Turijn in 1 dag: dit zijn de mooiste plekjes

Turijn

Turijn heeft mij verbaasd. Een bezoek aan Turijn stond nooit hoog op mijn lijstje, het trok mij gewoon niet zo. Maar toen wij afgelopen zomer door de Italiaanse streek Piemonte trokken, zijn we ook een dagje in Turijn geweest. Wat een mooie stad! Veel prachtige, statige gebouwen en heel veel lekker eten. De stad heeft een mooie ligging aan de rivier de Po, in de buurt van de Italiaanse Alpen. Op heldere dagen kun je deze goed zien liggen. Er zijn meer dan genoeg bezienswaardigheden in Turijn dus! Dit zijn de mooiste plekjes van Turijn, bij een bezoek van 1 dag.

Mole Antonelliana

Het meest bekende gebouw van Turijn is met stipt ‘Mole Antonelliana’. Op elke foto van de skyline van Turijn is dit prachtige gebouw wel te zien. Het was de bedoeling dat het 168 meter hoge gebouw werd gebruikt als Synagoge, maar na onenigheid met de Joodse gemeenschap over de hoogte van het gebouw, heeft de bouw een aantal jaar stil gelegen. Tegenwoordig is het Museo Nazionale Del Cinema (Nationaal filmmuseum) erin gehuisvest. Met een lift kun je het panoramisch terras bereiken, waar je een uitzicht hebt over Turijn en omstreken.

Piazza Castello

Piazza Castello is een plein recht in het centrum van Turijn. De meest prachtige gebouwen liggen aan dit plein, zoals koninklijke paleizen en musea. Het is dus zeker heel fotogeniek! In het midden van het plein staat Palazzo Madama, maar ook het paleis Palazzo Reale en de kerk Real Chiesa di San Lorenzo liggen aan dit plein. Piazza Castello is een autovrij plein met een paar fonteinen, waar je veel kinderen in zult zien spelen.

Palazzo Reale

Een van de meest indrukwekkende gebouwen van Piazza Castello is Palazzo Reale. Het is een van de paleizen van de voormalige koning van Italië, Victor-Emanuel II van Savoye. Tegenwoordig wordt het paleis gebruikt als museum en kun je binnen alle pracht en praal bewonderen. Voor het paleis ligt het plein Piazetta Reale, aangrenzend aan Piazza Castello. De twee pleinen worden uit elkaar gehouden door een koninklijk hekwerk, en de bronzen beelden van Castor en zijn broer Pollux te paard. Tegenwoordig kun je de paleistuinen achter het paleis gratis bezoeken. Zeker de moeite waard en een aangename afwisseling als je al de hele dag de prachtige gebouwen van Turijn bewonderd hebt.

Palazzo Madama

Het Palazzo Madama staat centraal op Piazza Castello en is vroeger ook een van de paleizen van de voormalig koninklijke familie geweest. Wat opvallend is aan het paleis, is dat de voorgevel een hele andere stijl heeft dan de achterkant van het gebouw. Aan de achterkant lijkt het op een middeleeuws kasteel met torens, aan de voorkant is het een barok paleis. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt als museum, waarin je veel leert over de kunstgeschiedenis van Italië. Ook is het museum Museo Civico d’Arte Antica erin gehuisvest. Dit is het gemeentelijke museum van de stad Turijn. Hier leer je onder andere meer over de geschiedenis van de stad en de paleizen. Ook wordt Palazzo Madama vaker gebruikt voor tentoonstellingen. Toen wij er waren, hebben we hier een tentoonstelling van World Press Photo bezocht.

De Dom van Turijn

Op Piazza San Giovanni, een beetje verstopt tegen Palazzo Reale aan, staat de Dom van Turijn. Deze kerk is het enige gebouw in Turijn die nog uit de renaissance stamt. De Dom is vooral bekend, omdat hier de lijkwade zou worden bewaard waarin het lichaam van Jezus Christus werd gewikkeld na zijn kruising. Of dit helemaal waar is, is de vraag. Toch zorgt deze lijkwade dat de kerk jaarlijks veel bezoekers trekt.

Piazza San Carlo

Een ander heel bekend plein in de stad is Piazza San Carlo. Het grote plein ligt iets ten zuiden van Piazza Castello, maar is nog steeds op loopafstand. Rondom het plein staan veel barokke gebouwen. Dit is dus ook weer zo’n fotogeniek plein. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden op dit bekende plein in Turijn zijn de twee kerken Santa Cristina en San Carlo. Deze twee kerken staan naast elkaar, met de zuidelijke ingang van het plein ertussenin. Deze ‘poort’ levert mooie plaatjes op. In het midden van het plein staat het standbeeld van hertog Emanuele Filiberto te paard.

Turijn bezienswaardigheden 7 - Turijn in 1 dag: dit zijn de mooiste plekjes
Piazza San Carlo, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Turijn
Piazza Vittorio Veneto en de rivier de Po

Piazza Vittorio Veneto is het grootste plein van het centrum van Turijn, en ligt aan de rivier de Po. Het plein is een druk verkeerspunt, maar door de grootte is er nog steeds meer dan genoeg ruimte voor terrasjes. Ondanks het verkeer, is dit dus nog steeds een gezellig plein (met ook weer heel veel mooie gebouwen). Tip: onder dit plein ligt een grote parkeergarage. Dit is de makkelijkste plek om je auto te parkeren als je 1 dag het centrum van Turijn bezoekt.

