De belangrijkste weetjes voor een dagje Zaanse Schans

Zaanse Schans

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: de molens van de Zaanse Schans. Deze molens zijn naast de Keukenhof, Giethoorn en de molens bij Kinderdijk een van bekendste toeristische trekpleisters van Nederland. Als Nederlander moet je hier dus eigenlijk ook een keer geweest zijn. Ik was hier nog nooit geweest, dus het was de hoogste tijd om de molens ook een keer te bekijken. Hier heb ik weer veel geleerd. Wil jij binnenkort de Zaanse Schans ook bezoeken? Dit zijn de belangrijkste weetjes voor een dagje Zaanse Schans.

Wat is de Zaanse Schans?

Bij de Zaanse Schans denk je vooral aan de molens. Maar eigenlijk is de Zaanse Schans een soort openlucht museum. Het is in 1963 opgericht, om bewustwording over het Zaans erfgoed te creëren. Vervolgens werden allerlei historische gebouwen zoals molens, ambachtswinkels en arbeidershuizen hiernaartoe verplaatst.

Door een dagje de Zaanse Schans te bezoeken, krijg je een goed beeld van het Hollandse leven in de 17e en 18e eeuw. Want naast molens, vind je hier verschillende museums. Ook kun je meekijken hoe verschillende ambachtslieden bijvoorbeeld kaas, klompen of likeur maken. Je kunt je nu vast wel voorstellen waarom de Zaanse Schans zo’n populaire toeristische trekpleister is.

Hoeveel molens heeft de Zaanse Schans?

Eerlijk gezegd was mijn eerste gedachte toen ik bij de Zaanse Schans aan kwam: is dit het nou? Van te voren had ik verwacht hier veel molens te zien, maar eigenlijk staan er maar 12 molens. Het gebied was uiteindelijk ook een stuk minder groot dan ik van te voren gedacht had. Daarnaast is het gelegen in een behoorlijk industrieel gebied. Maar zodra je eenmaal ondergedompeld wordt in de pracht en praal van de Zaanse Schans, vergeet je dit helemaal.

Als je alleen langs de molens loopt, ben je waarschijnlijk ook binnen een uur/anderhalf uur wel uitgekeken. De kans is groot dat je toch een stuk langer op de Zaanse Schans verblijft, want je bent toch wel even bezig met al deze molens op de foto te zetten. En je kunt de meeste molens ook bezoeken en aan de binnenkant bekijken. Dit zijn de 12 molens:

  • Molen de Huisman is een oude snuifmolen, maar tegenwoordig hoort het bij het specerijenpakhuis.
  • De Gekroonde Poelenburg is de opvallende groene molen. Dit is een eeuwenoude houtzaagmolen.
  • Het Jonge Schaap is een houtzaagmolen, die nog steeds in gebruik is. Deze molen is te herkennen aan al het hout dat rondom de molen ligt.
  • Molen het Klaverblad is een wipmolen, die nog niet zo heel oud is. Ook dit is een houtzaagmolen.
  • De Kat is een verfmaalmolen, die nog steeds hiervoor in gebruik is.
  • De Zoeker is een oliemolen, die in het verleden ook verf en cacao heeft gemalen.
  • Molen De Bonte Hen is ook een oliemolen, die nu nog regelmatig olie produceert.
  • De Os is een oliemolen. Deze molen is een unieke molen, want hij werkt niet meer op windkracht, maar op diesel. De molen is dan ook heel herkenbaar, want de molen heeft geen kap en wieken meer.
  • Molen de Ooievaar is ook een oliemolen. Deze kun je vinden voor de notenfabriek van Duyvis.
  • Molen de Bleeke Dood ligt aan de andere kant van de rivier de Zaan, in het dorpje Zaandijk. Dit is de oudste bestaande stellingmolen en werd gebruikt om meel te malen.
  • Daarnaast vind je ook 2 mini-molens op de Zaanse Schans.
Wat is er nog meer te doen bij de Zaanse Schans?

Als je naar de de Zaanse Schans gaat, moet je hier eigenlijk minstens een halve dag voor uit trekken. Want naast de molens bekijken en bezoeken, is er nog veel meer te doen. Je vind hier een kleine impressie voor een dagje Zaanse Schans, maar kijk voor alle musea, ambachten en belevenissen op de website van de Zaanse Schans.

  • Zaans museum en Verkade Experience: hier leer je alles over geschiedenis van de Zaanse cacao en voedingsmiddelen industrie. In de Verkade Experience kun je ook een rondleiding doen.
  • De Albert Heijn kent ook zijn oorsprong in Zaandam. In museumwinkel Albert Heijn kun je de oorspronkelijke inrichting zien van het eerste winkeltjes van de inmiddels grote supermarktketen.
  • Leer alles over de geschiedenis van de molens uit de Zaanstreek in het gemoderniseerde Molenmuseum .
  • Mijn favoriet is beleveniswinkel Blik op de Zaan. Deze winkel draait helemaal om pindakaas en cacao. De geur van cacao die vanuit dit winkeltje komt, kun je al van verre ruiken. En het leukste? je kunt zelf je warme chocomelk maken.
  • Voor de echte oer-Hollandse ervaring moet je naar Kaasmakerij Catharina Hoeve. Hier leggen kaasmakers in traditionele kleding alles uit over kaas, en laten ze zien hoe kaas gemaakt wordt. Als je wil, kun je ook wat kaas proeven.
  • Ook lekker Oer-Hollands: de klompenmakerij. Hier kun je zien hoe klompen gemaakt worden, maar in dit museum kun je ook klompen in allerlei soorten en maten zien. En vergeet ook niet op de foto te gaan met de grote klompen die buiten staan.
Wat kost de Zaanse Schans?

