Ortameer en Lago Maggiore: de mooiste hiking routes

Hiken Ortameer Lago Maggiore bergen

Het Ortameer en Lago Maggiore liggen in het noorden van Italië, bij de grens met Zwitserland. De ligging van de meren aan de onderkant van de Alpen, zorgt ervoor dat je bij het Ortameer en Lago Maggiore ook heel goed kunt wandelen/hiken in de bergen. En laten wij daar net van houden! Het was soms even zoeken naar een goede route, maar uiteindelijk hebben we een paar mooie routes met adembenemende uitzichten kunnen vinden. Deze drie hiking routes hebben wij gelopen bij het Ortameer en Lago Maggiore.

Hiking route 1: Mottarone

De meest bekende plek om hiken bij het Ortameer en Lago Maggiore, is de Mottarone. Dit is een berg die tussen beide meren in ligt. De top van de berg ligt op 1491 meter hoogte, en is daarmee het hoogste punt tussen de meren. Er zijn meerdere manieren om op de Mottarone te komen. Vanuit Stresa (Lago Maggiore) gaat er een kabelbaan naar de top van de Mottarone. Echter is hier in het voorjaar van 2021 een ernstig ongeluk mee gebeurd, dus voorlopig is deze kabelbaan niet in gebruik. Dat betekent niet dat je alleen hikend de top kunt bereiken. Vanuit Armeno, een dorp in het berggebied aan het Ortameer, loopt er namelijk een weg naar de Mottarone. Het parkeerterrein op de berg is echter niet zo groot, dus het is verstandig om op tijd te vertrekken.

Op de top van de berg is het sowieso na een uur of 10/11 een drukke bedoeling. Vanaf de Mottarone heb je namelijk een prachtig uitzicht over het Ortameer, Lago Maggiore en een aantal andere meren die er in de buurt liggen. Je kunt zelfs het Comomeer en in de verte Milaan zien liggen. En dat wil iedereen natuurlijk wel even gezien hebben. In de winter is de Mottarone een belangrijk skigebied. Je vindt er daarom ook meerdere restaurantjes en er is zelfs een rodelbaan die wel wat weg heeft van een achtbaan.

Maar de echte reden om naar de Mottarone te gaan (naast het prachtige uitzicht) zijn de verschillende hiking routes. Wij hebben de langste route gepakt, ‘het rondje Mottarone’, even vrij vertaald. De route is 6 kilometer lang en brengt je onder andere naar een groep rotsen met spectaculaire uitzichten over Lago Maggiore, en bij Alpe Nuevo, een groepje oude huisjes waar je ook weer een prachtig uitzicht op de bergen hebt. Je doet er ongeveer 2 uur over.

Het nadeel van de route is dat hij niet overal goed staat aangegeven. Het grootste gedeelte van de route hebben wij gevolgd, maar op het eind zijn we ergens de mist in gegaan. Gelukkig zagen we de parkeerplaats al wel liggen, dus hebben we de laatste 2 kilometer een eigen invulling aan de route gegeven.

Hiking route 2: Alpe Ompio

Wil je nog meer genieten van het uitzicht over de verschillende meren, dan kun je ook gaan hiken in het Nationaal Park Val Grande. Een aanrader is de route bij Alpe Ompio. Deze start bij een parkplaats aan het einde van de weg Via Ompio, en brengt je onder andere bij het uitzichtpunt Monte Faie. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over 7 meren, de Mottarone en de hogere bergen van de Italiaanse Alpen. Vanuit Monte Faie loop je door naar Colma di Vereie, en vervolgens naar Alpe Caseracce. Hier staan een paar oude ruïnes, stiekem ook een heel mooi plekje van de route. Daarna maak je het rondje weer af naar Alpe Ompio.

