Wandelroute Friesland: Nationaal Park Alde Feanen

Wandelroute Nationaal Park Alde Feanen

Tijdens een bezoek aan Friesland mag je het Nationaal Park Alde Feanen niet overslaan. Dit Nationaal Park is ontstaan vanuit veenafgravingen en staat nu bekend om zijn moerassige landschappen en rietlanden. Ook kun je er veel verschillende soorten vogels spotten. Een goede manier om dit Nationaal Park te leren kennen, is door een bootje te huren. Maar er zijn ook veel fiets- en wandelroutes. Toen wij er waren, was het koud en nat, dus wij hebben het bootje overgeslagen. In plaats daarvan hebben we een mooie wandelroute door het Nationaal Park Alde Feanen in Friesland uitgekozen. Een aanrader als je op zoek bent naar wandelroutes door de natuur.

De wandelroute door Nationaal Park Alde Feanen in Friesland

De route start al leuk: je moet met een pontje het water over. Zodra je aan de overkant bent, kom je aan in het plaatsje Earnewâld. Sla hier linksaf en loop langs de haven(tjes) van dit leuke dorpje. Zodra je Earnewâld uit bent, blijf je het pad volgen dat aan de waterkant ligt. Dit pad loopt in een bocht naar rechts. Aan de linkerkant heb je het water, aan de rechterkant een groot vlak veengebied. Dit gebied wordt het ‘Fjirtich Mêd’ genoemd. Op een gegeven moment stroomt er een beekje naar rechts. Achter dit beekje ligt een bruggetje. Ga dit bruggetje over en vervolg de route.

Dit pad brengt je naar het moerasgebied. Eerst vind je rechts een paar grote plassen, waar veel watervogels zitten. Drassige paden brengen je naar Wikelslân, het meest pure stukje moerasgebied van de Alde Feanen. Onderweg kom je veel ooievaarsnesten tegen. Wij hadden het geluk dat deze bezet waren, inclusief kuikens. Zo mooi om te zien!

Daarna brengt de route je naar een wat droger gebied. Uiteindelijk kom je bij uitkijktoren Earnsleat. Deze toren geeft je een mooi beeld over het uitgestrekte natuurgebied van de Alde Feanen. Vervolgens loop je nog een stuk rond het veengebied, achter de toren langs. Dit veengebied is wat nieuwer.

Op het laatste stukje kom je door een iets meer bebost gebied, langs een zwemstrandje en een bungalowpark. Je komt weer uit bij het beginpunt. Mocht je nog zin hebben, dan kun je nog een rondje rond het Lytse Mear lopen. In dit gebied heeft de eerste natuurontwikkeling in De Alde Feanen plaatsgevonden en op dit stukje van de wandelroute kun je heel veel watervogels zien.

Pauzeplaatsen

De meeste pauzeplaatsen vind je op het begin, in het plaatsje Earnewâld. Als je langs de haven loopt, kom je meerdere restaurantjes en terrasjes tegen. Ook is er een terras bij het Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen. Toen wij hier waren, had het terras alleen een foodtruck in verband met corona. Het restaurant en het bezoekerscentrum zelf was toen nog gesloten. In het natuurgebied zijn geen horecagelegenheden, maar gelukkig vind je nog wel een aantal (picknick)bankjes waar je kunt zitten.

Algemene info route

Dit is een route van It Fryske Gea. De route is in totaal 11 kilometer lang je loopt er ongeveer 2,5 uur op. De wandelroute start bij Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen. Hier is ook een groot parkeerterrein waar je kunt parkeren. Hou er wel rekening mee dat het pontje na een bepaalde tijd niet meer vaart. Toen wij er waren, ging hij bijvoorbeeld na 18.00 uur niet meer.

Tip: het is verstandig om regenlaarzen of hoge (waterdichte) wandelschoenen aan te trekken. Het gebied is namelijk vrij drassig, zeker als het in de dagen ervoor flink geregend heeft. Trek ook niet je beste kleding aan voor opspattend modder.

image - Wandelroute Friesland: Nationaal Park Alde Feanen

Wil je meer leuke wandelroutes ontdekken of meer over Friesland weten? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

cropped header 5 1024x320 - Wandelroute Friesland: Nationaal Park Alde Feanen

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.