Hoe ‘overwinter’ ik deze reisloze winter?

Normaal gesproken ga ik eigenlijk elke winter wel op reis. Lekker ver weg, ontsnappen van die donkere langere dagen en het koude weer. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Of er nou een pandemie is, het komt niet uit op je werk of het geld moet even ergens anders in gestoken worden. Dan duurt die winter toch ineens wel erg lang. Dat betekent gelukkig niet dat er helemaal niets leuks meer te doen is. Dit zijn voor mij leuke activiteiten om een reisloze winter te overleven.

Lekker veel films en series kijken

Misschien een beetje afgezaagd, maar niet minder leuk. Zeker tijdens deze donkere dagen is er niets zo lekker dan onder een warm dekentje op de bank te liggen en lekker je favoriete film of serie te kijken. En als je een beetje heimwee krijgt, dan kijk je toch een film of serie die is opgenomen op een toffe bestemming? Zo kun je heerlijk wegdromen.

Heel veel wandelingen maken

Zodra het ook maar een beetje mooi weer is, proberen wij de auto te pakken en wat verder weg te gaan. Wij zijn sowieso wel fanatieke wandelfanaten. Of eigenlijk meer hiking-fanaten. Toen wij nog in München woonden, waren we regelmatig in de Alpen te vinden en maakten wij de mooiste hiking-routes. Ook nu proberen we in het weekend zoveel mogelijk mooie plekjes en leuke wandelroutes in Nederland te ontdekken. Een fijne activiteit om toch nog nieuwe plekken te zien tijdens een reisloze winter.

Zo zijn wij vorige week bijvoorbeeld naar Nationaal Park De Groote Peel geweest, hebben wij eerder al gewandeld rondom de Duivelsberg in Berg en Dal en zijn we vandaag naar het Zuid-Limburgse heuvelland geweest. Toen er vorige week zoveel sneeuw lag, hebben we hier ook uitgebreid van genoten door verschillende sneeuwwandelingen te maken. Als het mooi weer is, hou ik hier echt van. Het zonnetje op je gezicht, en een nieuwe omgeving ontdekken. Een echt geluksmomentje in een reisloze winter.

Afspreken met vrienden en familie

Geen festivals, te koud voor terrasjes en de drang om lekker binnen te blijven. Ik merk altijd dat ik in de winter minder snel spontane activiteiten plan. Toch is het goed om regelmatig af te spreken met vrienden en familie. Het fleurt mij in ieder geval altijd weer helemaal op. Spreek bij elkaar thuis af, drink een wijntje of een biertje of ga samen koken.

Nog beter is om in een restaurant of café af te spreken. Je bent er dan toch echt even uit geweest, je ziet iets wat je normaal gesproken niet ziet. Dat verzacht dan wel een beetje het gemis van een vakantie in de winter. Wil je je helemaal even op een vakantiebestemming voelen? Ga dan niet naar een eetcafé, maar naar een Italiaan, een tapasbar of een Thai. Geheid dat je in de vakantiesferen komt.

Uitgebreid koken

Om een reisloze winter te overleven, ben ik ook veel gaan koken. Nou ben ik sowieso wel iemand die het leuk vind om te koken. Helaas heb ik er alleen niet altijd zoveel tijd voor. In de winter heb ik vaak iets minder sociale contacten. Zo kan ik lekker mijn gang gaan in de keuken en wat uitgebreidere recepten uitproberen.

Om mijn reis-heimwee een beetje te verzachten, probeer ik ook zoveel mogelijk internationaal te koken. Zo heb ik een paar weken terug een Afghaans stoofpotje gemaakt, ben ik gisteren aan de slag gegaan met quesedilla’s en ben ik veel aan het experimenteren met de Aziatische en Surinaamse keuken. Heb je inspiratie nodig? Kijk eens tussen deze kookboeken.

Bucketlists maken voor alle reizen die je nog wilt maken

Okee, je kunt deze winter dus niet op reis. Maar je kunt er wel over dromen toch? Juist nu heb je alle tijd om je in te lezen over je droombestemmingen. Het doet misschien een beetje pijn dat je er nog niet naartoe kunt, maar je kunt het ook op een andere manier zien. Je hebt gewoon een lekker lange periode van voorpret.

Zo zat ik laatst met mijn vriend The Grand Tour te kijken. Nou vind ik die Engelse humor en die auto’s niet zo interessant, maar het wordt altijd opgenomen in de prachtigste gebieden. De laatste aflevering was opgenomen in Madagaskar. Nou, ik heb weer een extra bestemming op mijn lijstje staan hoor. Maar niet alleen op televisie kun je inspiratie opdoen, kijk ook eens op leuke reisblogs of koop een reisgids over jouw droombestemming. Hopelijk kun je er sneller naartoe dan dat je verwacht. Er moet ooit een einde komen aan die reisloze winter, toch?

EnBlVf XYAgY2 o 1 klein - Hoe 'overwinter' ik deze reisloze winter?
Dromen in deze reisloze winter: Madagaskar. Bron: The grand tour

Wil je meer tips voor activiteiten om een reisloze winter door te komen? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - Hoe 'overwinter' ik deze reisloze winter?impression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Hoe 'overwinter' ik deze reisloze winter?

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Hoe 'overwinter' ik deze reisloze winter? ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Hoe 'overwinter' ik deze reisloze winter? ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Hoe 'overwinter' ik deze reisloze winter? ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Hoe 'overwinter' ik deze reisloze winter?