Dit zijn de hoogtepunten van Bolivia

Voor de natuur, cultuur en avontuur liefhebber is Bolivia de juiste bestemming. Het is in vele opzichten een land van extremen. Het land kent verschillende soorten landschappen: hoge bergen, tropisch regenwoud, uitgestrekte savannes, zoutvlaktes en zelfs woestijnen. Wat Bolivia zo bijzonder maakt, zijn de hoogteverschillen. Het hoogste punt van het land ligt op ruim 6500 meter, het laagste punt op 70 meter. Officieel is Sucre de hoofdstad van het land, maar La Paz is de administratieve hoofdstad. Hiermee zou La Paz de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld zijn. Letterlijk 1 van de hoogtepunten van Bolivia dus. Maar er zijn veel meer hoogtepunten.

Lake Titicaca

Lake Titicaca is een heel bijzonder meer. Het is het grootste meer van Zuid-Amerika, en daarnaast is het ook het hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld. Het meer ligt niet alleen in Bolivia, hij wordt namelijk gedeeld met Peru.

Het meer staat bekend om zijn spectaculaire uitzichten en om de vele dingen die er te doen zijn. Je kunt er hiken, boottochten maken, kajakken en Inca sites bekijken.

De stad Copacabana is de toegangspoort tot het meer. Het is niet heel groot, maar er hangt wel een leuk hippie-achtig sfeertje. Copacabana is ook het vertrekpunt van verschillende tours en boottochten over het meer. Er zijn zo’n 41 eilanden, waarvan Isla del Sol de bekendste is. Dit eiland is ook zeker het bezoeken waard.

Rurrenabaque en de Amazone

Rurrenabaque ligt in het noorden van Bolivia. Elk jaar wordt dit plaatsje steeds populairder onder toeristen. Dat is ook niet zo vreemd, want het is de toegangspoort tot de Amazone van Bolivia. Ook dit is een echt backpackers plaatsje waar een hele relaxte sfeer hangt.

Vanuit Rurrenabaque vertrekken verschillende tours naar de Amazone. Je kunt kiezen voor een pampastour, waarbij je veel grotere dieren kunt spotten die op een uitgestrekt grasland aan het grazen zijn. Voor de echte jungle ervaring boek je een tour naar het Madidi National Park. Hier kun je verschillende flora en fauna bekijken. Een andere aanrader is om vanuit Rurrenabaque een cruise over de Beni rivier te maken. Je kunt hier veel krokodillen en als je geluk hebt ook rivier dolfijnen spotten.

La Paz

La Paz is dan misschien niet de officiële hoofdstad van Bolivia, maar het is zeker de stad waar het meest te beleven valt. In het oude centrum van La Paz kun je nog de overblijfselen en architectuur van het koloniale tijdperk terugzien. Je vindt er statische gebouwen, koloniale huisjes, levendige markten en leuke smalle straatjes.

Ook de ligging van La Paz is spectaculair: het ligt als het ware als een canyon tussen allemaal hoge bergen. Met de kabelbaan kun je naar de voorstad El Alto. Deze voorstad dankt zijn naam aan zijn hoge ligging: zo’n 4150 meter boven zeeniveau. Vanuit El Alto heb je een prachtig uitzicht over La Paz.

Daarnaast is er voor de avonturier genoeg te beleven in La Paz. Zo kun je bijvoorbeeld mountainbiken over de Death Road, kijken naar worstelwedstrijden of je mengen in het uitgaansleven.

Cochabamba

Cochabamba ligt centraal in Bolivia. Het centrum van Cochabamba is druk en modern. De buitenwijken zijn armoedig en kun je als toerist het beste van wegblijven, omdat hier veel criminaliteit heerst. Er zijn sowieso niet veel toeristen die Cochabamba bezoeken, het wordt voornamelijk gebruikt als tussenstop tussen La Paz en Sucre.

Cochabamba is vooral bekend omdat hier het grootste Christusbeeld ter wereld staat. Deze staat op een berg bij de stad. Je kunt een kabelbaan naar de top van deze berg nemen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Lees meer: Weetje: de bekendste Christusbeelden van Zuid-Amerika

Sucre

Sucre is waarschijnlijk de mooiste stad van Bolivia. De stad staat bekend om zijn suikerwitte gebouwen (vandaar de naam) en rode daken. In het oude centrum vind je veel kerken, kloosters en oude koloniale gebouwen. Door zijn unieke uitstraling heeft Sucre een plekje gekregen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

In Sucre wonen veel studenten, waardoor het een hele levendige stad is met veel hippe etenstentjes en een relaxte sfeer. Ook is de stad heel veilig en georganiseerd. Het is dan ook geen wonder dat jaarlijks zo veel toeristen Sucre bezoeken. Wij zijn er zelf ook langer gebleven dan dat we gepland hadden, gewoon omdat het zo’n fijne stad is om je tijd door te brengen.

Sucre 7 1 klein - Dit zijn de hoogtepunten van Bolivia
Potosi

De stad Potosi staat vooral bekend om zijn ligging: het ligt op een hoogte van meer dan 4000 meter, en het ligt in de buurt van mijnen. Aan de prachtige gebouwen van de stad kun je zien dat het een rijke stad is, en dat komt allemaal door de winning in de zilvermijn.

Als je in Potosi bent, moet je ook zeker een van deze mijnen bezoeken. Deze mijnen zijn nog steeds in gebruik, als is dat lang niet meer zoveel als vroeger. Er is een mijn speciaal toegankelijk gemaakt voor toeristen. Je kunt hier samen met de mijn medewerkers de mijnen in, om te ervaren hoe het werken in een mijn is. Dit is wel echt een onvergetelijke ervaring.

Salar de Uyuni

Het echte hoogtepunt van Bolivia ligt wat bij betreft in het zuiden: Salar de Uyuni. Dit is de grootste zoutoppervlakte ter wereld. Als je op deze zoutvlakte staat, krijg je een bijzonder spiegeleffect. Dit levert ook veel mooie, maar ook leuke creatieve foto’s voor thuis op.

Je kunt de Salar de Uyuni alleen boeken via tours, je kunt dit niet op eigen gelegenheid bezoeken. Er zijn zowel eendaagse tours en 3-daagse tours. Ik heb een 3-daagse tour gedaan. Hierin bezoek je naast Salar de Uyuni onder andere ook de Red Lagoon met honderden flamingo’s, een ‘treinen-begraafplaats’, geisers, hotsprings en een woestijnlandschap met prachtige bergen op de achtergrond.

Wil je meer over Bolivia weten? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

cropped header 5 1024x320 - Dit zijn de hoogtepunten van Bolivia

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.