De leukste dingen om te doen in Friesland

Friesland dokkum

Friesland is een mooie, veelzijdige provincie met meer dan genoeg bezienswaardigheden en leuke plaatsen om te bezoeken. De provincie staat vooral bekend om het water: Friesland heeft veel grote meren, een ontelbaar aantal kanalen en het heeft een prominente ligging aan de Waddenzee. Maar het is ook een provincie met een eigen karakter en zelfs een eigen taal. Met iconische Friese boerderijen met die hoge hooizolders, een uitgestrekt polderlandschap waar je kilometers om je heen kunt kijken en de vele koeien en schapen die in de weides of op de dijk staan. Genoeg te zien en te doen dus. Hier vind je de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen in Friesland op een rijtje.

Bezoek een van de Friese elf steden

Als je aan Friesland denkt, denk je al snel al aan de Elfstedentocht. Deze schaatstocht gaat langs de elf steden van Friesland. Maar wist je dat deze elf steden ook gewoon super leuke steden zijn om te bezoeken? Alle steden hebben van die leuke kanaaltjes, die vol liggen met bootjes. Ook hebben deze steden zo’n mooie, karakteristieke architectuur met schattige huisjes en prachtige grachtenpanden. Breng dus sowieso een bezoekje aan een paar van deze plaatsen als je naar Friesland gaat.

Maar wat zijn nou precies de elf steden van Friesland? Hier staan ze allemaal op een rijtje:

 • Leeuwarden
 • Sneek
 • IJlst
 • Sloten
 • Stavoren
 • Hindeloopen
 • Workum
 • Bolsward
 • Harlingen
 • Franeker
 • Dokkum
Maak een rondje langs de Friese elf steden

De Elfstedentocht schaatsen zit er al jarenlang niet meer in, maar er zijn ook andere manieren om alsnog de Elfstedentocht te maken. Zo is het tegenwoordig ook populair, vooral onder de wat oudere mensen, om de Elfstedentocht te fietsen. Elk jaar wordt er op 2e Pinksterdag een fietselfstedentocht georganiseerd. Dan fiets je de meer dan 200 kilometer lange tocht in 1 dag. Maar je kunt de route natuurlijk ook gewoon op eigen houtje fietsen en het over meerdere dagen uitspreiden.

Naast fietsen, zijn er nog verschillende andere mogelijkheden om de elf steden af te gaan. Dit kun je natuurlijk ook gewoon met de auto doen, maar nog leuker is om een boot of een sloep te huren. In alle steden kun je bootjes aanleggen, dus als je een week of meer de tijd hebt, huur je gewoon een bootje en vaar je de Friese elf steden af. Daarnaast kun je ook nog de Elfstedentocht mountainbiken, skeeleren of zelfs suppen. Dit kun je georganiseerd doen, maar je kunt deze activiteiten natuurlijk ook gewoon op eigen houtje doen. Door de Elfstedentocht te maken langs de elf steden van Friesland, pak je meteen mooi alle bezienswaardigheden van de provincie mee.

Bezoek Nationaal Park Alde Feanen

Het Nationaal Park Alde Feanen is een prachtig natuurgebied, en bestaat vooral uit moerassige landschappen en rietlanden. Vroeger was dit een gebied waar veel veen gewonnen werd. Nu is het een beschermd natuurgebied waar je goed kunt wandelen, fietsen en vogels spotten. Doordat het zo’n moerassig en waterrijk gebied is, zijn er veel watervogels te zien. Met een beetje geluk (wat wij wel hadden), kun je ook ooievaars op hun nest zien zitten. Om het meest uit je bezoek aan Nationaal Park Alde Feanen te halen, kun je het beste een bootje huren. Deze kun je bijvoorbeeld huren in Earnewald, een dorpje dat centraal in het Nationaal Park ligt, of in het plaatsje Grou.

Lees ook: Wandelroute Friesland: Nationaal Park Alde Feanen

Huur een sloep en vaar op een van de vele meren en kanalen

Een bezoek aan Friesland mag eigenlijk niet voorbij gaan zonder dat je in een bootje of sloep hebt gezeten. Je hoeft niet per se de Elfstedentocht te varen of een nationaal park te bezoeken, Friesland heeft meer dan genoeg meren en kanalen waar je heerlijk kunt varen. Wat denk je bijvoorbeeld van een middagje varen op het Sneekermeer? Dit geeft je echt de ultieme Friesland-ervaring als je het mij vraagt. Overal waar je in Friesland komt, zul je meer dan genoeg mogelijkheden hebben om een bootje of sloep te huren. Voor sloepen en de kleinere bootjes heb je geen vaarbewijs nodig. Controleer dit natuurlijk wel even van te voren voordat je een sloep of bootje huurt.

