Zelf een huis bouwen: waar begin je?

Zelf een huis bouwen

Bij je eigen huis ontwerpen en bouwen komt een hoop kijken, maar wat precies? Waar begin je? Dat zijn ook de vragen waar wij nu een antwoord op zoeken. Wij willen namelijk ook graag zelf een huis ontwerpen en bouwen. De komende tijd zul je op Travelling Pants op de hoogte worden gehouden van ons project. De eerste stappen hebben we al gemaakt, dus je kunt hier alvast onze eerste tips lezen.

Stap 1: Tot de conclusie komen dat je zelf een huis wilt ontwerpen en bouwen

Alles begint met de conclusie of de beslissing dat je zelf een huis wilt bouwen. Want je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een bestaand huis te kopen. Dit gaat over het algemeen een stuk sneller en makkelijker dan zelf een huis bouwen. Het is misschien alleen niet 100% jouw smaak.

De afgelopen jaren hebben wij in Duitsland gewoond. De Duitse bouwstijl is heel anders dan de Nederlandse bouwstijl kun je wel zeggen. Waar een typisch Nederlands huis bestaat uit rode bakstenen, bestaat een Duits huis uit gestuukte muren. Het liefst in een willekeurige pastelkleur. Zo was bijvoorbeeld ons huis in München geel.

Klinkt afschuwelijk, maar toch hebben wij een voorkeur voor een huis in Duitse stijl. Het oogt modern, de nieuwe Duitse huizen hebben veel grote ramen en over het algemeen kun je zo’n huizen goed isoleren. Daarnaast willen wij gewoon geen typisch Nederlands huis met rode bakstenen. Een geel huis hoeft natuurlijk ook niet, maar een strakke witte muur afgewerkt met hout spreekt ons wel aan.

zelf een huis bouwen 1 - Zelf een huis bouwen: waar begin je?

Ons huis in München was licht en ruim, met grote ramen. Precies wat wij willen

Als we in München een rondje liepen door onze woonwijk, deden wij dan ook genoeg inspiratie op over hoe ons droomhuis eruit zou moeten zien. Bijna elke keer zagen we wel een huis of een appartementenblok die aspecten had die wij mooi vonden. Ook waren we verliefd op de woonkamer in ons appartement. Ruim, veel licht en ramen tot op de grond. We wisten al gauw dat als we het ons konden permitteren, wij in Nederland het liefst in iets soortgelijks zouden wonen. In Nederland zijn er echter niet heel veel huizen die voldoen aan deze smaak, dus we kwamen al snel tot de conclusie dat we ons droomhuis zelf wilden gaan realiseren. Wij gaan zelf een huis ontwerpen en bouwen.

Stap 2: Inlezen, inlezen, inlezen

Maar hoe komt zo’n droomhuis tot stand? Als eerste hebben wij onszelf heel veel ingelezen. Wat willen we precies, wat vinden we mooi? Ik hield een hele collage op Pinterest bij. Mijn vriend was ook heel erg gefocust op de technische aspecten. Hij heeft wel minstens 3 boeken gelezen over het bouwen van een huis. Waar plaats je de ramen, hoe moeten de kamers liggen ten opzichte van elkaar, hoe zorg je ervoor dat hij energiezuinig is.

Mijn vriend kwam al snel tot de conclusie dat hij graag een passief huis wilt. Een passief huis is een zeer energiezuinige woning met een laag energieverbruik voor ruimteverwarming. Dit kun je bijvoorbeeld realiseren door de ramen te oriënteren op de zon. Denk aan veel grote ramen op het zuiden en kleine ramen op het noorden, goede isolatie en luchtdichtheid, gebruik maken van 3-dubbel glas en bijvoorbeeld rolluiken. Ook is mijn vriend momenteel al maanden bezig hoe hij bepaalde elektrische aspecten (denk aan lampen, de wasmachine etc) in een nieuw huis zo energiezuinig mogelijk kan maken.

Daarnaast heb je in Duitsland veel sites met “Musterhausen”. Dit zijn eigenlijk partijen waar je prefab bouwpakketten kunt kopen. Veel van deze huizen hadden elementen die wij mooi vonden en daar hebben wij ook veel inspiratie uit opgedaan.

