Waarom je een taalcursus in het buitenland moet doen

taalreis taal leren buitenland

Ik heb het altijd al leuk gevonden om een nieuwe taal te leren. Op de middelbare school volgde ik Engels, Duits en Frans. Tijdens mijn HBO studie heb ik Spaans als vreemde taal in mijn vakkenpakket gekozen. Sindsdien ben ik helemaal verliefd op de Spaanse taal. Om deze taal en bijbehorende cultuur beter te leren kennen, heb ik Spaans geleerd door een taalcursus in het buitenland te volgen. Daarom heb ik de eerste 4 weken van mijn reis door Zuid-Amerika doorgebracht in Buenos Aires. Niet alleen om de Spaanse taal te leren, maar ook omdat ik het alleen reizen nog een beetje spannend vond. Wil jij graag een taal leren, maar twijfel je nog of je dit in het buitenland moet doen? Ik geef je 6 redenen waarom je eens een taal in het buitenland moet leren of op taalreis moet gaan.

1) Je leert het meteen toepassen

Het grote voordeel van een taal leren in het buitenland, is dat je de taal meteen leert toepassen. Of het nou om Spaans, Engels of Frans gaat, je leert de taal het beste in een omgeving waar iedereen deze taal spreekt. Hierdoor wordt je geforceerd de taal zelf ook te spreken. Zeker op plekken waar de lokale bevolking niet of nauwelijks Engels spreekt. Een ander groot voordeel is dat je hierdoor de taal ook heel veel hoort, waardoor je de vreemde taal ook sneller oppakt. Door op taalreis te gaan, leer je de taal zo dus een stuk makkelijker dan vanuit een boekje of een cursus op internet.

2) Je maakt meteen kennis met de lokale cultuur

Door een taal in het buitenland te leren, leer je niet alleen de taal, maar je maakt ook kennis met de lokale cultuur. In de lesboekjes lees je vaak wel over deze lokale cultuur, maar het blijft een beetje abstract. Er is niets leuker om die culturele gebruiken die je in je lesboekjes leest, ook op straat te zien. Zo gaat de taal als het ware ‘leven’, en krijgen woorden ook veel meer betekenis. Want zeg nou zelf: als je leert dat ‘Quieres bailar conmigo?’ in het Nederlands ‘Wil je met me dansen?’ is, dan is het toch veel leuker dat er diezelfde avond een leuke latino voor je neus staat in die salsa club?

3) Je leert er veel leuke mensen kennen

Over die leuke latino gesproken, je leert ook echt veel leuke mensen kennen als je op taalreis gaat. Zo heb je medestudenten in je klas(je), woon je vaak met anderen in een soort van studentenhuis of je woont bij een lokaal gezin in huis. Daarnaast ben je vaak een paar weken tot maanden op die plek, zodat je ook in die plaats een aantal lokale vriendschappen op kunt bouwen.

Toen ik op taalreis was in Buenos Aires, sliep ik in een groot huis dat een beetje te vergelijken is met een hostel. Dit huis was echter speciaal voor buitenlandse studenten. Er woonden meerdere studenten die daar voor een half jaar vanwege hun studie verbleven. Een paar medestudenten van mijn taalschool verbleven ook in dit huis. Dit was een hele leuke internationale omgeving. ‘s Avonds gingen we vaak samen koken en in het weekend gingen we vaak op pad. Buenos Aires ontdekken, een weekendje weg of ‘s avonds uit. Dit heeft voor mij mijn tijd in Buenos Aires wel echt onvergetelijk gemaakt.

Lees ook: Must do: alleen reizen voor een langere tijd

4) Het is handig als je in een ander land reist

Een vreemde taal kunnen spreken is ook erg handig als je aan het reizen bent. Zeker op plaatsen waar men niet zo goed Engels spreekt. Op de meeste plaatsen kun je je met handen en voeten ook nog wel verstaanbaar maken, maar toch was ik in Zuid-Amerika erg blij dat ik de Spaanse taal een beetje sprak. Zeker als je voor een langere tijd in het buitenland gaat reizen, is het aan te raden de taal te leren. Je bent dan ook iets minder de toerist. De lokale bevolking staat meer open om je te helpen of vindt het erg leuk een gesprekje aan te knopen. Zij zijn tenslotte ook heel nieuwsgierig naar waar jij vandaan komt.

