Voordat je op reis gaat, is het verstandig om je goed voor te bereiden en jezelf in te lezen over het land waar je naartoe gaat. Ook al ligt het land nog zo dichtbij huis. Ga jij binnenkort naar Duitsland? Hier kun je alle handige dingen en praktische info terugvinden die je nodig hebt als je een reis naar Duitsland aan het plannen bent.
Weer en beste reistijd Duitsland
Het klimaat van Noord- en West-Duitsland is vergelijkbaar met het klimaat in Nederland. Alleen de winters in Noord-Duitsland kunnen iets strenger zijn. Omdat Oost- en Zuid-Duitsland een landklimaat hebben, zijn de seizoenen daar iets extremer dan bij ons in Nederland. De winters zijn strenger, met meerdere weken sneeuw in het jaar in de lager gelegen gebieden. In de hoger gelegen berggebieden (grofweg vanaf 1000 meter) ligt vaak van november tot en met maart wel sneeuw. Ook de zomers zijn extremer. De temperaturen liggen dan over het algemeen hoger dan bij ons in Nederland. Er zijn minder bewolkte en regenachtige dagen, maar als het regent zijn het vaak ook fikse buien. Van die lange, druiligere dagen komen hier bijna nooit voor.
Een van de meest handige dingen om te weten voordat je naar Duitsland reist, is natuurlijk wanneer je het beste kunt gaan. Over het algemeen kun je prima het hele jaar door naar Duitsland reizen. Als je meer van de natuur en wandelen houdt, dan is de beste reistijd naar Duitsland grofweg van april tot en met september. Hou je van wintersport of wandel je graag door besneeuwde gebieden? Dan is de periode van eind december tot en met begin maart juist de beste tijdsperiode om Duitsland te bezoeken.
Een vakantie naar Duitsland boeken
Een vakantie naar Duitsland kun je heel eenvoudig zelf regelen. Vaak is het een kwestie van de auto pakken en een hotel, vakantiehuisje of camping boeken. Wil je toch graag via een organisatie boeken, of een georganiseerde (rond)reis maken? Kijk dan eens bij TUI of Sunweb of SNP Natuurreizen.
Hoe kom je in Duitsland?
De meeste mensen die naar Duitsland op vakantie gaan, doen dit met de auto. Maar je kunt ook vliegen naar Duitsland. De grootste vliegvelden zijn die van Frankfurt, München, Düsseldorf, Berlijn en Hamburg. De KLM vliegt op al deze bestemmingen, Transavia op dit moment alleen naar Berlijn. Al zou je waarschijnlijk niet zo snel het vliegtuig naar Frankfurt of Düsseldorf pakken, aangezien je vaak sneller met de auto bent (en het is ook niet de meest milieuvriendelijke optie).
Het is dan veel beter om de trein te pakken. Duitsland kent een goede treinverbinding, en met de hogesnelheidstrein ICE kun je snel en comfortabel naar Duitsland reizen. Vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem vertrekken dagelijks meerdere treinen naar Duitsland. Kijk voor meer informatie en treintickets op NSinternational.com. De laatste paar jaar is ook Flixbus steeds groter aan het worden. Inmiddels kun je al vanaf heel veel plekken in Nederland met Flixbus naar Duitsland, over het algemeen ook tegen goede prijzen. Het grote nadeel is wel dat zo’n busritje even kan duren.
Reizen door Duitsland
Voor het reizen door Duitsland geldt eigenlijk hetzelfde als voor het reizen naar Duitsland. De meeste mensen zullen dit met de auto doen. Duitsland kent een goed wegennet, en de Duitse Autobahn is ook zeker een begrip in Europa. Dit vooral omdat je op sommige stukken met onbeperkte snelheid mag rijden. Kijk dan ook niet vreemd op als er ineens iemand je met 200 kilometer per uur je voorbij raast. Maar ook de Duitse Baustellen (werkzaamheden) zijn een bekend fenomeen.
In de winter (grofweg van begin november tot de eerste helft van april) is het noodzakelijk dat je winterbanden onder je auto hebt liggen. In de bergachtige gebieden kunnen daarnaast op sommige wegen sneeuwkettingen nodig zijn. Kijk voor meer praktische info over rijden in Duitsland vooral ook even op de site van de ANWB. Wil je niet met de auto door Duitsland reizen? Dan zijn de ICE en Flixbus goede opties.
Douaneregels Duitsland
Omdat Duitsland ook tot het Schengen gebied hoort, kun je vrij reizen naar Duitsland. Je hebt daarom geen visum nodig. Als je met de auto gaat, wordt je op de grens over het algemeen ook niet gecontroleerd, al kan de marechaussee soms wel grenscontroles uitvoeren. Neem daarom ook altijd een reisdocument mee als je naar Duitsland gaat. Dit hoeft geen paspoort te zijn, een identiteitskaart is voldoende. Meer praktische dingen handige dingen om te weten omtrent de douaneregels van Duitsland vind je op Nederland Wereldwijd.
Gezondheid Duitsland
De gezondheidszorg in Duitsland is van goede kwaliteit. Dus mocht je onverhoopt naar de dokter of het ziekenhuis moeten, is er wat dat betreft niets om je zorgen te maken. De gezondheidszorg in Duitsland is wel duurder dan in Nederland. Het is daarom wel verstandig om van te voren je reisverzekering te controleren aan wat deze precies dekt aan medische kosten binnen Europa.
Als je naar Duitsland gaat, heb je over het algemeen geen inentingen nodig. Kijk op www.lcr.nl voor het actuele advies omtrent vaccinaties.
