Wicklow Mountains: info, tips & bezienswaardigheden

wicklow mountains

De Wicklow mountains zijn precies zoals je je Ierland voorstelt: een ruig landschap met uitgestrekte velden, prachtige bergen en dalen, bestaande uit bossen, heide, meren en veen. De natuur hier is zo indrukwekkend, dat de Wicklow Mountains al meerdere malen het decor zijn geweest voor films. Met zijn ligging op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de stad Dublin, is dit een natuurgebied die je heel eenvoudig een keer met je eigen ogen kunt gaan bekijken. Hier vind je alle info, tips en bezienswaardigheden voor de Wicklow Mountains.

Wat zijn de Wicklow Mountains?

De Wicklow Mountains is een bergketen in het zuidoosten van Ierland, met een totale oppervlakte van ongeveer 3000 km². Een klein gedeelte van het de Wicklow Mountains is uitgeroepen tot nationaal park. De hoogste berg is de Lugnaquilla van 925 meter hoog. De bebossing van de vele heuvels in het natuurgebied bestaat vooral uit naaldbomen en lage struiken. De struiken hebben elk seizoen een andere kleur: van helder groen in de zomer, tot paars wanneer de heide in de bloei staat, tot bruin in de herfst in de winter. Daarnaast zijn er veel kleine riviertjes en grote meren in het natuurgebied te vinden. Dit alles samen geeft de Wicklow Mountains een sprookjesachtige uitstraling. Precies wat ik mij altijd bij Ierland heb voorgesteld eigenlijk.

De Wicklow Mountains zijn een populaire dagtrip vanuit Dublin. Veel mensen willen de stad even ontvluchten en genieten van de ruige en indrukwekkende natuur. Je kunt hier goed raften, mountainbiken en hiken. Er lopen dan ook veel verschillende wandelpaden door het natuurgebied. De bekendste is de Wicklow Way, een wandelroute van maar liefst 127 kilometer, opgedeeld in 6-7 etappes.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Wicklow Mountains?

De Wicklow Mountains kent vele bezienswaardigheden. Een daarvan is de Sally Gap, een bergpas die op een hoogte van 503 meter ligt. Vanaf de Sally Gap kun je ontzettend ver kijken. Ook vind je op deze bergpas een belangrijk kruispunt van het natuurgebied: de R115 (Military Road) en de R759 kruisen hier.

Als je de R759 volgt, kom je ook bij andere bezienswaardigheden uit. Een daarvan is het meer Lough Tay. Dit meer meer is waarschijnlijk het meest gefotografeerde meer van het natuurgebied. Het wordt ook wel het Guinness meer genoemd, omdat het in privébezit van de familie Guinness is. Van het uitzicht op het meer genieten mag dus, maar je kunt er helaas niet te dicht bij in de buurt komen.

Aan dezelfde weg vind je een andere toeristische trekpleister: de Ps I love you brug. Deze brug vormt het decor van een bekende scene uit de film P.S. I love you. Vele touringcarbussen stoppen hier zodat men elkaar en de brug op de foto kunnen zetten.

In het natuurgebied vind je verschillende watervallen. De bekendste is de Powerscourt waterval. Deze waterval is met een hoogte van 121 meter de hoogste waterval van Ierland. Op ongeveer 6 kilometer van deze waterval ligt het Powerscourt Estate. Dit is een groot landhuis met uitgestrekt landgoed. Vooral dit landgoed is populair bij toeristen, want het is een groot landschapspark van 19 hectare met verschillende thematuinen.

Een andere bekende bezienswaardigheid van de Wicklow Mountains is de Glendaloughvallei. Deze vallei is vooral bekend vanwege de ruïnes van Glendalough. Dit zijn de restanten van een kloosterdorp uit de middeleeuwen. Hiervan zijn nog andere een paar kerkjes, een begraafplaats en een ronde toren terug te zien. In deze Glendaloughvallei kun je ook heel mooi wandelen. Je vind hier 2 oude gletsjermeren: het Upper Lake en het Lower Lake. Wij hebben hier een stuk rondom het Upper Lake gewandeld.

Hoe kom je in de Wicklow Mountains?

Als je een huurauto hebt, kun je de Wicklow Mountains op eigen houtje bezoeken. Vanuit Dublin rij je er ongeveer een uurtje op. Het grote voordeel hiervan is dat je het natuurgebied op je gemak kunt bezoeken. Ook kun je zo alle bezienswaardigheden van de Wicklow Mountains bekijken. Als je zelf door het natuurgebied rijd, is het een tip om deze 2 wegen te volgen: de R115 (Military Road) en de R759. Beide wegen lopen er dwars doorheen. Ook goed om te weten: de entree tot het gebied is gratis.

Zie ook: De leukste dingen om te doen in Dublin

Eten in de Wicklow Mountains

In de Wicklow Mountains zijn verschillende plaatsjes waar je een restaurant kunt vinden om te weten. De meeste restaurants vind je in de buurt van Glendalough. In het gebied vind je vooral veel lokale restaurants, waar je Ierse specialiteiten zoals een Irish stew kunt proberen.

Slapen in de Wicklow Mountains

De meeste mensen bezoeken de Wicklow Mountains als een dagtrip, maar er zijn ook meer dan genoeg hotels en B&B’s om te overnachten. Als je een paar dagen door de Wicklow Mountains gaat hiken, kun je er bijvoorbeeld ook kamperen. In het nationaal park gedeelte zijn geen campings, maar iets daarbuiten wel. Ook kun je op verschillende plekken (met uitzondering van de Vallei van Glendalough) wild kamperen. Meer info en tips om hier te kamperen kun je vinden op de website van de Wicklow Mountains.

Slapen in Wicklow Mountains

Tripadvisor – Bekijk accommodaties
Trivago – Bekijk hotels

Tours naar de Wicklow Mountains

Voor velen zijn de Wicklow Mountains een populaire dagtrip vanuit Dublin. Als je voor een stedentrip in Dublin bent, kun je een dag een auto huren om het natuurgebied te verkennen. Je kunt ook met een tour gaan. Vanuit Dublin zijn er veel verschillende tours naar de Wicklow Mountains te boeken. Dit zijn zowel dagtripjes als meerdaagse tours. Wij hebben dit prachtige natuurgebied ook bezocht met een tour vanuit Dublin.

Wil je meer tips over de Wicklow Mountains en Ierland? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - Wicklow Mountains: info, tips & bezienswaardighedenimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Wicklow Mountains: info, tips & bezienswaardigheden

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Wicklow Mountains: info, tips & bezienswaardigheden ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Wicklow Mountains: info, tips & bezienswaardigheden ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Wicklow Mountains: info, tips & bezienswaardigheden ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Wicklow Mountains: info, tips & bezienswaardigheden