5) Je leert, en je bent op reis

Een taal in het buitenland leren, is een goed excuus om te reizen. Natuurlijk kun je die taal ook thuis in Nederland leren, maar in het buitenland is veel leuker! Je kunt weer op reis en je ontdekt weer een nieuw plekje van de wereld. Daarnaast is een taalreis niet alleen puur voor je plezier, maar je leert er ook nog een hoop van. Twee vliegen in één klap dus.

6) Het is goed voor later

Een vreemde taal spreken is niet alleen leuk om te kunnen, het staat ook nog eens goed op je CV. Dit is ook afhankelijk van waar je solliciteert natuurlijk. Een taalcursus in het buitenland zal altijd beter op je CV staan, dan wanneer je deze taal op school hebt geleerd. Het laat zien dat je ondernemend en avontuurlijk bent, en dat je uitdagingen niet uit de weg gaat.

?c=15009&m=763663&a=404862&r=&t=html - Waarom je een taalcursus in het buitenland moet doen
Hoe zag de taalcursus er bij mij uit?

Ik had 4 weken lang, 20 uur per week les. Na de lessen gingen we met een groepje vanuit school vaak ‘s middags nog op pad om de stad te leren kennen. Ook werd er vanuit de school zelf een hoop uitjes georganiseerd.

Mijn school was Elebaires: een kleine maar fijne talenschool. We hadden klasjes van gemiddeld 4 personen. Zo kreeg je meer dan genoeg persoonlijke begeleiding van de leraren. Deze talenschool zat toen in misschien wel het mooiste gebouw van Buenos Aires: Palacio Barolo. Dit gebouw is prachtig aan de buitenkant en aan de binnenkant. Het wordt soms ook wel de ‘wolkenkrabber’ van het centrum van Buenos Aires genoemd. Het Palacio Barolo is gelegen aan de Avenida de Mayo, de straat die tussen Casa Rosada (het huis van de president) en het congres ligt. Een betere plek kan niet.

Een taalcursus in het buitenland boeken

Er zijn verschillende manieren om een taalcursus of een taalreis te boeken. Er zijn organisaties die specifiek gericht zijn op het aanbieden van taalreizen. Voorbeelden hiervan zijn EF (Education First) en ESL taalreizen. Daarnaast zijn er ook veel organisaties die een taalcursus in combinatie met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of het werken als Au pair aanbieden. Dit zijn bijvoorbeeld Activity International en Travel Active. Ik heb met beide organisaties een reis geboekt en ik kan ze beiden aanraden.

?c=4755&m=2157420&a=404862&r=&t=html - Waarom je een taalcursus in het buitenland moet doen


Ook heb je een paar gespecialiseerde organisaties die taalcursussen of taalreizen in een specifiek land aanbieden. Het is ook verstandig om deze ook even te bekijken. Daarnaast kun je ter plekke in het buitenland vaak ook bij een taalschool aankloppen om lessen te volgen. Dit is wellicht vooral interessant als je voor een langere tijd op reis bent.

Bij veel organisaties zit een accomodatie inbegrepen. Dit zijn vaak huizen waarin je met meerdere studenten woont. Je kunt meestal ook kiezen om bij een local in huis te gaan. Dit is helemaal goed als je de lokale cultuur en gebruiken wilt leren kennen. Ook leer je de taal hierdoor nog veel sneller dan wanneer je in een accomodatie zit met andere internationale studenten. Wil je graag de accomodatie zelf regelen? Boek dan de taalcursus los en ga op zoek naar een accomodatie die bij jou past.

Wil je meer weten over een taalreis, taalcursus of vrijwilligerswerk in het buitenland? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

190605 reizen pp 728x90 - Waarom je een taalcursus in het buitenland moet doenimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Waarom je een taalcursus in het buitenland moet doen