Vanaf het plein heb je uitzicht over de rivier de Po. Er loopt een brug naar de overkant van de Po. Aan het uiteinde van deze brug staat de kerk ‘Gran Madre di Dio’. Deze kerk kun je vanaf het hele plein zien liggen. Je kunt vervolgens ook een stukje langs de Po lopen. Toen wij hier waren, was het hier een beetje uitgestorven. Maar het leek er wel op dat hier normaal aan de kade verschillende barretjes zijn.

Parco Valentino

Een beetje ten zuiden van Piazza Vittorio Veneto, gelegen aan de Po, vind je Parco Valentino. Dit levendige park is het grootste park van de stad. In het park vind je grote velden, fietspaden, loofbomen en er zijn veel cafés en restaurants. Maar het meest bijzondere zijn de bouwwerken die in dit park te vinden zijn. Zo vind je hier Castello del Valentino (weer een kasteel), met bijbehorende tuin. In het zuiden van het park ligt De Rocca en Borgo Medioevale, een nagebouwd middeleeuws dorpje. Hier vind je veel replica’s van gebouwen uit verschillende steden en dorpen in Piemonte.

Monte dei Cappuccini, met uitzicht over Turijn

Een andere bezienswaardigheid in Turijn is de Monte dei Cappuccini. Niet alleen om het kerkje dat op deze heuvel staat, maar vooral om het uitzicht die je hier over de stad hebt. Op heldere dagen kun je hier zelfs de Alpen zien liggen. Monte dei Cappuccini ligt in de buurt van Piazza Vittorio Veneto, aan de andere kant van de rivier de Po.

Turijn bezienswaardigheden 8 - Turijn in 1 dag: dit zijn de mooiste plekjes
Het uitzicht over Turijn vanaf Monte Cappuccini
De winkelstraten van Turijn

In Turijn kun je, net zoals in de meeste Italiaanse steden, heel goed winkelen. De meeste winkelstraten komen uit op Piazza Castello. Tussen Piazza Castello en Piazza Vittorio Veneto ligt Via Po. Dit is een lange winkelstraat met opvallend veel boekenwinkels en een aantal cafeetjes. Daarnaast heb je Via Rome, die Piazza Castello met Piazza San Carlo verbindt. In deze straat vind je veel luxueuze winkels, maar ook nog wel een paar betaalbare. Beide winkelstraten hebben arcaden aan de zijkanten, zodat je altijd lekker droog kunt winkelen. Ten westen van Piazza Castello ligt Via Garibaldi. Dit is een knusse winkelstraat met een grote diversiteit aan winkeltjes. Deze straat heeft geen arcaden, maar bij helder weer wel een vrij uitzicht op de Alpen. Toch wel bijzonder in zo’n grote stad.

Meer in Turijn

Bovenstaande bezienswaardigheden in Turijn kun je prima op 1 dag bezoeken. Heb jij meerdere dagen in deze stad? Onderstaande dingen liggen iets buiten het centrum, maar schijnen ook de moeite waard te zijn.

  • Bezoek het Fiat museum in de voormalige Fiat fabriek in de buitenwijk Lingrotto. In dit pand zijn nu onder andere een hotel en een winkelcentrum gevestigd. In het museum kun je alles leren over de geschiedenis van Fiat, en kun je over de oude testbaan op het dak van het gebouw lopen.
  • Op de heuvel Superga, op ongeveer 10 kilometer van Turijn, vind je de Basilici di Superga (Basiliek van Superga). Dit is niet alleen een heel mooi gebouw, maar deze heuvel van 669 meter hoogte biedt een wijd uitzicht over de stad, de omgeving en de Alpen.
  • Bezoek een van de buitenverblijven van de voormalig Koninklijke familie Savoye, zoals De belangrijkste zijn La Reggia di Venarìa Reale of Palazzina di Caccia di Stupinigi.
Eten in Turijn

De meeste restaurantjes liggen in de hoek tussen Piazza Castello en Palazzo Reale, en de winkelstraat via Garibaldi. Wij hebben gegeten bij restaurant Conte Verde, waar ze veel lokale gerechten uit Piemonte serveren. Maar bijvoorbeeld aan het plein Largo IV Marzo vind je ook veel gezellige restaurants en terrasjes.

Liefhebbers van Italiaans eten moeten ook zeker even een bezoekje brengen aan Eataly. Deze keten met Italiaanse restaurants en eet kraampjes is inmiddels in meerdere grote steden in de wereld te vinden, maar de eerste Eataly is geopend in Turijn. Hier kun je alle smaken van de Italiaanse keuken proeven én kopen. Eataly ligt wel buiten het centrum van Turijn (bij het Fiat museum), dus bezoek het na je dagje in het centrum van de stad. Of combineer het met een bezoekje aan het Fiat museum natuurlijk.

Slapen in Turijn

Omdat wij maar 1 dag in Turijn zijn geweest, heb ik helaas geen aanbevelingen voor hotels. Maar geen zorgen, er zijn meer dan genoeg hotels in de stad te vinden. Ga jij binnenkort naar Turijn? Kijk dan vooral of er bij onderstaande aanbieders een leuke accommodatie voor je tussen zit.

Wil jij meer weten over de bezienswaardigheden van Turijn of Italië? Deze blogs wil je dan ook vast lezen:

190605 reizen pp 728x90 - Turijn in 1 dag: dit zijn de mooiste plekjesimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Turijn in 1 dag: dit zijn de mooiste plekjes

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Turijn in 1 dag: dit zijn de mooiste plekjes ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Turijn in 1 dag: dit zijn de mooiste plekjes ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Turijn in 1 dag: dit zijn de mooiste plekjes ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Turijn in 1 dag: dit zijn de mooiste plekjes