Wandelroute Zuid-Limburg: De heuvels bij Maastricht

uitgelicht rond 5 - Wandelroute Zuid-Limburg: De heuvels bij Maastricht

Ik hou ervan om lekker de natuur in te gaan en te wandelen. Of het nu spectaculaire tochten door de bergen zijn, of mooie wandelingen in de buurt. Daarom licht ik graag regelmatig een wandelroute uit die ik gelopen heb. Zo zijn wij een paar weken terug (in dat mooie, warme en zonnige winterweekend) ook op pad gegaan. In Zuid-Limburg hadden we mooie route gevonden om te wandelen. We kwamen door schattige dorpjes en langs heel veel boomgaarden. Dit is de mooie wandelroute door de heuvels van Zuid-Limburg bij Maastricht.

De wandelroute bij Maastricht in Zuid-Limburg

De wandelroute in Zuid-Limburg start en eindigt in het plaatsje Cadier en Keer, op een paar kilometer afstand van Maastricht. Je loopt eerst langs de Rijksweg op, waarnaar je vervolgens rechts het Limburgse Heuvelland in loopt. Het eerste gedeelte van de route gaat door het Savelsbos. In dit bos klim je een klein stukje omhoog, totdat je bij een bosrand komt. Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over de Limburgse heuvels.

Vervolgens loop je richting het dorpje Eckelrade. Dit is een klein dorpje met leuke huisjes en de mooie Sint-Bartholomeuskerk. Het eerste gedeelte van deze kerk werd al in de 13e eeuw gebouwd. De kerk ligt midden in het dorp op een kerkheuvel, wat het een mooi pittoresk gevoel geeft. Vervolgens loop je langs appel- en perenboomgaarden richting het dorpje Rijckholt. Je komt langs het zuidelijkste puntje van het Savelsbos, waarnaar je weer de heuvels naar beneden loopt. Op dit punt sprongen er bij ons wilde herten voorbij, helaas was ik net te laat voor een foto.

Zodra je in Rijckholt aangekomen bent, loop je door naar het Kasteel Rijckholt. Dit is een mooi wit kasteel met een woontoren die nog uit de 15e eeuw komt. Helaas kun je het kasteel niet van dichtbij bekijken, omdat er allemaal hekken omheen staan. Daarna loop je het dorpje weer uit. Langs verschillende weides met grazende paarden kom je vervolgens uit in het dorpje Gronsveld. Als je door de hoofdweg van dit dorpje loopt, is het net alsof je in een openluchtmuseum bent.

Vanuit Gronsveld loop je weer terug richting Cadier en Keer. Op het laatste stukje heb je een prachtig uitzicht over de stad Maastricht. Je komt nog door een beeldentuin en je eindigt vervolgens voor het klooster van Cadier en Keer. Ook vanaf deze plek heb je een mooi uitzicht over Maastricht. Hier is ook nog een Lourdesgrot en er staan paar kleine gebedsgebouwtjes die wat weg hebben van kasteeltjes. Het was een mooi dagje wandelen in Zuid-Limburg, en dat kwam niet alleen door het prachtige weer.

DSC05276 1 klein - Wandelroute Zuid-Limburg: De heuvels bij Maastricht
Op het laatste stukje heb je een prachtig uitzicht over Maastricht
Bezienswaardigheden

De mooiste bezienswaardigheden van deze wandelroute door Zuid-Limburg zijn wat mij betreft qua gebouwen de Sint-Bartholomeuskerk in Eckelrade, Kasteel Rijckholt en het centrum van Gronsveld. Op het gebied van natuur was het stukje tussen Eckelrade en Rijckholt erg mooi. En het laatste stukje met het uitzicht over Maastricht mag ik natuurlijk ook niet vergeten.

Pauzeplaatsen

Hoewel de horeca op moment van wandelen gesloten waren, waren er nog steeds een aantal leuke plaatsen waar je pauze kon houden. Er zijn verschillende mooi gelegen bankjes aan de route. Als je op zo’n bankje zit, heb je een mooi uitzicht over de heuvels of op een perengaard.

In Rijckholt heb je eetcafé Riekelt. Deze is heel mooi gelegen aan de grote weg en op een knooppunt van verschillende fiets- en wandeltochten. Ook al had Riekelt alleen een to-go menu, er hing nog steeds een gezellige sfeer. Als je zin hebt in een ijsje, dan kun je terecht bij De Kwizzenjèr in Gronsveld. In Cadier en Keer kun je nog een drankje doen bij Landgoed Heerdeberg.

Algemene info route

De route is geïnspireerd op deze route van Route.nl. Hij is in totaal 16 km lang en je loopt er ongeveer 4 uur op.

Je kunt het beste parkeren bij het restaurant van de golfbaan Het Rijk van Margraten, of op het parkeerterrein bij het klooster op het Kloosterpad, wat wij gedaan hebben.

image - Wandelroute Zuid-Limburg: De heuvels bij Maastricht
De wandelroute in Zuid-Limburg bij de heuvels van Maastricht. Bron: Route.nl

Wil je ook wandelen in Zuid-Limburg of wil je meer leuke wandelroutes ontdekken? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Wandelroute Zuid-Limburg: De heuvels bij Maastricht ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Wandelroute Zuid-Limburg: De heuvels bij Maastricht ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Wandelroute Zuid-Limburg: De heuvels bij Maastricht ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Wandelroute Zuid-Limburg: De heuvels bij Maastricht