ligt. Het is daarom goed om waakzaam te zijn op drukkere plekken, in verband met mogelijkheden op een terroristische aanslag.

Handige dingen Dubai 2 1 - Handige dingen om te weten als je naar Dubai reist
Kledingvoorschriften en omgangsregels Dubai

Hoewel het een wereldstad is, er veel expats wonen en er mensen van verschillende culturen door elkaar leven, is Dubai streng islamitisch. Dit zorgt ervoor dat er een aantal belangrijke dingen zijn waar je rekening mee moet houden als je in Dubai bent:

  • In het openbaar genegenheid tonen wordt niet gewaardeerd. Elkaars handen vasthouden mag, maar omhelzen en kussen is niet toegestaan.
  • Homoseksualiteit/LGBT wordt niet geaccepteerd, en is zelfs strafbaar.
  • Alcohol wordt alleen geschonken in hotels en bars die daarvoor een vergunning hebben.
  • Openbaar dronkenschap, met drank achter het stuur of het gebruik van verdovende middelen is strafbaar.
  • Zwemkleding wordt geaccepteerd op stranden, waterparken en openbare zwembaden. Nudisme en topless zonnen wordt niet geaccepteerd. Kijk ook uit met string bikini’s.
  • Het is aan te raden om in het openbaar kleding aan te trekken die in ieder geval schouders en knieën bedekken. Vooral in de wat oudere delen van Dubai wordt het gewaardeerd dat je je armen en benen bedekt. In moskeeën en gebedsruimtes moeten vrouwen een hoofddoekje op. In de moderne delen van Dubai zie je soms wel mensen met spaghettibandjes of shorts, maar je merkt toch dat je daar zelfs al toerist raar naar kijkt.
  • Seks buiten het huwelijk is verboden. Als je als toerist niet getrouwd bent, maar wel een stel bent, kun je wel gewoon samen een hotelkamer delen.
  • Ben je zwanger en niet getrouwd? Probeer dan in ieder geval in de tweede helft van de zwangerschap niet naar Dubai te gaan. Als je dan daar bevalt, kan dit tot lange (vooral administratieve) problemen leiden en kan het even duren voordat je weer terug bent in Nederland.
Bezienswaardigheden Dubai

Naast handige dingen en praktische info, wil je natuurlijk ook weten wat je in Dubai kunt doen. Je vind hier veel bekende bezienswaardigheden, zoals de Burj Khalifa, de Dubai Mall en The Mall of the Emirates (met skibaan). Hier komen de moderne en over de top aspecten van Dubai duidelijk naar voren. Maar Dubai heeft ook een hele interessante oude stad, waar je nog veel Arabische tradities terugziet. Je kunt ook de stad verlaten, en een safari door de woestijn maken. Alles kan in Dubai.

Lees ook: 10x dingen die je moet doen in Dubai

Handige dingen Dubai 2 - Handige dingen om te weten als je naar Dubai reist
Praktische info voor als je naar Dubai gaat: houd je aan de kledingvoorschriften
Slapen in Dubai

Hotels in Dubai heb je in alle soorten, maten en prijzen. Dubai staat bekend om zijn dure en extravagante hotels, zoals het Atlantis hotel en de Burj Al Arab, het enige 7-sterren hotel ter wereld. Gelukkig zijn er nog meer dan genoeg goede, betaalbare hotels voor de ‘gewone’ toerist.

Je kunt ervoor kiezen om in het moderne Dubai te slapen, maar het kan ook erg leuk zijn om juist in het historische centrum van de stad te slapen. Ook hier vind je een hoop goede, betaalbare hotels. Ik ben hier geweest met een studievereniging, dus ik ben hier echt ‘low budget’ geweest. Al moet ik zeggen dat onze accommodatie (in het oude centrum) wel een beetje dubieus was. Maar voor een studievereniging was het helemaal prima. Voor 550 euro per persoon zijn wij voor een hele week, inclusief vluchten, naar Dubai gegaan.

Slapen in Dubai

Agoda – Bekijk accommodaties
Tripadvisor – Bekijk accommodaties
Trivago – Bekijk hotels

Eten en drinken in Dubai

Doordat Dubai zo’n internationale stad is met veel expats, kun je heel gevarieerd eten. Van de meeste wereldkeukens zijn er meerdere restaurants te vinden. Omdat er veel mensen uit India en Pakistan in Dubai werken, vind je ook voornamelijk restaurants met invloeden uit deze landen.

De meeste restaurants in Dubai zijn goed betaalbaar, de prijzen liggen gemiddeld net iets onder die in Nederland. Al zijn er natuurlijk ook genoeg dure restaurants, het blijft natuurlijk Dubai. In en rondom de shopping malls kun je al veel restaurants vinden. Daarnaast hebben deze shopping malls ook specifieke food corners, waar je voor een goedkope prijs complete maaltijden kunt nuttigen. In het oude centrum en in de woonwijk van de arbeiders vind je ook veel betaalbare restaurants.

Praktische info Dubai 3 - Handige dingen om te weten als je naar Dubai reist

Vond je deze handige dingen en praktische info over Dubai nuttig? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

cropped header 5 1024x320 - Handige dingen om te weten als je naar Dubai reist

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.