Wandelen over de kliffen in Ierland: de Howth Cliff Walk

Wandelen op de kliffen Ierland Howth

Bij een bezoek aan Ierland mag je de Ierse kliffen niet overslaan. De meest bekende zijn de Kliffen van Moher, maar ook op andere plekken kun je genieten van de ruige Ierse kust. Een van deze plekken is op het schiereiland bij het plaatsje Howth. Hier kun je prachtig wandelen langs een van de mooiste kliffen van Ierland. Maar dat niet alleen: het ligt maar een half uurtje van Dublin af. Ideaal te combineren met een stedentrip dus! Wil jij graag een wandeling maken bij de ‘Cliffs’ van Howth? Hier lees je alles over de wandelroutes van de Howth Cliff Walk.

De Howth Cliff Walk

Een bezoekje aan de kliffen van Howth was een van mijn hoogtepunten van mijn stedentrip naar Dublin. De natuur is er prachtig, en je kunt er heerlijk wandelen. Even helemaal weg van de stad. Er zijn dan ook veel mensen die stad verlaten om een dag te wandelen over deze kliffen. Hiervoor zijn speciaal aangelegde wandelroutes gemaakt. Deze wandelroutes worden samen de ‘Howth Cliff Walk’ genoemd. In totaal zijn er 4 verschillende wandelroutes, die allemaal beginnen en eindigen bij het DART station in het dorpje Howth.

De Cliff Path Loop (de groene route)

Deze route is de kortste route (6 kilometer, wandeltijd ongeveer 2 uur). Je begint vanuit Howth en al snel kom je bij de kliffen. Vervolgens loop je ongeveer 3 kilometer langs de kliffen. Op het einde komt de vuurtoren in zicht. Daarna buigt de route en loop je een stukje via een hoger gelegen gedeelte terug (de Upper Cliff Road). Het laatste stuk gaat door Howth zelf heen.

De Tramline Loop (de blauwe route)

Dit is een route van 7 kilometer en duurt iets meer dan 2 uur. Het eerste stuk is hetzelfde als bij de blauwe route. Het verschil ligt hem in het 2e gedeelte. In plaats van dat je een stukje loopt via het hogere gedeelte, loop je nu vrijwel meteen Howth weer in en loop je een groot deel langs de oude trambaan terug. Dit is wel een redelijk groen stuk.

De Black Linn Loop (de rode route)

Deze route heeft een totale lengte van 8 kilometer en je loopt er zo’n 2,5 uur op. Ook hier zijn de eerste 3 kilometer hetzelfde als bij de andere 2 routes, echter ga je na ‘The summit’ rond het dorpje heen. Je ziet niet meer kliffen, maar wel veel meer natuur dan bij de vorige 2 opties.

De Bog of Frogs Loop (de Paarse Route)

Dit is de langste route (12 kilometer, iets meer dan 3 uur). Als je veel van de kliffen wilt zien, dan moet je deze route nemen. Waar de andere 3 routes na 3 kilometer afbuigen, loop je hier nog 4 tot 5 kilometer verder langs de kust. Je komt dichter in de buurt van de vuurtoren, en je ziet nog meer kliffen. Ook heb je op dit laatste stukje het pad veel meer voor je eigen alleen, omdat de meeste mensen een van de eerste 3 routes nemen. Het laatste stuk gaat door de natuur en langs een golfbaan terug naar Howth.

Wandelen over de kliffen van Ierland

Zelf volgde ik de Groene route, dit is ook de populairste route. Wij waren hier midden in de winter. Het was gelukkig wel zonnig weer, maar het was wel vrij koud. Ook kom je onderweg geen toiletten of restaurants tegen. Daarom zijn wij niet voor een van de langere routes gegaan. Graag wil ik nog een keer terug in de zomer om de Paarse route te lopen.

