Weetje: Deze dingen zijn typisch Cubaans

Typisch cubaans

Waar denk jij aan bij Cuba? Als antwoord op deze vraag, noem je waarschijnlijk een lijstje op met dingen die je alleen voor Cuba op kunt noemen. Dat komt doordat Cuba echt een cultuur heeft die je nergens anders ziet. Het communistische stelsel in het land heeft hier grote invloed op. Dit maakt Cuba voor de toerist een uniek land om te bezoeken, met veel typische en unieke kenmerken. Deze dingen zijn wat mij betreft typisch Cubaans en moeten dan ook zeker een onderdeel zijn van een reis naar Cuba.

Oude auto’s

Als er iets is dat typisch Cubaans is, dan zijn het wel de oude Amerikaanse oldtimers die in Cuba rondrijden. De meeste van deze auto’s komen uit de jaren ’50. Daarna hebben de VS een handelsembargo ingesteld, waardoor Cuba geen nieuwe auto’s en auto-onderdelen uit Amerika of Europa kon importeren. De Cubanen zijn vervolgens heel zuinig omgegaan met de auto’s die ze nog wel hadden, hebben deze auto’s goed onderhouden en doen er echt alles aan om de auto’s rijdend te houden. De eigenaren zijn dan ook super trots op deze auto’s, en terecht!

Als je nu naar Cuba gaat, zul je echter ook meer dan genoeg nieuwe auto’s zien rondrijden. Cuba wordt steeds moderner, en dat kun je het beste zien aan de auto’s. De eerste auto die wij in Cuba zagen nadat wij na een nachtvlucht ‘s morgens vroeg de gordijnen open deden, was dan ook een gloednieuwe, dikke Mercedes. Beetje jammer. Maar wees niet bang, de oldtimers zijn nog lang niet uit het Cubaanse straatbeeld verdwenen.

Deze oude auto’s zijn nu ook echt een toeristische attractie geworden. In Havana kun je op meerdere plekken in zo’n oude auto stappen, om tegen betaling weliswaar, een rondrit door de stad te krijgen. Wij hebben dat ook gedaan. Heel toeristisch, maar wel heel leuk. En een foto in zo’n auto wil je ook gewoon hebben, toch?

Typisch Cuba 6 - Weetje: Deze dingen zijn typisch Cubaans
De oldtimers zijn misschien nog wel het meest typerend voor Cuba
Rum

Hoewel rum waarschijnlijk zijn oorsprong heeft in Brazilië, is Cuba tegenwoordig het bekendste rumland. Rum wordt gemaakt van bijproducten van suikerriet, iets wat in Cuba in grote hoeveelheden aanwezig is. Rum is dan ook erg goedkoop in Cuba, maar ook van goede kwaliteit.

Het bekendste merk rum van Cuba is Havana Club. Deze rum kun je in bijna elk restaurant of club in Cuba wel krijgen, en is daarmee niet weg te denken uit de cultuur van Cuba. Een reis naar Cuba zonder een slok Havana Club, kun je eigenlijk geen reis naar Cuba noemen. Maar wist je dat Bacardi eigenlijk ook Cubaans is? De oprichter van het bedrijf is een Cubaan, een heeft het bedrijf ook gestart in Cuba. Maar na de revolutie is hij het land ontvlucht. Havana Club werd genationaliseerd en is sindsdien de nummer 1 rum in Cuba. Van Bacardi is eigenlijk niets meer Cubaans, maar probeert in zijn communicatie wel zijn ‘Cubaanse genen’ te benadrukken. Puur om de concurrentie op de rummarkt aan te gaan.

Typisch Cuba 10 - Weetje: Deze dingen zijn typisch Cubaans
Havana Club: De rum van Cuba
Mojito’s en Cuba Libre

Met zoveel rum, zal je het waarschijnlijk niets verbazen dat veel bekende cocktails ook uit Cuba komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Mojito? Dit populaire drankje op basis van rum, verse munt, limoen, rietsuiker en bruiswater kun je hier in Nederland al overal bestellen, maar in Cuba kun je het letterlijk op iedere straathoek krijgen. Ga er dus maar vanuit dat je zeker een paar Mojito’s zult drinken tijdens je reis in Cuba.

Een ander typisch Cubaans drankje is de Cuba Libre. Deze cocktail bestaat uit rum en cola. Het grote verschil met onze ‘Baco’, is dat hier ook nog limoensap aan wordt toegevoegd. Om het helemaal af te maken, krijg je er vaak ook een schijfje limoen erbij. En de kans is natuurlijk groot dat er geen Bacardi voor wordt gebruikt, maar je raad het al, Havana Club.

