Vrijwilligerswerk in het buitenland: dit moet je weten

vrijwilligerswerk buitenland zuid-amerika

Tijdens mijn reis door Zuid-Amerika heb ik ook vrijwilligerswerk gedaan. Hiervoor had ik meerdere redenen. Aan de ene kant wilde ik graag iets ‘goeds’ doen tijdens mijn reis. Aan de andere kant wilde ik, door het doen van vrijwilligers werk, mezelf ook iets meer bewust laten worden van de maatschappelijke problemen in Zuid-Amerika. Daarom heb ik vrijwilligerswerk gedaan op een naschoolse opvang voor straatkinderen in Cusco, Peru. Voor mij was dit een ervaring die ik voor geen goud had willen missen. Er zijn veel dingen die je moet regelen voordat je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen. Wil jij ook graag vrijwilligerswerk in het buitenland doen, en ben je nog op zoek naar een paar tips? Hier vind je alvast antwoorden op een aantal van je vragen.

Wat voor soorten vrijwilligerswerk zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten vrijwilligerswerk in het buitenland. Over het algemeen kun je ze onderverdelen in sociale projecten, natuurprojecten, bouwprojecten, culturele projecten medische projecten en noodhulp.

Sociale projecten hebben met mensen te maken, zoals kinderen, daklozen, arme mensen, straatkinderen etc. Je doet deze producten voornamelijk voor anderen. Je kunt hierbij denken aan het geven van (Engelse) les aan kinderen, het begeleiden van activiteiten, naschoolse opvang of het organiseren van informerende bijeenkomsten. Het vrijwilligerswerk dat ik deed in Zuid-Amerika, valt onder een sociaal project.

Natuurprojecten zijn alle projecten die met natuur te maken hebben. Je bent hierbij vaak bezig met natuurbehoud of dieren. Zo reisde ik bijvoorbeeld samen met iemand die 3 maanden in de jungle van Peru vrijwilligerswerk heeft gedaan, om de jungle te beschermen. Op de Galápagos eilanden maakten wij kennis met iemand die daar een half jaar lang een groep zeeschildpadden observeerde.

Bij bouwprojecten bouw je letterlijk iets, zoals huizen voor de arme bevolking of een nieuw klaslokaal. Je gaat dus letterlijk met een hamer of verf aan de slag.

Culturele projecten hebben te maken met de plaatselijke cultuur, zoals het opzetten van een tentoonstellingen, of het helpen in een buurthuis

Medische projecten worden voornamelijk gedaan door mensen met een medische achtergrond. Het doel hiervan is dat mensen met medische ervaring deze kunnen overbrengen aan de armere landen, waar vaak een gebrek is aan deze ervaring. Zo is een vriendin van mij als verloskundige voor 3 maanden naar Tanzania gegaan, om daar in een plaatselijk ziekenhuis te helpen bij bevallingen.

Noodhulp wordt vooral gedaan na een ramp. Dit kan in de vorm van een medische bijdrage zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook hulp zijn bij de wederopbouw van het land, het ondersteunen van mensen na de ramp (sociaal) of het herstellen van de natuur na een ramp zijn.

Vrijwilligerswerk buitenland - Vrijwilligerswerk in het buitenland: dit moet je weten
In Cusco
Heb ik ook vrije tijd?

Wanneer je vrijwilligerswerk in het buitenland doet, heb je ook genoeg vrije tijd. Afhankelijk van het project dat je doet natuurlijk. Mijn project was na school, alleen in de middag. Sommige projecten zijn misschien wel 40 uur in de week, maar dan heb je vaak ‘s avonds en in het weekend nog genoeg tijd om leuke dingen te doen.

De meeste projecten doe je samen met andere vrijwilligers. Hierdoor ben je eigenlijk altijd wel met een groepje waarmee je in je vrije tijd optrekt. Daarnaast wordt er vaak vanuit de organisatie ook het een en ander georganiseerd. Wij hadden bijvoorbeeld soms salsa-lessen, leerden we Pisco Sour maken of we kregen een stadswandeling door Cusco. Met de andere vrijwilligers gingen wij vaak uit (in Cusco heb je veel leuke barretjes en discotheken waar bijna elke avond wel te doen is), gingen we uit eten of maakten excursies. Ook van mijn vriendin die naar Tanzania ging, weet ik dat zij ook regelmatig een weekendje naar het eiland Zanzibar ging om te relaxen op het strand.

Heb ik speciale vaardigheden nodig om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen?

Dit hangt heel specifiek af van het project. Voor de meeste projecten heb je geen ervaring nodig, maar soms kunnen ze wel om een bepaalde ervaring vragen. Zo is het bijvoorbeeld handig dat wanneer jij Engelse les gaat geven, jij zelf ook voldoende Engels spreekt. Werk je in een sociaal project? Dan is het ook handig om de lokale taal te spreken. Ik had het nooit gered zonder mijn taalcursus en enige kennis van de Spaanse taal, want die kindjes kunnen natuurlijk alleen maar Spaans. Ook kunnen organisaties een CV of Verklaring Omtrent Gedrag vragen, zeker als je met mensen gaat werken. Bij medische projecten is het natuurlijk vanzelfsprekend dat jij medische ervaring op dat gebied hebt.

Mocht je een bepaalde ervaring nodig hebben, kan het ook nog zo zijn dat er een korte cursus bij je project inbegrepen zit. Bij bijvoorbeeld de bouwprojecten is het heel normaal dat de meeste mensen niet weten hoe ze een muur moeten metselen. Dit wordt je dan kort uitgelegd.