De route is een kilometer of 7 lang, dus ook goed te doen voor de minder ervaren hiker. Het duurt ongeveer 2,5 uur en je loopt ook veel door bosgebied. Wel fijn met die Italiaanse zon. Om bij de parkeerplaats (en tevens startpunt van de route) te komen, zul je waarschijnlijk eerst denken dat je verkeerd zit. Je moet namelijk via een smal weggetje met haarspeldbochten naar boven, en je komt niet veel mensen tegen. De route zelf is redelijk populair, dus je verwacht er ook een grotere weg naar naar boven. Geen slingerweg. Volg hierbij ook vooral niet de route die je navigatie aangeeft, maar rij naar het plaatsje San Bernandino Verbana, en volg vanuit daar de bordjes ‘Alpe Ompio’. Anders wordt je door kleine dorpjes met hele smalle en vooral hele steile straatjes gestuurd.

Hiking route 3: Alpe Colmine

De hiking route naar Alpe Colmine ligt iets verder van het Ortameer en Lago Maggiore af. Deze ligt namelijk iets dieper in het berggebied, in de buurt van de stad Domodossola. Dit is blijkbaar helemaal geen bekende of drukbezochte route: wij zijn onderweg helemaal niemand tegengekomen en hadden de top van de berg dus ook helemaal voor onszelf! Een hele bijzondere ervaring.

De route is dan ook iets lastiger te vinden. Je rijdt weer via een verlaten bergweg, vol met haarspeldbochten, richting het plaatsje Simbo. Wij hebben de auto geparkeerd bij de parkeerplaats van klimplaats ‘Falesia La Valletta’. De route is in totaal bijna 11 kilometer lang, en wij hebben er iets minder dan 4 uur over gedaan.

Ik moet toegeven, op het begin dacht ik wel: waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen. Je merkt namelijk wel dat het een minder drukbezochte route is. Je loopt (voornamelijk op het begin) door de spinnenwebben en je moet goed oppassen voor ‘stekeltakken’. Ik heb natuurlijk weer mijn been open gehaald. Maar hoe dichter je bij de top komt, des te beter de route werd. Het was het voor mij dan uiteindelijk ook helemaal waard. De route heeft namelijk veel leuke klimpaadjes, en mooie uitzichten op de andere bergen in de omgeving. En hoe hoger je kwam, des te minder spinnenwebben en stekeltakken.

Toen we eenmaal op de top aankwamen, was ik helemaal blij dat we deze route gekozen hadden. De berg helemaal voor onszelf, prachtige uitzichten en nu heel veel mooie foto’s. We vonden precies het landschap waar wij naar op zoek waren. Op de berg vind je meerdere bankjes waar je van het uitzicht kunt genieten, en er is zelfs een hut waar je kunt slapen (verwacht geen eten, drinken of wc! Het is alleen een huisje). Om weer naar beneden te komen, moesten we weer precies dezelfde weg terug. Dit ging wel een stukje sneller, zodat je ook onderweg soms de mooie uitzichten op je in kon laten werken.

Een hiking route zoeken

Wij vonden het wel erg lastig om goede hiking routes bij het Ortameer en Lago Maggiore te vinden. Van bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn we gewend dat er altijd wel een aantal populaire wandelroutes in de boekjes en op internet staan. In deze regio van Italië waren de wandelroutes van te voren wat lastiger te vinden. Ook zijn we van andere landen gewend dat de begin- en eindpunten van de routes goed bereikbaar zijn, maar dat was hier ook niet zo. Aan de andere kant kom je zo wel bij mooie, minder drukke wandelroutes in de bergen uit. En de hike naar Alpe Comine heeft bewezen dat dat helemaal niet erg is. Deze route hebben wij bijvoorbeeld gevonden via de app van Outdoor Active.

Zodra je de route aan het lopen bent, staan de routes over het algemeen vaak wel goed aangegeven door middel van bordjes.

Wil je meer weten over hiking routes, het Ortameer of Lago Maggiore? Dan wil je deze blogs waarschijnlijk ook lezen:

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.