Maar ook de kortere route is een aanrader om te lopen. Je start vanaf het dorpje en komt al snel op een smal looppad langs de kliffen. Het pad is ver genoeg van de kliffen vandaan, dus het is zeker niet gevaarlijk. Het pad geeft je spectaculaire uitzichten over het water en natuurlijk de kliffen. Het mooiste gedeelte van de route vond ik het gedeelte waar je uitzicht had op de vuurturen. Dit uitzicht is precies wat je je bij Ierland voorstelt. Je kunt dus wel zeggen dat je tijdens je wandeling over de Howth Cliff Walk typisch Ierse uitzichten hebt.

Welke route je ook loopt, het is belangrijk om goede wandelschoenen mee te nemen. Je loopt namelijk grotendeels op een onverhard pad. De route zelf is verder niet heel moeilijk. Omdat je onderweg geen eetgelegenheden tegenkomt, is het ook goed om voldoende eten en drinken mee te nemen. En ga vooraf ook zeker even naar de wc.

Howth to get there

De meeste mensen die Howth bezoeken, komen vanuit Dublin. Er zijn 2 manieren om vanuit Dublin in Howth te komen: met de bus of met de trein. Als je de bus neemt, kun je lijn 31 nemen vanuit het centrum. Nog makkelijker is om de trein (de DART) te nemen. Deze vertrekt elk half uur vanaf verschillende stations in Dublin. Binnen een half uurtje ben je al in Howth. Bovendien is het DART station in Howth het begin- en eindpunt van de wandelingen van de Howth Cliff Walks, dus dat is alleen maar handig.

Ben je met de auto? Er zijn voldoende parkeerterreinen, bijvoorbeeld in de buurt van de Summit of aan het begin van de routes als je Howth zelf net uit bent.

Lees ook: De leukste dingen om te doen in Dublin

Het vissersdorpje Howth

Naast een wandeling over de Howth Cliff Walk, is het ook leuk om een bezoekje te brengen aan Howth zelf. Dit is namelijk ook een leuk vissersdorpje om even doorheen te struinen. Officieel is het een voorstad van Dublin, maar daar is redelijk weinig van te merken. Neem vooral even de tijd om bij de haven te lopen, als je geluk hebt kun je hier zeehonden zien zwemmen.

Eten in Howth

Voorafgaand aan de wandeling hebben wij in Howth uitgebreid ontbeten in 1 van de vele ontbijtplekjes. Je kunt ook niet naar Howth gaan zonder Fish & Chips te eten. Dit hebben wij dus ook na onze wandeling gedaan. Een van de bekendste tentjes is de vestiging van Leo Burdock in de haven. Ze zijn maar wat trots dat verschillende beroemdheden zoals Bono en Bruce Springteen daar Fish & Chips gegeten hebben. De Fish & Chips zelf vielen wel een beetje tegen. Een andere populaire plek om Fish & Chips te eten in Howth is Beshoff Bros.

Slapen in Howth

Waarschijnlijk zal je de Howth Cliff walk, net zoals wij, als dagtrip vanuit Dublin bezoeken. Er zijn ook niet super veel hotels of accommodaties in Howth. Wil je toch graag overnachten in Howth, dan zijn er gelukkig wel een paar mogelijkheden.

Slapen in Howth

Tripadvisor – Bekijk hotels
Trivago – Bekijk hotels
Zoover – Bekijk accomodaties

Tours

Hoewel je dus heel eenvoudig zelf een uitstapje naar de kliffen van Howth kunt regelen, zijn er ook mogelijkheden om de Howth Cliff Walk via een tour te doen. De meeste van deze tours starten vanuit Dublin, maar je kunt ze ook ter plekke in Howth regelen.

Wil je meer over wandelen langs de kliffen van de Howth Cliff Walk en Ierland weten? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - Wandelen over de kliffen in Ierland: de Howth Cliff Walkimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Wandelen over de kliffen in Ierland: de Howth Cliff Walk

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Wandelen over de kliffen in Ierland: de Howth Cliff Walk ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Wandelen over de kliffen in Ierland: de Howth Cliff Walk ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Wandelen over de kliffen in Ierland: de Howth Cliff Walk ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Wandelen over de kliffen in Ierland: de Howth Cliff Walk