Elektriciteit & internet Duitsland
Duitsland maakt gebruik van een 230 volt elektriciteitsnetwerk en er worden dezelfde stekkers gebruikt als bij ons. Je hoeft dus geen wereldstekker of adapter mee te nemen.
De internetverbinding is over het algemeen goed, maar hou er wel rekening mee dat de dekking in Duitsland minder goed is dan bij ons in Nederland. Je zult merken dat in sommige afgelegen gebieden er geen internetdekking is. Wat je ook op zal vallen, is dat Duitsland op sommige elektronische ontwikkelingen nog wel wat achterloopt op Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld nog strippenkaarten gebruiken in het ov, is het in Duitsland minder gebruikelijk om alles met de pinpas te betalen en zijn bedrijven soms ook wat lastiger te bereiken per mail of social media. Dat laatste zul je waarschijnlijk tijdens je vakantie ook niet echt nodig hebben, maar kijk vooral niet raar op als je camping je ineens vraagt om iets te faxen.
Munteenheid Duitsland
De munteenheid van Duitsland is de euro. Lekker makkelijk hé? Over het algemeen kun je bijna overal met je pinpas of creditcard betalen, maar het zal je nog verbazen op hoeveel plekken dit nog niet kan. Vooral bij parkeerautomaten, in sommige restaurants (zeker in berghutten of biergartens) of kleinere winkeltjes komt het nog regelmatig voor dat je alleen contant kunt betalen. Gelukkig zijn er genoeg pinautomaten, maar wat contant geld bij je hebben is zeker geen overbodige luxe in Duitsland.
Taal Duitsland
In Duitsland wordt Duits gesproken. Hoewel je overal goed terechtkunt met Engels, wordt het wel gewaardeerd als je als Nederlander Duits probeert te spreken.
Tijdsverschil met Duitsland
Omdat Duitsland ons buurland is, zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat er geen tijdsverschil is met Nederland. Ook met het verzetten van de klok naar zomer- en wintertijd, doen de Duitsers met ons mee. Of wij met hen, als je het vanuit historisch perspectief bekijkt.
Veiligheid Duitsland
Duitsland is qua veiligheid vergelijkbaar met Nederland. Sterker nog, als het gaat om kostbare spullen op straat achterlaten, is het mijn persoonlijke ervaring dat Duitsland zelfs wat veiliger is dan Nederland.
Bezienswaardigheden Duitsland
Naast handige dingen en praktische info, wil je natuurlijk ook weten wat je in Duitsland kunt doen. Bezoek bijvoorbeeld het bruisende Berlijn, de havenstad Hamburg of het statige München. Of een van de vele andere steden. Ook heb je in Duitsland veel paleizen en prachtige kastelen, en veel van die typische Duitse dorpjes. Als je hiervan houdt, rij dan ook eens zeker de Romantische Strasse af. Of breng een bezoekje aan Wernigerode.
Ben je meer een natuur mens? Bezoek dan een van de vele Nationaal Parken, zoals Sächsische Schweiz of het Zwarte Woud. Of mijn favoriet: ga hiken of skiën in de Alpen.
Lees ook: Gluren bij de buren: de leukste plekken van Duitsland
Slapen in Duitsland
Als je naar Duitsland gaat, kun je slapen in een van de vele hotels, B&B’s en vakantiehuizen die Duitsland rijk is. Daarnaast heeft Duitsland ook een echte kampeer cultuur. Niet voor niets zijn de grootste camper en caravan merken van Duitse komaf. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je geen camping kunt vinden.
Vakantiehuisjes in Duitsland kun je onder andere boeken bij Belvilla, Landal, Natuurhuisje, Musjroom of Roompot. Voor hotels kun je bijvoorbeeld terecht bij Trivago.
Eten en drinken in Duitsland
Bij Duits eten denk je al snel aan Curryworst, Bratwurst en Schnitzel. Met een grote pull bier erbij natuurlijk. Maar gelukkig zijn er nog veel meer gerechten die de Duitse keuken typeren. Over het algemeen is de Duitse keuken wel vlees en aardappel georiënteerd, maar je ziet ook sneller visgerechten op de Duitse menukaart. Wat je wel over de Duitse vleesgerechten kunt zeggen, is dat de kwaliteit voorop staat. Zelf ben ik bijvoorbeeld niet zo van het varkensvlees, maar in Duitsland heb ik toch wel een paar goede stukken gehad. Waarschijnlijk zal het je ook opvallen dat je in Duitsland qua groenten vaak gerechten met zuurkool of champignons krijgt.
Ook staat Duitsland bekend om de grote porties. Maar als je echt naar een goed Duits restaurant gaat, zijn de porties niet overdreven groot. Daarnaast zijn brood en zoete gebak typerend voor de Duitse eetcultuur. Kijk maar eens hoeveel bakkerijen je op de Duitse straathoeken vindt. Deze zijn zelfs op zondag als enige winkels open.
Naast dat je in Duitsland veel Duitse biertjes kunt drinken, is Duitsland ook wel echt een wijnland. Duitsland heeft dan ook verschillende wijnstreken. Ook iets typisch Duits zijn ‘schorles’: fruitsapjes aangelengd met Spa rood.
Vond je deze handige dingen en praktische info over Duitsland nuttig? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:
- Gluren bij de buren: de leukste plekken van Duitsland
- De hoogtepunten van de Duitse Romantische Strasse
- Deze dingen moet je doen in middeleeuws Wernigerode
Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.