Een bezoek aan de Zaanse Schans is gratis. Je hoeft niet te betalen als je langs de molens en door het gebied wil lopen. Wil je de molens van binnen bekijken, dan moet je wel betalen. Dit komt omdat de molens eigenlijk kleine museumpjes zijn. Voor de molens betaal je 5 euro entree voor een volwassenen. Als je van te voren een ticket koopt via de Zaanse Molen, betaal je voor 2 molens 8 euro, of je kunt een combiticket kopen voor 18 euro. Je kunt dan 2 molens en het molenmuseum bezoeken. Let op, dit is een ander museum dan het Zaans Museum.

Voor 23,50 euro kun je ook een Zaanse Schans kaart kopen. Met deze kaart kun je een dag lang 7 verschillende museums op de Zaanse Schans gratis bezoeken. Deze museums zijn het Zaans Museum, de Verkade Experience, de Wereld van Windmolens, Het Wevershuis en de Kuiperij, houtzaagmolen ’t Jonge Schaap en verfmolen De Kat.

Hoe kom je bij de Zaanse Schans?

De Zaanse Schans is goed te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer.

Met het openbaar vervoer
Op ongeveer 1,5 kilometer afstand (kwartiertje lopen) van de Zaanse Schans ligt het station Zaandijk/Zaanse Schans. Vanuit bijvoorbeeld Amsterdam Centraal gaat er een stoptrein naar dit station. De trein doet er ongeveer 15 minuten over. Zo sta je dus binnen een half uur vanuit hartje Amsterdam op de Zaanse Schans.

Er gaan ook verschillende bussen naar de Zaanse Schans. Deze doen er wel langer over (vanuit Amsterdam gezien). Vanuit Zaandam vertrekt er ook een bus naar de Zaanse Schans. De bus is een snellere optie dan de trein, wanneer je in Zaandam verblijft.

Met de auto
De Zaanse Schans heeft een klein parkeerterrein, bij het Zaans Museum. Om hier te kunnen parkeren, betaal je 10 euro per dag.

Wil je gratis parkeren? Parkeer dan je auto bij het treinstation Zaandijk/Zaanse Schans. Vanaf hier is het nog ongeveer een kwartiertje lopen. Dit hebben wij ook gedaan. Het is prima te doen. Je kunt ook gratis parkeren in de woonwijk van Zaandijk, maar op de drukkere dagen staan deze parkeerplekken al snel vol. Bovendien zijn de bewoners van Zaandijk hier ook niet heel erg blij mee.

Restaurants bij de Zaanse Schans

Bij de Zaanse Schans heb je verschillende restaurants. Wil je er een echte oer-Hollandse dag van maken? Ga dan pannenkoeken eten bij Pannenkoekenrestaurant de Kraai. Toen wij er waren, was dit restaurant dicht, en op Google staat hij ook als tijdelijk gesloten. Op de website van de Kraai of van de Zaanse Schans staat hier verder niets over.

Een ander restaurant is Hoop op d’Swarte Walvis. Hier kun je verschillende a la carte gerechten krijgen. Voor een kopje koffie met wat lekkers, kun je terecht in het museumcafé van het Zaans Museum.

Voor de lunch vonden wij het redelijk aan de prijs. Daarom zijn wij bij het Italiaanse restaurant Diga gaan eten, aan de andere kant van de brug. De pizza’s hier zijn erg lekker! De bediening was wel wat langzaam, maar we hadden de tijd.

Slapen bij de Zaanse Schans

Waarschijnlijk zal je de Zaanse Schans als dagje uit bezoeken. Dit is ook wat wij gedaan hebben. Maar je kunt het ook een onderdeel maken van een weekendje weg in Noord-Holland. Zaandam, Amsterdam, Haarlem en Volendam: het zijn allemaal steden die relatief dicht bij de Zaanse Schans liggen. Het is daarom ook een fijn uitstapje als je een van deze steden bezoekt.

Slapen bij de Zaanse Schans

Agoda – Bekijk hotels
Tripadvisor – Bekijk hotels
Belvilla – Bekijk vakantiehuizen
Landal – Bekijk vakantieparken
Natuurhuisje – Bekijk vakantiehuizen
Roompot – Bekijk vakantieparken
Trivago – Bekijk hotels
Hotelspecials – Bekijk hotels
Europarcs – Bekijk vakantieparken
Zoover – Bekijk hotels

Tours naar de Zaanse Schans

Vanuit Amsterdam worden er ook voldoende tours aangeboden om voor een dagje de Zaanse Schans te bezoeken. Dit is vaak ook in combinatie met een bezoek aan bijvoorbeeld Volendam en/of Marken. Dit kan heel handig zijn als je niet over eigen vervoer beschikt. Hou er wel rekening mee dat deze tours behoorlijk toeristisch zijn. Al kan het ook wel juist heel leuk zijn om ons land vanuit de bril van een toerist te bekijken. En anders toch maar de trein pakken en de Zaanse Schans op eigen houtje ontdekken.

Wil je meer over de Zaanse Schans of andere plekjes in Nederland weten? Dan wil je deze blogs vast ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - De belangrijkste weetjes voor een dagje Zaanse Schansimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - De belangrijkste weetjes voor een dagje Zaanse Schans

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - De belangrijkste weetjes voor een dagje Zaanse Schans ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - De belangrijkste weetjes voor een dagje Zaanse Schans ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - De belangrijkste weetjes voor een dagje Zaanse Schans ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - De belangrijkste weetjes voor een dagje Zaanse Schans