Voordat je op reis gaat, is het verstandig om je goed voor te bereiden en jezelf in te lezen over het land waar je naartoe gaat. Ben jij van plan om binnenkort naar Cuba te gaan? Hier kun je alle handige dingen en praktische info terugvinden die je nodig hebt als je een reis naar Cuba aan het plannen bent.
Weer en beste reistijd Cuba
Een van de handige dingen om te weten voordat je naar Cuba vertrekt, is natuurlijk wanneer je het beste kunt gaan. Cuba heeft een tropisch savanneklimaat, en kent een duidelijk regenseizoen. Het grootste deel van het eiland heeft te maken met een regenseizoen van mei tot en met oktober. Vooral in september heb je kans op tropische stormen, cyclonen en zelfs orkanen. In het oosten van het eiland wordt het regenseizoen onderbroken door de relatieve droge maanden juli en augustus.
In Cuba is het altijd lekker warm weer, de temperaturen liggen doorgaans boven de 30 graden. De koudste maanden liggen in het droge seizoen. In januari en februari wordt het bijvoorbeeld gemiddeld 25 graden overdag. Gezien het regenseizoen en de hoge temperaturen, ligt de beste reistijd voor Cuba in de droge maanden. Dit is grofweg van november tot en met april.
Een reis naar Cuba boeken
Als je naar Cuba wilt, heb je meerdere opties. Heb je zin in een all-inclusive vakantie in Varadero? Kijk dan eens bij reisaanbieders zoals TUI. De echte reiziger zou echter willen rondtrekken door Cuba. In dat geval kun je een rondreis boeken, of Cuba op eigen houtje ontdekken. Dat laatste heeft ook zeker mijn voorkeur. Je hoeft alleen een vlucht naar Cuba te boeken en je eerste overnachting in een Casa Particulare te regelen. De rest komt in Cuba wel.
Reizen naar Cuba
TUI – Bekijk vakanties en rondreizen
Djoser – Bekijk rondreizen
Koning Aap – Bekijk rondreizen
Riksja Travel – Bekijk rondreizen
Sawadee – Bekijk rondreizen
Shoestring – Bekijk rondreizen
Hoe kom je in Cuba?
Je kunt Cuba alleen per vliegtuig bereiken. Cuba heeft meerdere internationale en nationale vliegvelden. KLM vliegt vanaf Amsterdam rechtstreeks naar het vliegveld van Havana. Dit vliegveld heet José Martí International Airport (HAV) en is het grootste vliegveld van het land. TUI vliegt vanaf Amsterdam rechtstreeks naar het vliegveld van Varadero, Juan Gualberto Gomez International Airport (VRA). Een vlucht naar Cuba duurt ongeveer 10-12 uur.
Je kunt ook kiezen voor een vlucht met tussenstop. Dit kan soms wel goedkoper zijn. Kijk op Skyscanner wat de meeste gunstige vluchten zijn. Veel mensen vliegen ook naar Cuba met een tussenstop in de VS. Hou er hierbij rekening mee dat je ook een visum/ESTA voor de VS nodig hebt. Ook bij een tussenstop.
Reizen door Cuba
Er zijn verschillende manieren om door Cuba te reizen. Zo is er een goede (luxe) busverbinding van de maatschappij Viazul. Deze bussen zijn voornamelijk gericht op toeristen, en rijden ook vooral tussen de toeristische plaatsen. Er zijn niet veel locals die hier gebruik van maken, want voor de locals zijn ze ook een beetje aan de prijs.
Daarnaast zijn er ook veel mensen die met taxi’s door Cuba reizen. Dit is iets duurder dan met de bus, maar je bent wel flexibeler. Je wordt recht voor de deur van je volgende bestemming afgezet, in plaats van op een busstation. Ook kun je zelf kiezen op welk moment van de dag je gaat.
Ook zijn er veel mensen die een auto huren in Cuba. Hou er wel rekening mee dat niet alle wegen even goed begaanbaar zijn. De hoofdwegen zijn prima te doen, maar dat geldt niet voor alle lokale wegen. Daarnaast is er in Cuba regelmatig en brandstoftekort, dus het kan ook een risico zijn. Kijk voor meer handige dingen en praktische info omtrent het rijden in Cuba op de site van de ANWB.
