Deze dingen moet je doen in middeleeuws Wernigerode

wernigerode bezienswaardigheden tips

Een van de leukste dingen aan Duitsland vind ik misschien wel die vele middeleeuwse dorpjes. Het plaatsje Wernigerode is hier een goed voorbeeld van. In Wernigerode loop je door charmante straatjes met vele kleurrijke vakwerkhuizen. Heerlijk fotogeniek! En de ligging aan de rand van Nationaal Park Harz zorgt ervoor dat er meer dan genoeg te doen is in de omgeving. Dit schattig plaatsje in het midden van Duitsland is dan ook een leuke bestemming voor zowel in de lente, zomer en herfst. Heb jij het al op de planning staan? Dit zijn de belangrijkste tips en bezienswaardigheden voor een bezoek aan het middeleeuwse Wernigerode.

Stadswandeling langs de mooiste gebouwen

In Wernigerode kun je urenlang rondlopen door de vele smalle straatjes. Je vind hier de mooiste huisjes en de leukste pleintjes. De grootste eyecather is de Marktplatz met het 13e-eeuwse stadhuis, het historisch fonteintje Wohltäterbrunnen en de vele andere prachtige gebouwen. Hier zitten nu veel hotels in gevestigd. Het is ook een aanrader om door de Breite Strasse te lopen. Kijk in deze lange winkelstraat niet alleen in de etalages, maar kijk ook juist naar de prachtige gevels van de gebouwen.

Andere bekende bezienswaardigheden in het historische centrum van Wernigerode zijn het Schiefes Haus en het Kleinstes Haus. Het Schiefes Haus ligt vlak achter het Stadshuis. Dit scheve huis is een beetje verzakt, omdat het op de plek staat waar eerst een watermolen stond. In dit scheve huis kun je nu een museum vinden. Het Kleinstes Haus ligt een stukje verder in de Kochstrasse. Het huisje is slechts 2,95 meter breed en 4,20 meter hoog. Om binnen te komen, zullen de meeste mensen moeten bukken. De voordeur is namelijk maar 1,70 meter hoog! Tegenwoordig is het huisje niet meer bewoond, maar ook in dit huis is een museum gevestigd.

Kasteel Wernigerode

Als je in Wernigerode bent, kun je bijna niet om Schloss Wernigerode heen. Dit kasteel ligt op een heuvel aan de rand van het centrum. Je kunt hem vanaf bijna elk plekje in het centrum zien liggen. Het is daarom ook een van de bekendste bezienswaardigheden van Wernigerode. Het kasteel is heel eenvoudig te voet te bereiken. Je loopt er ongeveer 15-20 minuten over. Onderweg kom je nog langs de oude stadsmuur met enkele torentjes die nog overeind zijn gebleven.

In het kasteel zit tegenwoordig een museum die je kunt bezichtigen. In dit museum loop je door tientallen kamertjes en kun je een indruk krijgen hoe de Duitse Adel in de afgelopen eeuwen in het kasteel gewoond hebben. Maar niet alleen de binnenkant van het kasteel ziet er mooi uit, ook aan de buitenkant is het barokke kasteel erg fotogeniek. En om je nog een extra motivatie te geven om toch die 20-minuten klim naar boven te maken: je hebt vanaf het kasteel een prachtig uitzicht over Wernigerode en de wijde natuur eromheen. Het is heel leuk om al die vakwerkhuizen en hun oranje daken eens van de bovenkant te bekijken.

Wandelen in Nationaal Park Harz

Je kunt niet naar Wernigerode gaan zonder Nationaal Park Harz te bezoeken. Wernigerode ligt aan de rand van dit nationaal park, dat bijna 25.000 hectare groot is. Het Harz is een bosrijk gebied, met vooral heel veel naaldbomen. Ook kom je er meerdere rotsformaties tegen. Het leuke aan wandelen in het Harz, is dat je bepaalde ‘stempelpunten’ hebt. Hier kun je zelf stempels zetten en sparen met een stempeltje dat in een soort van brievenbus ligt. Een leuk idee om vooral kinderen gemotiveerd te houden tijdens het wandelen.

Wij hebben een mooie wandeling door dit nationaal park gemaakt, waarbij we langs meerdere van deze rotsformaties zijn gekomen. De wandeling begon bij het station van het plaatsje Schierke, midden in het Harz. Vanuit dit station liepen we als eerste, via de Erdbeerkopf, naar de Leistenklippe. Dit is een groepje rotsen, die je kunt beklimmen via een trapje. Vanaf dit trapje heb je een wijd uitzicht over het Harz. Daarna hebben we onze route vervolgd naar de Ottofelsen. Dit is een nog hogere groep rotsen, ook weer met een prachtig uitzicht over het gebied. Je kijkt letterlijk over alle bomen heen. Vanaf beide rotsen heb je trouwens ook goed zicht op de Brocken, de hoogste berg van het Harz.

Na de Ottofelsen zijn we doorgelopen naar hotel Steinerne Renne. Dit hotel ligt in een dichtbebost stukje, langs een waterval. Dit rode hotel, in combinatie met de waterval en de geel gekleurde herfstbladeren was een prachtig gezicht. Neem hier vooral ook de tijd om te lunchen. Na de lunch kun je dan via een iets andere route terug naar het station lopen. Hiervoor hebben wij maps.me erbij gehouden.

