Van baan veranderen tijdens corona

baan veranderen corona

In 2020 is er veel voor mij veranderd. Mijn vriend en ik woonden in München, maar we hadden besloten om weer terug te verhuizen naar Nederland. Dit betekende ook dat ik van baan moest veranderen midden in de corona periode. Dat is al niet makkelijk in een normale periode, maar in deze onzekere tijden al helemaal. In deze blog deel ik graag mijn ervaringen met het wisselen van baan tijdens corona.

Baan opzeggen via teams

In deze corona tijd van baan wisselen, begint al op een rare manier. Ik heb mijn baan moeten opzeggen in juni. Op dat moment mochten wij nog niet op kantoor werken, dus dat betekende dat ik mijn baan moest opzeggen via teams. Maar hoe doe je dat? Op kantoor zou je je leidinggevende gewoon even meenemen, maar nu kan dat dus niet. En afhankelijk van je relatie met je leidinggevende, is het ook niet altijd normaal om een random meeting in te schieten. Ik heb mijn baan uiteindelijk opgezegd tijdens mijn wekelijkse meeting. Het voelt heel raar en ook ergens wel een beetje onpersoonlijk om het zo te doen, maar gelukkig hadden we wel gewoon een heel fijn gesprek.

Daarna kwam het meest vreemde: ik moest de rest van mijn collega’s vertellen dat ik wegging. Dat is al helemaal niet leuk om via teams te doen, want je dropt toch wel een bommetje. Zeker als je dagelijks samenwerkt voor een paar jaar lang. Uiteindelijk heb ik de collega’s waarmee ik het meeste werkte, allemaal persoonlijk gebeld. Toch had ik het ze graag in persoon vertelt, zeker omdat ik er zo enthousiast over was en we deze beslissing al voor de corona uitbraak gemaakt hadden.

Afscheid van het team

Ik had het geluk dat ik eind augustus mijn laatste dag had. Op dat moment waren de corona regels iets losser, en waren we inmiddels ook al een paar keer op kantoor geweest. Een echt afscheidsfeestje kon niet, maar we konden gelukkig wel met 10 man ergens wat gaan drinken en een hapje eten. Uiteindelijk heb ik mijn afscheid dus met mijn belangrijkste collega’s gevierd, heel gezellig in een wijnbar. Ik moet zeggen dat zoiets kleins ook heel leuk is.

Mijn vriend had minder geluk. Hij had eind oktober zijn laatste werkdag, toen we inmiddels al in Nederland woonden. Eigenlijk zou hij nog naar München gaan voor een afscheid, maar dat kon helaas niet meer. De tweede golf was inmiddels in volle gang, en als Nederlander mocht je Duitsland al niet meer in (iets met code oranje). Ook mochten de collega’s van mijn vriend inmiddels ook niet meer op kantoor werken, laat staan een afscheidsfeestje houden. Zo’n afscheid is natuurlijk heel raar, zeker als je ergens 7 jaar gewerkt hebt. Wij hopen daarom dat we binnenkort weer naar München kunnen, zodat mijn vriend toch nog afscheid kan nemen van zijn collega’s.

Lees ook: Waarom wij weer terug verhuisd zijn naar Nederland

Het vinden van een nieuwe baan

Van baan wisselen in de corona periode, is dat makkelijk? Mijn vriend had snel een nieuwe baan gevonden, maar hij werkt ook in de software en IT. Ik zelf werk in marketing/sales, dus voor mij was het iets lastiger. Als er een afdeling is waar bedrijven snel op bezuinigen als het even iets minder gaat, dan is het wel marketing.

Toch viel het aantal vacatures niet tegen. In de maand augustus was er bijna niets te vinden, maar dat had ook te maken met de zomervakantie. In september trok het aantal gelukkig weer aan. Wat me wel tegenviel, was het aantal sollicitanten dat op een vacature reageerde. Ik kreeg bijvoorbeeld een reactie dat er meer dan 80 mensen hadden gesolliciteerd. Dan wordt het natuurlijk wel lastig om een nieuwe baan te vinden. Daar heb ik me ook wel even zorgen om gemaakt.

