Wat is er te zien en te doen in Melk, Oostenrijk?

Melk oostenrijk bezienswaardigheden kloosters

De meeste mensen die Oostenrijk bezoeken, gaan naar de Alpen, de meren in het zuiden, Wenen of Salzburg. Maar ook het noorden van Oostenrijk kan heel leuk zijn. Zo zijn wij een weekendje in Melk geweest. Dit is een typisch Oostenrijks plaatsje gelegen aan de Donau, tussen Linz en Wenen. Verwacht in de omgeving van Melk geen bergen, maar groen bedekte heuvels met kloosters en kastelen. Dit zijn de verschillende bezienswaardigheden en dingen om te doen in Melk, in het noorden van Oostenrijk.

De bezienswaardigheden van Melk

Melk is maar een klein plaatsje, met iets meer dan 5000 inwoners. Het heeft een mooie ligging aan de Donau. Melk wordt vooral bezocht door mensen die op doorreis zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fietsers die langs de Donau fietsen, en overnachten in Melk. Maar de ligging aan de Donau is niet de enige reden waarom Melk een populaire plaats in het noorden van Oostenrijk is. Melk heeft namelijk verschillende bezienswaardigheden, waarvan de Abdij van Melk veruit de bekendste is. Hierover later meer.

Andere bezienswaardigheden in Melk zijn het typisch Oostenrijkse Rathausplatz, met daarop het fonteintje Kolomanibrunnen. Een ander mooi gebouw is de Maria-Himmelfarth-Kirche. Ook is het leuk om het Stadtmuseum Melk te bezoeken. Hier leer je meer over de geschiedenis van de stad.

Melk oostenrijk bezienswaardigheden - Wat is er te zien en te doen in Melk, Oostenrijk?
Melk is een typisch Oostenrijks plaatsje
De abdij van melk

De abdij van Melk (ook wel Stift Melk genoemd) is een enorme barokke gebouw. Het heeft zelfs iets weg van een paleis. Je komt de abdij binnen aan de oostelijke kant. Bij deze hoofdingang heb je een binnenplaats met een fonteintje. Het hoogste punt van de abdij is de koepel van de kloosterkerk. Deze koepel is 64 meter hoog. De meerdere torens maken het complex helemaal af.

De abdij is iets hoger gelegen dan het centrum van Melk. Dit zorgt ervoor dat het imposante gebouw letterlijk boven Melk uittorent. Maar de abdij is niet alleen aan de buitenkant indrukwekkend. Aan de binnenkant vonden wij hem ook prachtig. Je ziet hier veel muurschilderingen en plafondschilderingen. In het museum leer je alles over de historie van de Abdij van Melk. Ook worden er regelmatig exposities, culturele evenementen en concerten gehouden. En heb je alle ruimtes van de abdij wel zo’n beetje gezien? Het is ook zeker de moeite waard om even door het Stiftpark te lopen. Dit zijn de tuinen van de abdij.

In de maanden november tot en met eind maart kun je abdij alleen bezoeken via een rondleiding. Deze moet je van tevoren boeken. In de andere maanden kun je abdij ook zonder rondleiding bezoeken. De abdij is dan geopend van 9.00 uur tot 17:30 uur, in april en oktober is het geopend tot 16:30 uur.

Fietsen & wandelen in de omgeving van Melk

De heuvelachtige omgeving van Melk leent zich goed om te fietsen en te wandelen. Er zijn dan ook verschillende wandel- en fietsroutes, waarbij je vaak ook een stukje langs de Donau komt. Vanaf de hogere plekken op de heuvels heb je vervolgens een mooi uitzicht op de Donau, en op de omgeving. Kijk voor inspiratie voor fiets- en wandelroutes eens op een van deze sites.

Lees ook: Handige websites en apps voor wandelroute inspiratie

Wijnvelden bij Wachau

Melk ligt op de grens van de streek ‘Wachau’. Deze streek staat bekend om zijn wijnvelden op de heuvels langs de Donau. De combinatie van de Donau, de glooiende heuvels en oude kastelen zorgen ervoor dat Wachau op de UNESCO werelderfgoedlijst terug te vinden is. Zeker de moeite waard dus om hier doorheen te fietsen of te rijden.

In Wachau worden de bekendste Oostenrijkse witte wijnen geproduceerd. Als je van een riesling houdt, moet je hier ook zeker een wijngaard bezoeken en een wijnproeverij doen. Een leuke fietsroute is de route langs de Donau tussen Melk en Krems. Je komt dan langs de belangrijkste wijnbouwsteden zoals Arnsdorf, Spitz, Loiben en Rossatz. Deze route is 35 kilometer lang, enkele reis. Je kunt bijvoorbeeld overnachten in Krems. Als je graag in Melk blijft, kun je ook de boot naar Krems pakken, en vanuit daar terugfietsen.

De kastelen en kloosters in de buurt van Melk

Als je door de omgeving van Melk fietst, rijdt of loopt, zul je onderweg veel kastelen en kloosters tegenkomen. Het heuvelachtige gebied en de ligging aan de Donau heeft ervoor gezorgd dat de rijke en adelijke families hier vroeger graag een kasteel lieten bouwen. De een heeft een nog mooiere ligging dan de ander. Een paar bekende kastelen in de omgeving zijn Schloss Artstetten, Schloss Persenbeug en Schloss Schallaburg. Wij verbleven op een camping aan de Donau. Vanaf onze camping konden wij een ander mooi kasteel, Schloss Schönbühel, zien liggen. Dit kasteel ligt namelijk op een hoge rots, meteen aan de Donau.

Melk oostenrijk kloosters - Wat is er te zien en te doen in Melk, Oostenrijk?
In de omgeving van Melk vind je veel kastelen en kloosters. Dit is Schloss Schönbühel.
Eten in Melk

Dat Melk een typisch Oostenrijks dorpje is, zie je ook terug in de restaurants. De meeste restaurants zijn namelijk van de Duits/Oostenrijkse keuken. Je kunt er ook wel een paar pizzeria’s vinden, maar verwacht verder niet veel exotische opties. Wel heeft Melk veel lekkere bakkerijtjes.

Slapen in Melk

In het centrum van Melk vind je een aantal hotels. Dit zijn voornamelijk authentieke Oostenrijkse hotels. Maar ook in de buurt kun je leuke accommodaties vinden. Wij verbleven zelf op Gasthof-Camping Stumpfer, een kleine camping direct aan de Donau op slechts een paar minuten rijden van Melk. Een hele mooie locatie voor als je met een camper, caravan of tent op pad bent.

Slapen in Melk

Agoda – Bekijk hotels
Tripadvisor – Bekijk hotels
Trivago – Bekijk hotels

Tours in Melk

In de omgeving van melk kun je ook verschillende tours doen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een boottocht over de Donau. Dit hebben wij niet gedaan, omdat we hier maar een weekendje waren. Ook kun je bijvoorbeeld de wijnvelden in de vallei van Wachau met een tour bezoeken.

Wil je meer weten over Melk of de bezienswaardigheden van Oostenrijk? Dan wil je deze blogs vast ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - Wat is er te zien en te doen in Melk, Oostenrijk?impression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Wat is er te zien en te doen in Melk, Oostenrijk?

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Wat is er te zien en te doen in Melk, Oostenrijk? ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Wat is er te zien en te doen in Melk, Oostenrijk? ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Wat is er te zien en te doen in Melk, Oostenrijk? ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Wat is er te zien en te doen in Melk, Oostenrijk?