Dit zijn de mooiste plekjes in Luxemburg-Stad

Luxemburg stad bezienswaardigheden + tips

Tijdens oud & nieuw zijn wij een weekendje naar Luxemburg-Stad geweest. Ik moet zeggen: het is een verrassend mooie stad! Wat Luxemburg-Stad voornamelijk bijzonder maakt, zijn de vele hoogteverschillen. De stad is namelijk van oorsprong een hoger gelegen vesting. Hieromheen is de stad verder gebouwd. Tel daar prachtige, statische gebouwen bij op en je hebt de hoofdstad van Luxemburg. Hier vind je de mooiste plekjes en bezienswaardigheden (en andere tips) van Luxemburg-Stad.

Oberstadt

De wijk Oberstadt is het echte centrum van Luxemburg-Stad en kent vele bezienswaardigheden. Zo vond ik bijvoorbeeld het straatje bij het groothertogelijk paleis (ook wel Palais Grand-Ducal genoemd) erg mooi. In dit paleis zie je echt een Duitse middeleeuwse bouwstijl terug. Sowieso is de architectuur van Oberstadt een goede afspiegeling van Luxemburg als land: een mix tussen Frans en Duits. Wat ook erg leuk was in dit straatje, is dat hier een stuk of 5 zwarte palen met daarin gouden gezichten stonden. De ogen van deze gezichten zijn zo vormgegeven, dat het lijkt alsof ze je volgen.

Daarnaast heeft Oberstadt nog andere leuke straatjes, zoals Rue de la Loge en Rue de St. Esprit. Ook heeft Oberstadt enkele leuke pleinen. Place d’Armes ligt tussen de winkelstraten. Toen wij hier waren, was hier een kerstmarkt. Op Place Guillaume II vind je het stadhuis, ook echt een prachtig gebouw. Vanaf dit plein kun je ook de Kathedraal Notre-Dame al zien liggen. Deze kun je nog beter zien als je over Boulevard Franklin Delano Roosevelt loopt. Dit is een van de belangrijkste wegen van de stad. Het loopt langs Parc de La Petrusse: een groene, boomrijke kloof waardoor het riviertje de Petrusse loopt. Het is trouwens ook heel mooi om beneden in dit parkje te lopen. Andere bezienswaardigheden van Luxemburg stad zijn Citadel du Saint Esprit en het Justitioneel Paleis. Al is het maar dat vanwege de geweldige uitzichten die je hiervandaan hebt.

De wijk Gare

Aan de andere kant van de kloof met het riviertje de Petrusse, vind je de wijk Gare. Dit is een chicque, statige wijk met veel Franse invloeden. Het doet je een beetje denken aan Parijs. De hoofdstraat Avenue de la Liberte brengt je naar het station. Onderweg kom je langs verschillende pleinen, zoals Place des Martyrs en Place de Paris. Bij dit laatste plein vind je verschillende restaurantjes. Toen wij hier waren, was hier ook een kerstmarkt.

De Adolfsbrug

Gare en Oberstadt worden verbonden door de Adolfsbrug (ook wel Pont Adolphe) genoemd. Deze brug is met stipt de mooiste brug van Luxemburg-Stad. Dit is een stenen bogenbrug uit de vroege 20e eeuw, die hoog boven het groene dal met het riviertje de Petrusse hangt. Vanaf Place de la Constitution en een pleintje iets dichterbij de brug, kun je de mooiste foto’s van deze brug maken. Dit is ook echt mijn favoriete plekje van de stad. Al is het maar omdat we hier hebben afgeteld tot het nieuwe jaar.

Wat de brug extra bijzonder maakt, is dat je er onderdoor kunt lopen. Ze hebben tussen de bogen namelijk een fietspad gemaakt, waar je ook kunt lopen. Dit biedt ook weer mogelijkheden om foto’s van de stad vanuit een ander perspectief te maken.

De wijk Grund

De lager gelegen wijk Grund is ander mooi plekje in Luxemburg-Stad die je niet mag overslaan. Deze wijk ligt aan het riviertje Alzette. Je vindt hier dan ook talrijke mooie bruggetjes. De mooiste bruggetjes zijn Pont du Grund en het fotogenieke, oude bruggetje Pont du Stierchen. Dit bruggetje heeft echt een prachtige reflectie! Een andere bezienswaardigheid is de abdij van Neumünster. Hier ligt een groot plein, waar men bij mooi weer samenkomt.

Daarnaast is Grund de place to be voor een drankje. Het is namelijk een echte studentenwijk met vele barretjes en restaurantjes. Het straatje Rives de Clausen is een echte uitgaansstraat. Maar als je hier in coronatijd op 1 januari doorheen loopt, is het het alsof je op een verlaten filmset bent beland.

