24 uur in Boedapest: bezienswaardigheden en tips

Boedapest bezienswaardigheden + tips

Boedapest is een super leuke stad voor een stedentrip. Wij bezochten Boedapest tijdens een roadtrip, en hadden maar 24 uur in deze geweldige stad. Om 12 uur ‘s middags kwamen wij aan, de volgende dag vertrokken wij weer rond 12 uur. Helaas hebben we dus lang niet alles van de stad gezien, maar veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van Boedapest hebben we gelukkig wel mee kunnen pakken. Boedapest leent zich dan ook goed voor een korte stedentrip. Hier vind je tips voor als je maar 24 uur in Boedapest hebt.

Wandelen langs de Donau aan de Pest kant

Boedapest bestaat eigenlijk uit twee voormalige steden: Boeda en Pest. Deze twee steden worden gescheiden door de rivier de Donau. Tegenwoordig is Boedapest één stad, met Boeda aan de westelijke kant van de oever en Pest aan de oostelijke kant van de oever.

Langs deze oostelijke oever in Pest kun je wandelen. De mooiste gebouwen van Boedapest liggen namelijk allemaal aan de Donau, en door deze wandeling kun je ze allemaal zien. Ook is het heerlijk om met het vaak mooie weer in Boedapest naar de vele bootjes op de Donau te kijken.

Het Hongaars Parlementsgebouw

Wij begonnen de wandeling langs de oever van de Donau bij het Hongaars Parlementsgebouw. De architectuur van dit gebouw is in één woord prachtig te noemen. Je zou het ook niet verwachten, maar het gebouw is pas in 1902 volledig afgebouwd en daarmee pas iets meer dan 100 jaar oud. Qua uitstraling zou je zeggen dat het Parlementsgebouw veel ouder is. Wat het Hongaars Parlementsgebouw verder nog bijzonder maakt, is de grootte. Het is namelijk het grootste gebouw van Hongarije, en een van de grootste parlementsgebouwen ter wereld.

Heb je meer dan 24 uur de tijd in Boedapest? Neem dan vooral eens een kijkje in het gebouw. Dat schijnt ook ontzettend mooi en indrukwekkend te zijn.

Schoentjes op de kade

Tijdens de wandeling over de Donaukade, kom je ook het monument met de Bronzen schoenen tegen. Dit monument bestaat uit meerder bronzen schoentjes, op de rand van de kade en met de neuzen allemaal naar het water gericht. Met dit monument worden de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten de Joden namelijk op de rand gaan staan, hun schoenen uitdoen en werden ze doodgeschoten. Vervolgens vielen ze dood in het water. Het monument is een mooie herdenking, en het is ook heel gebruikelijk dat mensen er bloemen of herdenkingslichten bij zetten.

Schoentjes Boedapest - 24 uur in Boedapest: bezienswaardigheden en tips
De schoentjes op de kade aan de Donau zijn een indrukwekkend monument
De kettingbrug

In totaal zijn er 11 bruggen over de Donau, die de twee stadsdelen met elkaar verbinden. De bekendste brug is de Kettingbrug. Deze brug is een van de bekendste symbolen van Boedapest. Het is zeker de moeite waard om een stuk de brug op te lopen, want vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op de verschillende delen van de stad en de Donau.

Maak een rondje door het centrum

Naast al die prachtige gebouwen aan de waterkant, heeft het centrum van Boedapest ook meer dan genoeg bezienswaardigheden. Als je een rondje door het centrum maakt, moet je zeker even langs de Sint-Stefanus Basiliek, Grote Synagoge van Boedapest en de Hongaarse Staatsopera lopen. De Staatsopera ligt aan de twee kilometer lange boulevard Andrássy út. Aan deze boulevard liggen winkels van exclusieve merken en dure huizen. Aan het eind van de boulevard ligt het Heldenplein, met het Millenniummonument en twee zuilengalerijen. Mocht je net als ons niet zoveel tijd hebben om de hele boulevard af te lopen, dan kun je ook gewoon de metro pakken.

Het Stadspark

Voor een beetje ontspanning kun je terecht in het Stadspark. Hier kun je mooi wandelen, uitrusten op een van de groene grasvelden, genieten van de rust bij de vijver, een kasteel bezoeken of, als je meer tijd hebt, dieren kijken in de dierentuin. Het Stadspark ligt achter het Heldenplein, dus zo kun je route door Boedapest vervolgen.