Wij hebben ook een keer een local betaald om taxi te spelen. Wij verbleven in Playa Giron, en wilden vanuit daar direct naar het vliegveld. Met de bus was geen optie, dus wij vroegen aan de eigenaresse van de Casa Particulare waarin wij verbleven of ze een taxi voor ons kon regelen. Zij had nog wel een vriend die ons wou brengen. Dit was voor ons helemaal niet duur voor een rit van 3 uur, en kostte ook minder dan een officiële taxi. Voor die vriend van haar (en uiteindelijk onze chauffeur) was het bedrag echter een heel weekloon. Dus hij nam zijn vrouw ook mee, bracht ons naar het vliegveld en ging daarna op ‘onze kosten’ een dagje naar Havana. Dit laat zien hoe vriendelijk en open de Cubanen zijn.
Douaneregels Cuba
Andere handige dingen om te weten voordat je naar Cuba vertrekt, zijn natuurlijk de douaneregels. Als je naar Cuba gaat, dan heb je een geldig paspoort en een toeristenkaart nodig. Deze toeristenkaart kun je kopen via je reisorganisatie, een ANWB-winkel of via het Cubaanse consulaat. Je kunt ook kijken bij een online visumbureau. Reis je via de VS naar Cuba? Dan heb je de duurdere roze toeristenkaart nodig. Iedereen die via de VS naar Cuba vliegt heeft deze toeristenkaart nodig. Ook al ben je niet Amerikaans.
Gezondheid cuba
Door het sociale (communistische) stelsel is de gezondheidszorg op Cuba goed geregeld. Hou er wel rekening mee dat de zorgkosten voor toeristen wel hoog kunnen zijn. Inentingen voor Cuba zijn niet verplicht, maar wel aanbevolen. Kijk op www.lcr.nl voor het actuele advies en meer praktische info omtrent vaccinaties voor Cuba.
De gezondheidszorg zelf mag dan goed geregeld zijn, de apotheken zijn dat niet. Over het algemeen is er in Cuba vaak een tekort aan medicijnen. Zorg en daarom voor dat je ook een EHBO kitje met standaard medicijnen meeneemt zoals paracetamol, jodium, pleisters, diarreeremmers, muggenspul etc.
Elektriciteit & internet Cuba
Op Cuba wordt vooral gebruik gemaakt van een 110 volt stroomnetwerken. Hierbij worden voornamelijk zogenaamde ‘Amerikaanse’ stekkers gebruikt. Neem daarom voor de zekerheid een wereldstekker mee. Op sommige plekken hebben ze zogenaamde hybride stopcontacten, die geschikt zijn voor Amerikaanse en Europese stekkers. De nieuwste hotels hebben soms ook een 220 volt netwerk. Hou er wel rekening mee dat er regelmatig stroomstoringen zijn.
Internet op Cuba is schaars. Er is geen landelijke dekking, en veel plaatsen waar je kunt slapen hebben ook geen internet. Tenzij je in een groter hotel verblijft. Wil je toch internetten (om bijvoorbeeld je reisfoto’s te delen)? Etecsa (het Cubaanse telecombedrijf) heeft op bepaalde pleinen en parken in steden openbare wifi hotspots aangemaakt. Deze plekken staan over het algemeen niet aangegeven, maar je herkent ze wel heel snel. Je hoeft alleen maar naar een plek te zoeken waar heel veel mensen met hun telefoon bezig zijn. Als je hiervan gebruik wilt maken, moet je wel eerst een prepaid kaartje kopen, waarop een uniek nummer staat. Met dit kaartje kun je in totaal (verspreid over een maximum van 30 dagen) internetten.
Munteenheid Cuba
De officiële munteenheid in Cuba is de CUP (Cubaanse Peso). Dit is de munteenheid die de Cubanen in het dagelijks leven gebruiken. Tot 2021 had Cuba voor toeristen een andere munteenheid, de CUC (peso convertible). Hierdoor had je bijvoorbeeld in winkels en restaurants andere prijzen voor toeristen dan voor locals. Tegenwoordig wordt de CUP ook voor toeristen gebruikt. De CUC’s zijn nog tot juni 2021 in te wisselen.
Het is op Cuba wel belangrijk om voldoende contant geld op zak te hebben, want op veel plekken kun je niet pinnen. Als je bij een ATM of bank geld op wilt nemen, kan dit vaak niet met een pinpas. Zorg er daarom ook voor dat je ook een creditcard meeneemt (een Visa of Mastercard, geen American Express) zodat je geld kunt opnemen. Bekijk voordat je op reis gaat, wat de huidige wisselkoers is.