De kazematten

De kazematten van Luxemburg bestaan uit de Bockkazematten en de Petruskazematten. Deze kazematten zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Luxemburg-Stad. Dit ondergronds verdedigingsbolwerk met kilometerslange gangen, was onderdeel van de oude vesting Luxemburg. Inmiddels is een deel gesloopt, maar je kunt de overblijfselen nog steeds bezoeken. Al waren de kazematten tijdens ons bezoek aan de stad helaas tijdelijk gesloten. Mocht je ze straks weer kunnen bezoeken: vooral de Bockkazematten zijn populair. En dat is ook niet voor niets, want de kazematten van Luxemburg staan sinds 1994 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Kirchberg

De wijk Kirchberg is het zakencentrum van de stad. Je vind hier veel zakenhotels, kantoren, banken en andere financiële instellingen. Ook zijn hier een aantal Europese instellingen gevestigd, zoals de Justitie van de Europese Unie. Zodra je in Kirchberg aankomt, merk je meteen dat het anders is dan de rest van de stad. Veel hoge gebouwen met moderne architectuur. Een voorbeeld hiervan is het concertgebouw van de stad, Philharmonie Luxemburg. Het zal je vast ook niet verbazen dat het museum voor de moderne kunst, MUDAM, hier ook ligt. Het is een mooi museum, maar je moet wel echt van moderne kunst houden.

Je kunt Kirchberg via de Groothertogin Charlottebrug bereiken (prachtig uitzicht!), maar een tip is om te wandelen vanuit het lagere gedeelte van Luxemburg-Stad. Via Rue de Trois Glands kun je door een parkje naar boven lopen. Onderweg kom je nog een paar oude forten tegen, zoals Fort Obergrünewald en Fort Thüngen

De verschillende uitzichtpunten in de stad

Door de hoogteverschillen in de stad, zijn er meerdere plekken waar je een prachtig uitzicht over stad hebt. Dit zijn een paar tips voor de mooiste uitzichten over Luxemburg-Stad:

  • De Groothertoging Charlottebrug, die de wijken Oberstadt en Kirchberg met elkaar verbindt.
  • De panoramische lift Pfaffenthal: dit is een glazen lift waarmee je zonder te klimmen van Grund naar de hoger gelegen delen van Luxemburg-Stad kunt. Er is trouwens ook een lift bij St. Esprit, maar deze biedt minder uitzicht.
  • Vanaf de plateaus bij st. Esprit heb je dan juist wel weer prachtige uitzichten over Grund. Hier zijn de hoogteverschillen ook heel goed zichtbaar.
  • Ook het uitzicht bij de Bockkazematten laat de hoogteverschillen van de stad zien. Vanaf dit uitkijkpunt kun je Grund heel goed zien.
  • Ik heb het hierboven ook al even genoemd, maar vanaf Place de la Constitution en het naastgelegen pleintje kun je de Adolfsbrug het beste bewonderen.
Eten in Luxemburg-Stad

In Luxemburg-Stad wonen veel studenten en expats. Hierdoor zijn er veel lekkere, apartere restaurants. Bijna alle keukens zijn vertegenwoordigd. Ook vind je er veel vegan of vegetarische restaurants. Voor ieder wat wils eigenlijk. De meeste restaurants vind je in de wijken Oberstadt, Grund en Gare. Hou er wel rekening mee dat de prijzen in de restaurants wel wat hoger liggen dan in Nederland. Dit zijn mijn tips voor restaurants in Luxemburg-Stad.

  • Beet: dit is een veganistisch restaurant met lekkere sapjes en lunchgerechten. Je moet de vegan Shish daar zeker eens proberen!
  • Batucada: Dit Brazilaans restaurant ziet er misschien aan de buitenkant niet zo bijzonder uit, maar binnen hangt een leuke Zuid-Amerikaanse sfeer. Naast Braziliaans, vind je ook veel Argentijnse invloeden op het menu.
  • Koloquio: in dit restaurantje in de abdij van Neumünster in Grund hebben wij niet gegeten, maar wel een drankje gedaan. Het terras is gevestigd in een soort kas, en staat vol met planten. Jungle feeling it is!

Slapen in Luxemburg-Stad

In Luxemburg-Stad vind je allerlei soorten hotels. Van kleine boutique hotels tot veel grote zakenhotels. In de weekenden zijn deze zakenhotels goed betaalbaar. Wij hebben daarom ook een zakenhotel gepakt, Novotel Luxembourg Centre. Qua locatie was deze echt perfect, de meeste plekken in het centrum kon je met 15 minuten lopen bereiken. Veel andere zakenhotels vind je in de wijk Kirchberg.

Slapen in Luxemburg-Stad

Tripadvisor – Bekijk accommodaties
Trivago – Bekijk hotels
Agoda – Bekijk hotels

Tours in Luxemburg-Stad

In en vanuit zijn ook meerdere tours te boeken. Wil jij Luxemburg-Stad graag op een andere manier leren kennen? Misschien is dan een van deze tours wel iets voor jou.

190605 reizen pp 728x90 - Dit zijn de mooiste plekjes in Luxemburg-Stadimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Dit zijn de mooiste plekjes in Luxemburg-Stad

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Dit zijn de mooiste plekjes in Luxemburg-Stad ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Dit zijn de mooiste plekjes in Luxemburg-Stad ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Dit zijn de mooiste plekjes in Luxemburg-Stad ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Dit zijn de mooiste plekjes in Luxemburg-Stad