Stap 3: Praten met een bank

Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar zelf een huis zelf bouwen en ontwerpen is natuurlijk niet goedkoop. Voordat je dit hele proces in gaat, moet je natuurlijk wel een idee hebben of je je dit kunt veroorloven. Daarnaast kan een bank je veel inzichten verschaffen in hoe het kopen van een stuk grond en het bouwen van een huis in zijn werk gaat. Zo moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat je niet zomaar een stuk grond kunt kopen. Voordat een bank je de grond laat kopen, wil het namelijk weten wat je totale hypotheek wordt.

Hier komt een hoop bij kijken: de architect moet de bouwtekeningen helemaal af hebben, de constructeur moet alles doorberekend hebben, je moet bodemonderzoeken etc. laten doen en de gemeente moet een omgevingsvergunning afgeven. Ook moeten omwonenden nog de kans krijgen om bezwaar te maken, als ze dat willen. Al met al duurt het al snel een half jaar voordat je een stuk grond daadwerkelijk kunt kopen. En dan heb je al die mensen al aan het werk gezet en hier kosten voor gemaakt.

Lees ook: Zelf een huis bouwen: het regelen van de hypotheek

Stap 4: Op zoek naar een architect

Nadat je met de bank gesproken hebt, weet je wat je aan je droomhuis uit kunt geven. De volgende stap: op zoek gaan naar een architect. Wij hebben met verschillende architecten gesproken, ook omdat wij het complete plaatje een beetje duidelijk wilden hebben. Elke architect heeft een andere manier van werken en een andere manier van ontwerpen.

Bij het uitzoeken van een architect kijk je naar eerdere ontwerpen, naar zijn kennis over datgene wat jij wilt, maar ook of je een beetje een klik of een goed gevoel bij hem of haar hebt. Je vraagt meerdere offertes op. Op basis van bovenstaande dingen, de prijs en diensten die hij precies aanbiedt, maak je uiteindelijk de beslissing. Met diensten bedoel ik wat hij nog meer doet dan alleen tekenen: sommige architecten verzorgen bijvoorbeeld ook een bouwbegeleidingen en regelen alles met de gemeente. Wat wel goed is om rekening mee te houden: een architect kan pas beginnen op het moment dat jij een stuk grond hebt. Zo kan hij het huis perfect passend ontwerpen.

Lees meer: Zelf een huis bouwen: de architect en het ontwerp

Conclusie: Je zit in een driehoeksverhouding

Maar hoe kan dat dan? Het is inderdaad ook een beetje een kip-en-het-ei verhaal. De bank geeft je pas je hypotheek zodat je het stuk grond kunt kopen, zodra de gemeente de omgevingsvergunning heeft goedgekeurd. De gemeente kan deze alleen goedkeuren, wanneer de architect het huis compleet heeft uitgetekend. En de architect gaat pas tekenen op het moment dat jij het grond gekocht hebt.

Hiervoor moet je afspraken met de makelaar maken. Je wilt natuurlijk niet dat iemand het stuk grond voor je wegkoopt, zodra jij het hele proces al in gang hebt gezet en kosten voor bijvoorbeeld de architect al gemaakt hebt. Je kunt bijvoorbeeld een optie nemen, maar in de praktijk kan dit vaak maar voor maximaal een paar weken. Dat is dus niet voldoende. Je kunt het ook kopen onder voorbehoud van financiering. Dit kan over het algemeen wel voor een aantal maanden. De aanbieder van het stuk grond moet hier echter wel mee instemmen. In deze maanden kun je de architect aan het werk zetten en de rest van het proces tot en met de omgevingsvergunning en aannemer overeenkomst regelen. Zodra je deze binnen hebt, gaat de bank kijken of ze de hypotheek kunnen verstrekken en kun je eindelijk het stuk grond kopen en je voorbereiden op de bouw.

Op dit moment zitten wij nog midden in deze driehoeksverhouding met de makelaar, de architect en de bank. We hopen snel met de makelaar te kunnen regelen dat we het onder voorbehouden kunnen kopen, zodat we het proces in gang kunnen zetten. Wish me luck and keep you posted!

Wil je meer weten over het zelf bouwen en ontwerpen van een huis? Dan wil je deze blogs waarschijnlijk ook lezen:

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

190605 reizen pp 728x90 - Zelf een huis bouwen: waar begin je?impression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Zelf een huis bouwen: waar begin je?