De hoogtepunten van de Duitse Romantische Strasse

Romantische strasse

De Romantische Strasse is een bekende toeristische route in Duitsland. Het wordt de Romantische Strasse genoemd, omdat de route door allerlei middeleeuwse dorpjes gaat. Langs de Romantische Strasse staan veel bezienswaardigheden zoals paleizen en kastelen staan. Omdat het middeleeuwse karakter van de dorpjes zo goed bewaard is gebleven en de kastelen erg fraai zijn, blijft de route zo populair onder toeristen. De route is in totaal 385 kilometer lang en ligt in de deelstaat Beieren. Hij begint in de stad Würzburg en eindigt in het zuiden in de Alpen bij Füssen. Hieronder kun je de hoogtepunten, tips en bezienswaardigheden van de Romantische Strasse vinden, van noord naar zuid.

Würzburg

Würzburg is een echte studentenstad. Overal hangt een levendige en gezellige sfeer. In de omgeving van Würzburg zijn veel wijnvelden. Het is staat dan ook bekend als een echte wijnstad. Dit uit zich in de vele wijnfeesten, en de bewoners zijn veel in Weinstuben te vinden.

Het middeleeuwse karakter van de stad is goed bewaard gebleven. De oude kern van de stad ligt aan de oever van de Main. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Dom, welke was gebombardeerd tijdens de 2e wereldoorlog. Daarna is de Dom daarna volledig gerestaureerd, waarbij de oude elementen zijn teruggebracht maar er ook nieuwe architectuur aan de dom is toegevoegd.

De Domstrasse verbindt de Dom met de Main. Er zijn verschillende bruggen over de Main. De Alte Mainbrücke is de bekendste en de oudste. Aan de andere kant van de Main ligt de Vesting Marienberg, welke een indrukwekkend aanzicht heeft vanuit de stad. Als je in de lente/zomer in Würzburg bent, zijn er allemaal wijnterrasjes op de Alte Mainbrücke. Super gezellig!

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber is een van de meest toeristische plaatsjes aan de Romantische Strasse. Het is maar een klein dorpje, maar het heeft nog steeds een middeleeuwse karakter. Dit is de reden waarom toeristen in grote getallen naar het dorpje blijven komen. Het dorpje staat bekend om zijn smalle steegjes, straatjes en tot de verbeelding sprekende gevels.

Rothenburg staat in Duitsland ook bekend om zijn kerstmarkt, het heeft een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland. Het is niet voor niets dat het Duitse Weihnachtsmuseum in dit plaatsje te vinden is.

Lees ook: Gluren bij de buren: de leukste plekken van Duitsland

Dinkelsbühl

Dinkelsbühl is ook zo’n plaatsje dat tot de verbeelding spreekt. Wat Dinkelsbühl zo bijzonder maakt, is dat het middeleeuwse stadscentrum nog bijna volledig is ommuurd door de oude stadsmuur met bijbehorende torens en stadspoorten. Belangrijke bezienswaardigheden in Dinkelsbühl zijn de munsterkerk de St. Georg en de verschillende marktstraten. De markten van Dinkelsbühl zijn niet rechthoekig zoals in de meeste plaatsen, maar hebben een trechtervorm. Dit komt omdat de groei van de binnenstad niet gepland was.

Nördlingen

Een van de leukste tips wat betreft dorpjes aan de Romantische Strasse is Nördlingen. Het is namelijk het enige plaatsje in Duitsland met een volledig bewaarde stadsmuur. De muur is gebouwd in 1327 en is nog steeds in tact. De muur heeft vijf poorten met torens, elf torens en twee bastions. Het leuke aan deze stadsmuur is dat je deze kan bewandelen. Zo krijg je een leuk beeld van het dorpje.

Romantische strasse 3 - De hoogtepunten van de Duitse Romantische Strasse

Daarnaast staat Nördlingen vol met huisjes uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Sommige staan scheef, of zijn juist heel klein. Dit geeft het plaatsje een heel lieflijk karakter. Andere bekende bezienswaardigheden van Nördlingen zijn de St. Joriskerk en de het stadhuis.