Ik ben langzaam begonnen met zoeken in juli. In augustus heeft het even stil gelegen, ook omdat ik zelf op vakantie naar Zwitserland was. In september was ik weer begonnen, maar dat ging nog wel een beetje moeizaam. Toen ik vanaf oktober eenmaal in Nederland woonde, ging het gelukkig een stuk sneller en kreeg ik meer gesprekken. Uiteindelijk heb ik ook snel een baan gevonden en kon ik op 1 november starten. Het is dus zeker niet onmogelijk om tijdens corona een nieuwe baan te vinden.

Van baan veranderen corona 1 - Van baan veranderen tijdens corona
Beginnen bij je nieuwe baan

Beginnen bij een nieuwe baan in de corona periode is misschien nog wel vreemder dan vertrekken bij je oude baan. Je moet je nieuwe collega’s, de nieuwe organisatie en je nieuwe werkzaamheden vooral op afstand leren kennen. Ik had het geluk dat ik zelf mocht kiezen hoe vaak ik op kantoor was, en dat mijn collega’s dat ook mochten. Zo heb ik de eerste weken 2 dagen per week op kantoor gewerkt, en 3 dagen per week thuis. Op de dagen dat je op kantoor werkt, kun je dan zoveel mogelijk meekrijgen. Op de dagen dat je thuis werkt, ben je vooral bezig met dingen uitzoeken. Zeker in de eerste weken.

Dat vind ik echt het grote verschil bij het van baan veranderen tijdens corona. Je moet veel meer zelf uitzoeken en je bent meer op jezelf aangewezen. Normaal gesproken zit je op kantoor en krijg je alles mee wat er speelt bij je collega’s. Ook laten ze dan ook sneller zien hoe zij iets doen, je wordt sneller ergens bij betrokken. Het inwerken duurt daarom iets langer, ook omdat het wat langer duurt voordat je weet wat je daadwerkelijke werkzaamheden zijn. Ik heb ook wel gemerkt dat je een stuk minder zichtbaar bent voor je collega’s, als je elkaar niet op kantoor ziet. De meeste collega’s had ik wel kort op Teams gesproken, maar mensen weet je vaak na 1 gesprek nog niet te vinden. Dat vind ik toch wel het grote nadeel van het wisselen van baan in deze corona periode.

2 maanden verder

We zijn nu ruim 2 maanden verder, en het werk bevalt me heel goed. Ik vind het leuk om voor verschillende klanten aan de slag te gaan en lekker mijn ding te kunnen doen. Ik voel me inmiddels ook wel ingewerkt genoeg om mijn werkzaamheden goed uit te voeren.

Wat ik nog steeds wel een beetje lastig vindt, is mijn rol binnen de organisatie precies te vinden. Mijn collega’s werken iets meer met elkaar samen dan ik nu doe, ik trek misschien nog iets te veel mijn eigen plan. Hier hoop ik de komende maand ook meer progressie in te boeken.

Deze week hebben de eerste vaccinaties plaatsgevonden. Hopelijk komt er hiermee langzaam het einde van deze stomme periode in zicht. Niet alleen voor privé, want ik zou graag weer uit eten gaan, leuke dingen doen, mijn familie zien en op reis gaan. Maar ook zeker voor op het werk, zodat ik eindelijk goed kennis kan maken met mijn collega’s en de organisatie waarin ik werk. Want van baan veranderen tijdens corona, is toch een beetje onpersoonlijk.

Wil je meer weten over mijn ervaringen van verhuizen en baan veranderen tijdens Corona? Dan wil je deze blog vast ook lezen:

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

190605 reizen pp 728x90 - Van baan veranderen tijdens coronaimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Van baan veranderen tijdens corona