Lees ook: Waarom je een taalcursus in het buitenland moet doen

Hoe lang duurt het?

Dit kun je vaak zelf kiezen. Er zijn projecten die je een of enkele weken kunt doen, tot projecten die een paar maanden of misschien wel een jaar duren. Het ligt vaak aan de opdracht van je project, en hoe belangrijk het is dat jij een band opbouwt. Sommige projecten vragen dan ook een minimale periode.

In Zuid-Amerika heb ik maar een paar weken vrijwilligerswerk gedaan. Achteraf was dit misschien te kort om de kinderen echt te leren kennen. Iemand anders die hetzelfde project deed, was er bijvoorbeeld al een half jaar. Mijn werk was in dit geval ondersteunend, maar die collega (hij is Amerikaans) had ook een opdracht om de kinderen Engelse bijles te geven en hier een ‘pakket’ voor samen te stellen die ze later nog konden gebruiken. Mijn belangrijkste tip hierin is dan ook bij jezelf na te gaan wat je uit deze periode van vrijwilligerswerk in het buitenland wil halen. Gaat het om de ervaring? Dan zijn een paar weken of enkele maanden wel genoeg. Wil je echt iets betekenen of plaatselijk iets opbouwen, dan zou ik je aanraden om minstens een half jaar aan hetzelfde project te werken.

Wat zijn de kosten van vrijwilligerswerk in het buitenland?

Het klinkt misschien vreemd, maar over het algemeen kost het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland je geld. Je moet namelijk zelf je vluchten en accomodatie regelen. Hou er ook rekening mee dat maaltijden ook vaak niet inbegrepen zijn. Ook vragen veel projecten een vrijwilligersbijdrage om mee te kunnen doen. Dit doen ze, omdat de administratie en begeleiding vaak ook veel werk is. Het kan ook zijn dat je voor een bepaald project van te voren een korte cursus moet volgen.

Er zijn verschillende organisaties die ook gratis vrijwilligerswerk projecten aanbieden. Hou er dan wel rekening mee dat je vaak voor je vluchten en accomodatie nog steeds zelf moet betalen. Afhankelijk van de tijd dat je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen, is het dus een van mijn belangrijkste tips om vooraf even te sparen. En natuurlijk goed uit te zoeken wat de prijzen bij de verschillende organisaties zijn.

?c=4755&m=2157412&a=404862&r=&t=html - Vrijwilligerswerk in het buitenland: dit moet je weten
Via welke organisaties kun je vrijwilligerswerk in het buitenland doen?

In Nederland zijn er verschillende organisaties die vrijwilligerswerk in het buitenland aanbieden. De meest bekende zijn Activity International, Kilroy, Travel Active, Vrijwillig Wereldwijd en Projects Abroad. Via deze organisaties kun je vrijwilligerswerk doen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Veel van deze organisaties bieden het vrijwilligerswerk ook in combinatie met een taalcursus of een reis aan. Mijn vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika heb ik via Activity International geregeld. Dit heb ik het gecombineerd met een taalcursus. Dit heb ik als erg prettig ervaren, dus een van mijn tips is om je vrijwilligerswerk in het buitenland met een reis of taalcursus te combineren.

Ben je op zoek naar gratis vrijwilligerswerk? Dan kun je ook even kijken bij Worldpackers of WorkAway.info. Bij de projecten op deze sites krijg je vaak een slaapplaats en een maaltijd in ruil voor je vrijwilligerswerk. Over het algemeen moet je bij dit soort organisaties wel meer zelf regelen.

?c=15009&m=763663&a=404862&r=&t=html - Vrijwilligerswerk in het buitenland: dit moet je weten
Wat krijg je ervoor terug?

Je krijgt er veel voor terug. Alleen al een hele mooie ervaring: je leert veel nieuwe mensen kennen, je werkt op een andere manier dan dat je in Nederland gewend bent en je komt in aanraking met de maatschappij van het land waarin je bent. Mijn ervaring in Cusco heeft mij veel mooie herinneringen opgeleverd waar ik graag naar terugkijk. Ik heb veel leuke mensen leren kennen, en met een paar van hen ben ik daarna nog door Bolivia en Peru gaan reizen. Het was super leuk en leerzaam om elke dag met de kinderen van de naschoolse opvang te spelen of ze te leren rekenen. Tegelijkertijd was het soms ook ingrijpend. Bijvoorbeeld wanneer je ‘s avonds om 10 uur nog een kindje uit je klas tegenkwam, die er al een hele week niet was geweest. Wat bleek: hij moest zijn moeder helpen met het verkopen van dingen op straat. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Deze dingen kun je je in Nederland gewoon niet voorstellen.

Als je naar geld kijkt, kost vrijwilligerswerk in het buitenland je natuurlijk veel meer dan wat het je oplevert. Maar die ervaring is wat mij betreft veel belangrijker dan geld. Bovendien ben je niet de typische toerist of backpacker die je de rest van je reis wel bent: je staat even midden in de maatschappij. En dat heeft ook wel wat. Dus volg mijn tips voor het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland: twijfel niet meer en ga ervoor!

Lees ook: Must do: alleen reizen voor een langere tijd

Wil je meer weten of tips over mijn ervaringen met vrijwilligerswerk in het buitenland of mijn reis door Zuid-Amerika? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

190605 reizen pp 728x90 - Vrijwilligerswerk in het buitenland: dit moet je wetenimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Vrijwilligerswerk in het buitenland: dit moet je weten