Varen in Giethoorn: dit wil je weten over het huren van een bootje

Giethoorn boortje huren

Giethoorn is misschien wel een van de bekendste toeristische bezienswaardigheden van Nederland. Dat is ook niet zo vreemd, want het is ook wel een bijzonder dorpje. De grachtjes, de bruggetjes over de grachtjes naar huizen met rieten daken en de vele bootjes maken van Giethoorn een plek die je niet snel ergens anders vindt. Als je bij Giethoorn aankomt, zie je de bordjes met ‘Het Venetië van Nederland’ al meteen langs de weg staan. Dit is geen gekke vergelijking, want Giethoorn bestaat net als Venetië uit grachtjes, vol met bootjes met toeristen. En net zoals bij Venetië, hoort het maken van een boottochtje er eigenlijk wel bij. Giethoorn bezoeken en niet in een bootje varen? Dat kan natuurlijk niet! Lees daarom snel alles wat je wilt weten over het huren van een bootje in Giethoorn.

Waarom moet je een bootje huren in Giethoorn?

Eigenlijk bestaat Giethoorn voornamelijk uit een lange gracht, de Dorpsgracht. Er zijn wel enkele vertakkingen, maar in Giethoorn is het grotendeels rondom deze Dorpsgracht te doen. Je kunt hier niet met de auto komen, deze toeristische kern van het dorp is daarom alleen te voet of per bootje te ervaren. Mijn ervaring is wel, dat je Giethoorn te voet al wel snel gezien hebt. Binnen een uurtje het je het grootste gedeelte langs de gracht wel gelopen.

Als je een bootje huurt, kun je Giethoorn op een andere manier leren kennen. Giethoorn ligt namelijk in een prachtige omgeving in Overijssel, tussen verschillende meertjes. Door een bootje te huren, kun je dus niet alleen door de grachtjes van Giethoorn varen, maar ook op de meren en natuurgebieden eromheen. Met mooi weer is het daarnaast ook gewoon echt heerlijk om te varen, je krijgt er een echt vakantie-gevoel van. Zo wordt een dagje Giethoorn echt een dagje uit.

Wanneer kun je het beste een bootje huren in Giethoorn?

Giethoorn kan behoorlijk druk worden. Dat komt omdat het ook internationaal bekend staat als ‘het Venetië van Nederland’. Het is vooral populair onder Chinezen. Dat zie je ook aan de vele bordjes die aan bijvoorbeeld de bruggetjes van huizen hangen. Bijna elk bruggetje heeft wel een bordje met ‘dit terrein is privé’ in het Chinees erop staan. Giethoorn is dan ook een van Nederlands’ bekendste toeristische plekken. Als je op een drukke dag naar Giethoorn gaat, moet je dus ook vooral niet vreemd opkijken als er een file van bootjes in de grachtjes is.

Het is daarom verstandig om een dag uit te kiezen, die in theorie niet zo druk is. Het hoogseizoen loopt van April tot en met oktober. Probeer de zomervakantie en weekenden te vermijden, en ga vooral ook niet naar Giethoorn op feestdagen zoals Pinksteren, Hemelvaart of Pasen. Doordeweekse dagen zoals maandag of dinsdag zijn het beste moment om Giethoorn te bezoeken. Wij zijn zelf op een maandag gegaan (wel in coronatijd maar met super mooi weer), en toen was het prima te doen.

Wat zijn mooie vaarroutes in Giethoorn?

Er zijn verschillende vaarroutes in Giethoorn. Als je een bootje huurt, krijg je meestal al een advies of een vaarroute mee die je kunt volgen. Waar je precies naartoe kunt varen, hangt af van de snelheid van je bootje, maar ook van hoe lang je het bootje gehuurd hebt.

Als je een uur of drie de tijd hebt, is het de moeite waard om door de Dorpsgracht in Giethoorn naar het noorden te varen. In totaal zijn er vanuit de Dorpsgracht 6 grachtjes die naar het meer de Bovenwijde lopen. Als je de het meest noordelijke grachtje pakt (grachtje 6), kom je aan de noordkant van de Bovenwijde uit. Op dit meer heb je dan ook de tijd om even te dobberen of aan te meren op het eiland dat in het midden van het meer ligt. Vervolgens kun je nog een rondje door het natuurgebied ten oosten van het meer varen. Je vaart dan door de Klossenvaart, de Paaslooervaart, de Brouwersgaten en de Hoosjesgracht. Je komt aan de zuidkant weer op het meer de Bovenwijde uit. Daarna kun je via het meest zuidelijke grachtje Giethoorn weer in varen.

Waar kun je een bootje huren in Giethoorn?

Waar niet, is een betere vraag. Alle restaurants en hotels in Giethoorn bieden wel een bootverhuur aan. Ook zijn er veel losse bootverhuur bedrijven in Giethoorn te vinden. Als je op een rustige dag gaat, hoef je over het algemeen ook niet van te voren een bootje te reserveren, er liggen er meer dan genoeg klaar. Maar in het hoogseizoen is het wel slim om van te voren een bootje te reserveren.

Als je toch liever een bootje wilt reserveren, dan kun je dat dus al via je hotel regelen (als je in Giethoorn of in de buurt slaapt tenminste). Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om een bootje online te boeken. Wij hebben deze website gebruikt, maar uiteindelijk is Google je beste vriend hierin.

Wat kost een bootje huren in Giethoorn?

De prijs van het huren van een bootje in Giethoorn, hangt ook af van welk bootje je pakt. Het huren van een fluisterbootje kost ongeveer €40,- voor 2 uur en €50,- voor 3 uur. Het huren van een fluisterbootje voor de hele dag kost ongeveer € 90,-. Voor de wat luxere bootjes ben je al snel €50,- of €60,- voor 2 uur kwijt. Bootverhuur voor de gehele dag kost dan tussen de € 120,- en €150,-. Maar voor deze prijs kun je dan wel rond de wijde omgeving van Giethoorn varen.

Heb je een vaarbewijs nodig?

De bootjes die je in Giethoorn kunt huren, zijn allemaal fluisterbootjes, sloepen, punters en kano’s. Voor al deze bootjes heb je geen vaarbewijs nodig, maar vaak is er wel een minimale leeftijd vereist. Controleer dit voordat je boekt. De bootjes zijn redelijk eenvoudig te besturen, ook als je nog nooit gevaren hebt. Binnen een paar minuten heb je het wel helemaal onder de knie. De bootjes hebben ook een minimale snelheid, dus heel veel kan er wat dat betreft ook niet gebeuren. De verhuurder zal ook altijd kort uitleggen hoe je het bootje moet besturen.

hotels png 2 - Varen in Giethoorn: dit wil je weten over het huren van een bootje

Wil je naast een bootje huren in Giethoorn nog meer tips om Nederland te ontdekken? Dan wil je deze blogs vast ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - Varen in Giethoorn: dit wil je weten over het huren van een bootjeimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Varen in Giethoorn: dit wil je weten over het huren van een bootje

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Varen in Giethoorn: dit wil je weten over het huren van een bootje ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Varen in Giethoorn: dit wil je weten over het huren van een bootje ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Varen in Giethoorn: dit wil je weten over het huren van een bootje ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Varen in Giethoorn: dit wil je weten over het huren van een bootje