Bezoek Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer ligt in het uiterste noorden van Friesland, op de grens met Groningen. Sinds de afsluiting van de Lauwerszee in 1969, is dit gebied langzaam veranderd in een prachtig natuurgebied. Er zijn meerdere fietsroutes en wandelroutes, en ook in dit Nationaal Park kun je (natuurlijk) varen. Het blijft Friesland he? Het Nationaal park is vooral populair vanwege de vele watervogels die je er kunt spotten, maar er lopen op sommige plekken ook wilde konikpaarden en Schotse hooglanders rond. Wat het gebied verder kenmerkt, is de enorme oase van rust die er hangt.

Lees ook: Villapark Lauwerssee in Friesland: een zee van rust & ruimte

Ga naar een van de waddeneilanden

Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog: deze waddeneilanden zijn ook allemaal onderdeel van Friesland. Als je voor een langere tijd naar Friesland gaat, zou ik ook zeker een van deze eilanden bezoeken. Maar je kunt er ook gerust een dag naartoe. Vooral Ameland en Schiermonnikoog lenen zich goed voor zo’n dagtrip. Je vertrekt ‘s morgens met de veerboot en je vaart laat in de middag weer terug. Om de eilanden te verkennen, kun je het beste ter plekke een fiets huren.

Wij zijn zelf een dag een dagje naar Schiermonnikoog geweest. Wij pakten de veerboot vanuit Lauwersoog. Na 45 minuten sta je al op het eiland. Daar hebben wij ook fietsen gehuurd en zo het eiland rondgefietst langs stranden, door de duinen en langs de rest van het prachtige landschap van Schiermonnikoog.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over Schiermonnikoog

Andere bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen in Friesland

Daarnaast zijn er nog genoeg andere bezienswaardigheden en leuke plaatsen in Friesland. Zo kun je bijvoorbeeld het Afsluitdijk Wadden Center bezoeken, waar je van alles leert over de Afsluitdijk, de waddeneilanden en het IJsselmeer. Ook kun je een bezoekje brengen aan het Woudagemaal in Lemmer, het grootste stoomgemaal ter wereld. Beide dingen waren helaas gesloten tijdens mijn bezoek aan Friesland.

De natuurliefhebbers zouden ook eens bezoekje kunnen brengen aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold, een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Dit natuurgebied bestaat uit ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdal graslanden.

Eten in Friesland

In al die leuke plaatsen in Friesland, zijn er ook meer dan genoeg mogelijkheden om lekker uit te gaan eten. Een restaurant tip: het restaurant Amicaal in het plaatsje Grou heeft geen standaard ‘Hollands eetcafé’ menukaart, en ook voor vegetariërs heb je goede opties. Een aanrader is de Hartige cheesecake als voorgerecht, zo lekker!

Slapen in Friesland

En ben je nog op zoek naar een place to sleep? B&B Elfstedenstate en Villapark Lauwerssee zijn wat mij betreft echte aanraders. Lees vooral even de reviews over deze accommodaties. Maar daarnaast heeft Friesland nog meer dan genoeg andere hotels en vakantieparken waarvandaan je deze mooie provincie kunt ontdekken.

Slapen in Friesland

Natuurhuisje – Bekijk vakantiehuisjes
Landal – Bekijk vakantieparken
Trivago – Bekijk hotels
Belvilla – Bekijk vakantiehuizen
Roompot – Bekijk vakantieparken
TUI – Bekijk vakanties
HotelSpecials – Bekijk hotels
BungalowSpecials – Bekijk vakantiehuisjes
Zoover – Bekijk accommodaties

Wil je meer over Friesland weten? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - De leukste dingen om te doen in Frieslandimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - De leukste dingen om te doen in Friesland

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - De leukste dingen om te doen in Friesland ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - De leukste dingen om te doen in Friesland ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - De leukste dingen om te doen in Friesland ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - De leukste dingen om te doen in Friesland