Taal Cuba
In Cuba spreekt men Spaans. In de toeristengebieden spreken sommige gidsen ook Engels of Frans, maar de meeste Cubanen spreken geen Engels. Hou hier ook rekening mee als je in een Casa Particulare blijft slapen.
Tijdsverschil met Cuba
De tijdzone van Cuba is UTC-4. Nederland ligt in UTC+1, dus het tijdsverschil met Cuba is 5 uur. Omdat Cuba geen zomertijd kent, bedraagt het tijdsverschil 6 uur zodra bij ons de zomertijd in gaat.
Veiligheid Cuba
Cuba is over het algemeen een relatief veilig land. De politie controleert veel en ook de bewoners letten goed op. Wel komt er beroving en diefstal voor. Wij hebben hier gelukkig geen ervaring mee gehad. Toch is het wel verstandig om ’s avonds op te passen in steegjes en slecht verlichtte straten en goed op je kostbare spullen te letten.
Bezienswaardigheden Cuba
Naast handige dingen en praktische info, wil je natuurlijk ook weten wat je in Cuba kunt doen. Het is natuurlijk een land met een cultuur dat je nergens anders ziet. Er valt daarom ook genoeg te zien en te doen, zoals de levendige stad Havana ontdekken, relaxen op een van de vele mooie stranden, leuke historische stadjes zoals Cienfuegos en Trinidad bezoeken of kijken hoe een echte Cubaanse sigaar gemaakt wordt in Vinales.
Lees ook: Dit zijn de hoogtepunten van Cuba
Eten en drinken in Cuba
In Cuba kun je heerlijk eten. Zoals hierboven al genoemd, moet je zeker een aantal keer tijdens je reis dineren in je Casa Particulare. Deze eigenaars kunnen heerlijk koken, en vinden het ook nog eens heel leuk om te doen. Sterker nog, als je niet bij hen blijft eten kan het voor hen ook als een belediging voelen. Zo heeft de eigenaresse van onze Casa Particulare in Playa Giron heerlijke verse vis bereid, op 2 manieren. Ik geloof dat ik nergens anders zo’n heerlijke verse vis heb gegeten.
Ook heeft Cuba veel leuke restaurantjes. Sommige zijn typisch Cubaans, maar je hebt soms ook verrassende internationale invloeden. Een standaard Cubaanse maaltijd bestaat uit rijst en (zwarte) bonen. Hier krijg je vaak vlees bij, vooral varkensvlees of kip. Ook de visliefhebber komt in Cuba goed aan zijn trekken. Het bekendste Cubaanse gerecht is Ropa Vieja.
Slapen in Cuba
In Cuba kennen ze bijna geen hotels. Dat komt door het communistische stelsel, waardoor alle hotels in eigendom van de staat zijn. Dit zie je ook wel terug in het uiterlijk van deze hotels: dit zijn veel grote lompe gebouwen, die je ook van Oost-Duitsland kunt herkennen. In veel kustplaatsen zoals Varadero kennen ze wel grote hotels en resorts. Hier is het ook heel normaal om in een hotel te slapen die er niet zo DDR-achtig uitzien.
Maar waar slaap je dan in de rest van Cuba? In een Casa Particulare. Veel inwoners van Cuba hebben hun huis omgetoverd in een Casa Particulare. Ze hebben dan 1 of meerdere slaapkamers beschikbaar voor toeristen. Op deze manier proberen ze nog wat bij te verdienen. De hosts van je Casa Particulare weten je altijd goed te verwennen: ze zorgen voor de lekkerste ontbijtjes en vinden het ook leuk om ’s avonds voor je te koken. Je kunt een Casa Particulare duidelijk herkennen aan het blauwe logo op een wit bord.
Wat praktische info over deze Casa Particulares: Cuba heeft een groot systeem van Casa Particulares. Als je rondreist door Cuba, hoef je deze niet vooraf te boeken. De host van je eerste adres haalt een hoop visitekaartjes tevoorschijn, en belt iemand uit haar netwerk die in de plaats woont waar jij naartoe gaat. Een volgend slaapadres regelen was nog nooit zo makkelijk.
Lees ook: Weetje: Deze dingen zijn typisch Cubaans
Slapen in Cuba
TUI – Bekijk vakanties
Tripadvisor – Bekijk hotels
Trivago – Bekijk hotels
Vond je deze handige dingen en praktische info over Cuba nuttig? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:
Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.