Sigaren

Van de drank gaan we naar de sigaren. De sigaar is een van de grootste exportproducten van Cuba. De bekendste sigaar merken zijn Cohiba en Montecristo. Maar de sigaren worden niet alleen voor de export gebruikt, in het straatbeeld van Cuba zijn mensen met een sigaar ook zeker niet weg te denken. Sigaren zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de cultuur in Cuba.

De meeste sigaren worden geproduceerd in de omgeving van Pinar del Rio en Viñales. Hier vind je veel tabaksboerderijen en tabaksfabrieken. In Viñales kun je verschillende tabaksboerderijen bezoeken, waar het proces van tabaksplant tot sigaar wordt uitgelegd. Je krijgt ook de kans om een sigaar te proberen. Als je sigaren wilt kopen, dan is het ook aan te raden om dat bij zo’n boerderij te doen. Je zult namelijk merken dat er veel mensen zijn die sigaren aan toeristen proberen te verkopen, maar de kans hierbij is wel dat je opgelicht wordt. Of je moet er veel te veel voor betalen, of je krijgt een vervalsing.

Typisch Cuba 7 - Weetje: Deze dingen zijn typisch Cubaans
Een bezoek aan een tabaksboerderij. Ontdek zo een van de meest typische Cubaanse producten
Muziek en Salsa dansen

Cuba is daarnaast ook het land van muziek en salsa. Overal waar je komt in Cuba, is er wel een straatmuzikant muziek aan het maken. Daarnaast worden in veel restaurants, barretjes en op terrassen live muziek gemaakt. De Cubaanse muziekstijl heeft sterke invloeden uit de Spaanse cultuur en uit de Afrikaanse slavenmuziek. Denk bijvoorbeeld aan de salsa en de Rumba. Om een idee te krijgen van Cubaanse muziek, moet je eens luisteren naar de muziek van de Buena Vista Social Club.

Doordat er zoveel muziek is, wordt er ook veel gedanst. Je zult regelmatig Cubanen op straat of bij een restaurantje zien dansen op de klanken van de muziek die ze horen. De cultuur van Cuba is dan ook erg gericht op dans. In Trinidad zijn er bijvoorbeeld heel veel barretjes waar je lekker uit kunt gaan en kunt salsa dansen. Dus als je een beetje gevoel voor ritme hebt, en een beetje kunt dansen, dan moet je dat ook zeker doen.

Casa Particulares

Wat helemaal niet mag ontbreken op het lijstje met dingen die typisch Cubaans zijn, zijn natuurlijk de Casa Particulares. Door de communistische politiek van Cuba zijn de meeste grote hotels in eigendom van de staat. Over het algemeen zijn dit ook niet de meeste mooie hotels om in te verblijven. In sommige grote kustplaatsen zoals Varadero vind je ook wel grote luxe hotels en all-in resorts, maar over het algemeen verblijf je in Cuba in een Casa Particulare. Dit is eigenlijk een soort B&B. Locals hebben dan een of meerdere kamers in hun huis beschikbaar gesteld voor toeristen, om zo iets bij te verdienen.

Verblijven in een Casa Particulare is dan ook echt een aanrader. De eigenaren zijn altijd heel gastvrij, kunnen heerlijk koken en staan altijd voor je klaar. Ze vinden het super leuk en gezellig om een praatje te maken, om alles over de omgeving uit te leggen, een drankje te doen of spelletjes te spelen. Doordat je verblijft in een Casa Particulare, leer je ook meteen de cultuur in Cuba beter kennen. Al is het hierbij wel handig dat je een paar woorden Spaans spreekt natuurlijk.

Lees ook: Handige dingen om te weten als je naar Cuba reist

Typisch Cuba 11 - Weetje: Deze dingen zijn typisch Cubaans

Wil je meer weten over Cuba en dingen die typisch Cubaans zijn? Deze blogs wil je dan waarschijnlijk ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - Weetje: Deze dingen zijn typisch Cubaansimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Weetje: Deze dingen zijn typisch Cubaans

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Weetje: Deze dingen zijn typisch Cubaans ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Weetje: Deze dingen zijn typisch Cubaans ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Weetje: Deze dingen zijn typisch Cubaans ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Weetje: Deze dingen zijn typisch Cubaans