Donauwörth

Donauwörth ligt zoals zijn naam al doet vermoeden aan de Donau. Ook deze stad heeft een prachtig historisch centrum. De Reichsstrasse, dat tussen het raadhuis en het Fuggerhaus ligt, vormt de kern van het dorpje. Deze straat ook wordt een van de mooiste straten van Zuid-Duitsland genoemd. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de koopmanshuizen uit de Middeleeuwen & Renaissance, het stadhuis, de Gotische kerk Liebfrauenmünster en de twee overgebleven stadspoorten.

Landsberg am Lech

Landsberg am Lech ligt langs de Lech, tegen een heuvel op. De Lech ligt langs de hele lengte van het centrum. Ter hoogte van het centrum ligt er een waterval in de Lech.

Landsberg heeft een historisch stadscentrum, met een barokke raadhuis aan het marktplein, dat een ongewone driehoeksvorm heeft. Aan drie zijden van de stad staat de oude Middeleeuwse stadsmuur nog. Hierin bevinden zich onder andere een toren en een aantal stadspoorten. Dit maakt Landsberg am Lech een schilderachtig stadje.

Slot Neuschwanstein en Slot Hohenschwangau

Een van de belangrijkste tips: het meest zuidelijke gedeelte van de Romantische Strasse moet je sowieso bezoeken! Hier staat namelijk het Slot Neuschwanstein, een echt sprookjeskasteel gebouwd door koning Lodewijk II van Beieren. Het kasteel is zo sprookjesachtig, dat het als inspiratiebron werd gebruikt voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland. Hierdoor is het kasteel een van de meest toeristische trekpleisters van Duitsland.

De ligging van het kasteel op een berg, geeft het kasteel een extra magisch uiterlijk. Zeker in de wintermaanden. Vanaf de Marienbrücke die iets hoger dan het kasteel ligt, heb je een prachtig uitzicht op het Slot Neuschwanstein. Je kunt met een tour ook de binnenkant van het kasteel zien, waar de oude meubelen van de koning nog steeds tentoongesteld staan.

Iets lager ligt Slot Hohenschwangau, het andere kasteel van de Beierse koning. Hoewel hij iets minder indrukwekkend is dan het Slot Neuschwanstein, is hij nog steeds zeker het bezoeken waard.

Eten en slapen aan de Romantische Strasse

In de dorpjes aan de Romantische Strasse heb je veel goede Duitse restaurants. Het is dan ook een aanrader om bij een van deze restaurants een echte Duitse maaltijd te eten. Daarnaast vind je in deze leuke plaatsjes veel typische Duitse bakkerijtjes. Maar ook als je even geen zin hebt in Duits eten, kun je prima een restaurant vinden. Een leuk plekje is het Italiaanse restaurant La Fontana in Nördlingen. Ook de meeste andere plaatsjes hebben Italiaanse of bijvoorbeeld Indische restaurants.

Ook qua hotels is er meer dan genoeg keuze. Wij hebben onder andere geslapen in hotel Dorfmühle, op een stukje rijden van Rothenburg ob der Tauber. Deze gemoderniseerde boerderij ligt op een prachtige locatie. Wij sliepen hier toen er sneeuw lag. Het wijde uitzicht vanuit onze kamer over het besneeuwde heuvelachtige landschap was sprookjesachtig. Echt een tip als je in de buurt van de Romantische Strasse wil overnachten.

Slapen aan de Romantische Strasse

Trivago – Bekijk hotels
Agoda – Bekijk Accomodaties

Tours naar de Romantische Strasse

Ben je zelf niet met de auto? Je kunt (delen) van de Romantische Strasse ook via een tour bezoeken. De meeste van deze tours vertrekken vanuit de stad München.

Wil je meer tips over de Romantische Strasse en andere bezienswaardigheden in Duitsland? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - De hoogtepunten van de Duitse Romantische Strasseimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - De hoogtepunten van de Duitse Romantische Strasse

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.