Vooruitblik: Dit zijn de reistrends voor 2022

Reistrends 2022

2021 is bijna voorbij. Aan de ene kant was er dit jaar op het gebied van reizen alweer veel meer mogelijk dan in 2020, aan de andere kant had Corona de reiswereld nog behoorlijk in zijn greep. Een aantal verre bestemmingen zijn weer mogelijk, zoals verschillende landen in Latijns-Amerika, de Verenigde staten, Jordanië, Dubai of Oman. Toch zijn er nu ook weer landen (vooral in Europa) die strengere inreisbeperkingen gaan instellen. Voorlopig zijn we in ieder geval nog niet van corona af. En dat zie je ook terug in de reistrends voor 2022. Hier vind je in ieder geval 5 reistrends die we in 2022 waarschijnlijk gaan zien.

1- Meer verre reizen

Waar in 2020 en 2021 vooral reizen binnen Europa gemaakt werden, is het de verwachting dat we in 2022 weer vaker verre reizen gaan maken. Beetje bij beetje zullen meerdere internationale bestemmingen weer verder open gaan. Als de Omicron variant geen roet in het eten gooit tenminste. Fingers crossed!

Ook zijn de spaarrekeningen van veel mensen de afgelopen jaren gegroeid. Puur omdat er minder te doen was en je dus minder snel geld uitgaf. Reizigers die jaarlijks verre reizen maken, hebben het geld van de misgelopen vakanties opgespaard en staan te popelen om dit te spenderen. Aan de andere kant zie je ook dat mensen die niet zo vaak een verre reis maken, nu ook meer geld hiervoor te besteden hebben. Het is dus de verwachting dat hier een inhaalslag komt.

Reistrends 2022 - Vooruitblik: Dit zijn de reistrends voor 2022
2 – Bucketlist bestemmingen worden nog populairder

Als er een ding is die we de afgelopen 2 jaar hebben geleerd, is dat we maar tot op zekere hoogte kunnen plannen en dat niets een zekerheid is. We beseffen ons heel goed dat het maken van die ene droomreis, een kwestie van nu of nooit kan zijn. Zodra het straks weer mogelijk is om verdere bestemmingen te bezoeken, zullen bestemmingen die hoog op bucketlist staan nog populairder worden. Bijvoorbeeld plekken zoals Machu Picchu in Peru kunnen druk worden zodra alles weer open gaat. Men wil deze plek graag zien (of afstrepen), voordat dit straks om welke reden dan ook niet meer mogelijk is.

Reistrends 2022 1 - Vooruitblik: Dit zijn de reistrends voor 2022
3 – Landelijke bestemmingen blijven populair

Deze reistrend zagen we de afgelopen jaren natuurlijk ook al, maar we gaan hem in 2022 zeker terugzien: de landelijke bestemmingen. Door corona zijn bijvoorbeeld campings en huisjes in de natuur populairder geworden. Dit zie je ook terug in de enorme groei in de verkoop van campers en caravans. Ook de vakantiehuisjes van bijvoorbeeld Landal zaten goed vol. In 2022 zullen de onzekerheden rondom reizen door corona nog niet verdwenen zijn. Hierdoor zullen veel mensen liever het zekere voor het onzekere nemen en weer met de sleurhut op pad gaan. En die lockdowns die er waarschijnlijk ook in de andere landen eraan zitten te komen, gaan er ook voor zorgen dat men liever de natuur dan de stad opzoekt.

Vakantieopties in de natuur

Natuurhuisjes – Bekijk huisjes in de natuur
SNP natuurreizen – Bekijk reizen
ASCI Eurocampings – Bekijk campings
Landal – Bekijk huisjes in de natuur

4 – Reizen als zelfzorg

De echte reiziger weet dit natuurlijk al lang, maar steeds meer mensen zien reizen als een vorm van zelfzorg waarbij de geestelijke en emotionele welzijn geholpen wordt. Dit blijkt ook uit een onderzoek van Booking.com, waarin 79% van de reizigers aangeeft dat reizen meer helpt bij zelfzorg dan bijvoorbeeld yoga. En dat is ook helemaal niet gek, want er is niets zo heerlijk dan er even helemaal tussenuit zijn. Vakanties zullen steeds meer worden gebruikt om nieuwe plekken en culturen te leren kennen, nieuwe talen te leren en nieuwe gerechten uit te proberen. Nieuwe ervaringen opdoen is key, werk is taboe. Out-of-office aan, en gaan!

5 – Lokale ervaringen op doen

De laatste reistrend voor 2022 die ik met jullie deel, heeft niet direct met corona te maken. De trend om lokale ervaringen op te doen, maakt namelijk al sinds een paar jaar geleden zijn intrede. We willen bewuster en vooral duurzamer reizen. Lokale ervaringen opdoen is hier een belangrijk onderdeel van. Zo is uit het onderzoek van Booking.com ook gebleken dat 58% van de mensen het belangrijk vindt dat hun reis ook voordelen heeft voor de lokale gemeenschap. Dit kan in meerdere vormen: dat de lokale bevolking meer geld overhoudt door jouw reis, door lokale ondernemers te steunen of door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen.

20160226 164312 1 klein - Vooruitblik: Dit zijn de reistrends voor 2022

Wil jij meer weten over de reistrends van 2022 of ben je op zoek naar andere weetjes? Dan wil je deze blogs waarschijnlijk ook lezen:

cropped header 5 1024x320 - Vooruitblik: Dit zijn de reistrends voor 2022

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.