Zwemmen in een Badhuis

Boedapest staat bekend om zijn badhuizen. De stad ligt bovenop een bron van thermaal water, en daardoor heeft de stad wel meer dan 100 thermale baden. Het meest bekende en grootste badhuis in Boedapest is het Széchenyi badhuis, dat in het Stadspark ligt. Ideaal om de dag na al dat wandelen af te sluiten.

Het badhuis zit in een prachtig gebouw, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant kijk je je ogen uit. Het badhuis heeft in totaal 18 baden, waaronder 3 grote buitenbaden. Het is wel een toeristisch bad, dus het kan er soms ook goed druk worden.

Maak een avondwandeling langs de Donau

Nadat je helemaal tot rust gekomen bent in een badhuis en je buik hebt volgegeten in een van de vele restaurants, is het zeker de moeite waard om ‘s avonds als het donker is weer terug te gaan naar de Donau. Al die mooie gebouwen en bruggen en andere bezienswaardigheden zijn dan namelijk verlicht, zodat je een betoverend beeld van Boedapest krijgt.

De Burcht van Boeda

Aan de Boeda-kant van Boedapest vind je misschien wel een van de mooiste gebouwen en een van de meest bekende bezienswaardigheden van de stad: de Burcht van Boeda. Dit oude koningspaleis stamt uit de 13e eeuw, en was altijd het huis van de koningen van Hongarije. Tegenwoordig zijn er verschillende museums en galerijen in gevestigd. De Burcht van Boeda is sowieso al een bezoekje waard vanwege de tuinen bij de Burcht, en het prachtige uitzicht die je vanaf deze tuinen over de stad hebt. Het paleis ligt op Burchtheuvel, 70 meter boven de Donau. Hierdoor is de Burcht een belangrijk en prachtig onderdeel van de skyline van Boedapest. Het is ook niet voor niets dat de Burcht op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Het Vissersbastion

Op de burchtheuvel vind je nog een plek waarvan je een prachtig uitzicht over Boedapest hebt: het Vissersbastion. Dit gebouw uit 1905 is nog niet zo heel oud, maar heeft wel een oude, authentieke uitstraling. Dat komt doordat het een replica is van het bastion uit de Middeleeuwen, dat gebruikt werd door de vissers om zich te beschermen tegen aanvallers. Het is ook een prachtig gebouw met verschillende zuilen en torentjes. Dit maakt het een zeer fotogenieke plek om je uitzicht over de stad de fotograferen.

Bezienswaardigheden boedapest 2 - 24 uur in Boedapest: bezienswaardigheden en tips
Tips voor Boedapest in 24 uur: bezoek het Visserbastion en maak een foto tussen de pilaren
De Matthiaskerk

Naast het Vissersbastion vind je de Matthiaskerk. Deze kerk komt uit dezelfde tijd als de Burcht van Boeda. De kerk in gotische stijl is vooral bijzonder vanwege de kleurrijke, geglazuurde dakpannen. De binnenkant schijnt ook heel indrukwekkend te zijn. Je moet hier wel een apart kaartje voor kopen. Omdat hij bij ons redelijk druk was, en wij alweer verder moesten met onze roadtrip, hebben wij de binnenkant van de kerk overgeslagen.

De wijk rondom deze kerk is ook zeker de moeite waard om doorheen te lopen, want het heeft nog een sterk middeleeuws karakter met typische middeleeuwse huizen.

Hotels - 24 uur in Boedapest: bezienswaardigheden en tips

Wil jij meer weten over de bezienswaardigheden van Boedapest en Hongarije? Of wil je meer inspiratie over andere leuke stedentrips in Europa? Dan wil je deze blogs waarschijnlijk ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - 24 uur in Boedapest: bezienswaardigheden en tipsimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - 24 uur in Boedapest: bezienswaardigheden en tips

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - 24 uur in Boedapest: bezienswaardigheden en tips ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - 24 uur in Boedapest: bezienswaardigheden en tips ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - 24 uur in Boedapest: bezienswaardigheden en tips ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - 24 uur in Boedapest: bezienswaardigheden en tips