Het Harz wordt bedreigd…

…. door een kever. Het Harz heeft veel dezelfde, aangeplante naaldbomen. Deze hebben het de afgelopen jaren zwaar te verduren. Door de hete, droge zomers en de relatief warme winters, is hun schors niet meer zo sterk. En laat dit weer juist uitstekend zijn voor een bepaalde soort kevers, die via deze zwakke schorsen binnenkomen en de bomen langzaam binnen opeten. En zich met deze weersomstandigheden juist extra goed kunnen voortplanten. Sinds 2019 zijn complete voetbalvelden aan naaldbomen gestorven. Een bizar beeld, als je door het landschap van het Harz trekt. Daarom wordt er nu veel geld gestoken in de biodiversiteit van het Harz, ook met een grotere diversiteit van verschillende bomen en planten.
Wernigerode het Harz 16 - Deze dingen moet je doen in middeleeuws Wernigerode
De afgelopen jaren zijn veel bomen in het Harz gestorven
De Brocken

Vanuit Schierke zijn er ook meerdere wandelroutes naar de Brocken, de hoogste berg van het Harz. Met zijn 1141 meter hoogte is het ook meteen de hoogste berg van Noord-Duitsland, en een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Wernigerode en omgeving. De top van de Brocken ligt boven de bomengrens. Hierdoor is de top redelijk kaal, maar je hebt wel een mooi uitzicht over het Harz. Bovenop de beg vind je een hoge zendmast, een weerstation, meerdere restaurants en een museum. Ook is er een rond wandelweg, zodat je de omgeving van de Brocken vanuit alle windrichtingen kunt bekijken.

Hou er wel rekening mee dat de Brocken extreme weersomstandigheden kent. Het waait er echt heel hard, het is er 306 dagen mistig en de gemiddelde jaartemperatuur is 2,9 graden Celsius (bijna 2 graden lager dan het gemiddelde jaartemperatuur in Reykjavik). Toch zijn er dagelijks vele mensen die deze berg beklimmen.

Met de stoomtrein

Een andere manier om op de Brocken te komen, is met een stoomtrein. Deze stoomtrein rijdt over de ‘Brockenbahn’, welke al in Wernigerode start. Je kunt ook opstappen in Schierke. Vanuit Schierke doet de trein er ongeveer 40 minuten over om op de top van de berg te komen. Wij zijn bij Schierke ingestapt, omdat we van te voren al onze wandeling door het Harz gemaakt hebben. De reden waarom wij niet naar de top van de Brocken gehiked hebben, is omdat deze hike ons veel minder mooi leek. Je loopt over het algemeen over bredere paden, en een gedeelte langs de spoorlijn. En wij houden juist van wat smallere hiking routes waar je soms een beetje moet klauteren.

Voor deze treinreis (heen en terug) hebben wij 49 euro per persoon betaald. Was dat het waard? We vonden beiden van niet. De Brocken heeft zeker een mooi uitzicht, maar viel ons ergens ook wel een beetje tegen. Maar dat komt misschien ook omdat wij de Alpen gewend zijn. Maar het grootste minpunt was die extreem harde wind, waardoor je niet fijn boven rond kunt lopen. Wij zijn dan ook maar een uurtje boven geweest, en voor een uurtje is het toch wel een hoop geld. Maar goed, die ervaring in een stoomtrein was wel leuk (en daarmee ook wel wat waard).

Tip: Als je voor meer dan 4 dagen in het Harz en Wernigerode bent, kan het treinritje wel de moeite waard zijn. Je kunt dan namelijk de 4-daagse HarzCard kopen voor 61 euro, waarmee je dan ook gratis met de trein kunt. Niet alleen naar de Brocken, maar je kunt via de overige 2 stoomtreinlijnen ook naar de andere plekken in Nationaal Park Harz. Ook heb je dan gratis entrees voor bepaalde museums en andere toeristische plekken en bezienswaardigheden in Wernigerode en het Harz.

Eten en drinken in Wernigerode

In Wernigerode vind je veel leuke restaurants en terrasjes. Veel daarvan zijn Duits, maar je hebt er ook vele internationale restaurants. Er zijn zelfs 3 Michelin restaurants! Wij hebben een typisch Duits diner gehad in Ins kleine Paradies. Duits eten van goede kwaliteit, verwacht hier geen enorme borden friet met een schnitzel. Een andere restaurant tip in Wernigerode is Le Bistro 38. In dit ‘Pannenkoekenhuis’ in de Franse stijl hebben wij heerlijke gevulde crêpes gegeten. Kijk vooral op de menukaart, want de meest uitgebreide crêpes staan hierop.

Slapen in Wernigerode

Wernigerode heeft een groot aanbod in hotels. Over het algemeen liggen de prijzen van deze hotels wat hoger, maar je slaapt dan vaak wel in authentieke vakwerkhuizen of kastelen. Wij hadden een goedkope studio op de kop getikt. Bij Goethes Liebste Betten betaalden wij maar 117 euro voor 2 personen voor 2 nachten. Deze studio is simpel, maar modern ingericht en goed onderhouden. En binnen 2 minuten sta je in het centrum. Een echte tip voor een overnachting in Wernigerode dus.

Slapen in Wernigerode en het Harz

Agoda – Bekijk accommodaties
Tripadvisor – Bekijk hotels
Trivago – Bekijk hotels
Natuurhuisjes – Bekijk huisjes
Belvilla – Bekijk huisjes
Hotelspecials – Bekijk hotels
TUI – Bekijk vakanties
Landal – Bekijk vakantieparken

wernigerode bezienswaardigheden 10 - Deze dingen moet je doen in middeleeuws Wernigerode

Wil je meer tips over de bezienswaardigheden in Wernigerode of andere plekjes in Duitsland? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

cropped header 5 1024x320 - Deze dingen moet je doen in middeleeuws Wernigerode

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.