De 7 mooiste gebouwen van Middelburg in foto’s

Mooiste gebouwen middelburg

Middelburg is een super mooie stad met vele bezienswaardigheden. De hoofdstad van Zeeland heeft een rijke geschiedenis en dat zie ook terug in de gebouwen en de opbouw van de stad. Middelburg is een oude vestingstad met grachten en singels rondom het historische centrum. In dit historisch centrum vind je prachtige monumentale gebouwen, waar je sowieso een aantal foto’s van wilt maken. Het is dan ook zeker de moeite waard om een stadswandeling door Middelburg te maken, langs deze prachtige gebouwen en mooie grachten. Deze foto’s van de mooiste gebouwen van Middelburg brengen je alvast op weg.

Het Stadhuis

Op de markt ligt het Stadhuis. Het stadhuis is een prachtig gebouw in gotische stijl. Sinds 2004 wordt het niet meer als stadhuis gebruikt, maar is het University College Roosevelt erin gevestigd. De voormalige vleeshal van het stadhuis wordt nog steeds Vleeshal genoemd, maar is nu een centrum voor hedendaagse kunst. Een passende oplossing voor dit prachtige gebouw dus.

De Oostkerk

Een van de mooiste gebouwen van Middelburg vind ik de Oostkerk. Dat komt misschien nog niet eens door zijn uiterlijk, maar meer door zijn ligging. We kwamen hem toevallig tegen toen we een straat in keken. Het is een barokke koepelkerk die je in eerste instantie helemaal niet in een Nederlandse vestingstad als Middelburg verwacht. De Oostkerk wordt sinds 2017 niet meer als kerk gebruikt, maar tegenwoordig worden er concerten, lezingen en tentoonstellingen gehouden.

Oostkerk middelburg klein - De 7 mooiste gebouwen van Middelburg in foto's
Oostkerk Middelburg
De Abdij van Middelburg

De abdij van Middelburg ligt midden in het centrum en is het voormalig abdij van de stad. Tegenwoordig zijn het provinciehuis en het Zeeuws Museum erin gehuisvest. Dit museum is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Middelburg. Het totale abdijcomplex loopt bijna helemaal rond en heeft meerdere torens. In het midden ligt een groot plein.

De Lange Jan

‘Lange Jan’ is de bijnaam van de kerktoren van het abdijcomplex van Middelburg. De toren is in totaal 90 meter hoog, en is daarmee een van de hoogste kerktorens van Nederland. Je kunt de Lange Jan beklimmen zodat je een super mooi uitzicht over Middelburg (en bij helder weer over heel Walcheren) hebt. Zijn officiële naam is trouwens gewoon ‘Abdijtoren’. Beetje saai hé?

Lange jan middelburg klein - De 7 mooiste gebouwen van Middelburg in foto's
De Lange jan
De Gistpoort

Op een lijstje met de mooiste gebouwen van Middelburg mag de Gistpoort niet ontbreken. Deze poort ligt aan het Damplein in Middelburg. Het gebouw is vooral prachtig aan de voorkant, met zijn gotisch uiterlijk. Oorspronkelijk was dit de toegangspoort tot het Abdijcomplex.

Gistpoort middelburg klein - De 7 mooiste gebouwen van Middelburg in foto's
De Gistpoort
Kloveniersdoelen

De Kloveniersdoelen is een prachtig rijksmonument met een Vlaamse gevel. Het had eerst een functie als herberg/sociëteit, en het is ook een tijdje een militair hospitaal geweest. Tegenwoordig is er een filmtheater en grand café en restaurant in het pand gevestigd.

Kloveniersdoelen middelburg klein - De 7 mooiste gebouwen van Middelburg in foto's
Kloveniersdoelen van Middelburg
Kuiperspoort

Vooruit, de Kuiperspoort is officieel een straatje en geen gebouw. Maar omdat 17 gebouwen in het straatje de status hebben van rijksmonument, vind ik dat we het gerust aan het lijstje met mooiste gebouwen van Middelburg mogen toevoegen. Het mooiste huisje is toch wel nummer 11, want hierin zit de poort naar de andere kant van het straatje.

Eten in Middelburg

Wij bezochten Middelburg in een corona lockdown, dus alle restaurants waren op dat moment gesloten. Maar wel goed om te weten: de meeste restaurants liggen rondom de Markt, en in de straat van de Markt naar de Kloveniersdoelen.

Slapen in Middelburg

In die mooie, oude panden en gebouwen van Middelburg zijn ook een aantal hotels gevestigd. Meer dan genoeg mooie plekjes om te slapen dus!

Slapen in Middelburg

Agoda – Bekijk hotels
Natuurhuisje – Bekijk vakantiehuizen
Trivago – Bekijk hotels
HotelSpecials – Bekijk hotels
Belvilla – Bekijk vakantiehuizen
Zoover – Bekijk hotels

Wil je naast deze gebouwen van Middelburg nog meer weten over de mooiste bezienswaardigheden van Zeeland? Dan wil je deze blogs vast ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - De 7 mooiste gebouwen van Middelburg in foto'simpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - De 7 mooiste gebouwen van Middelburg in foto's

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - De 7 mooiste gebouwen van Middelburg in foto's ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - De 7 mooiste gebouwen van Middelburg in foto's ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - De 7 mooiste gebouwen van Middelburg in foto's ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - De 7 mooiste gebouwen van Middelburg in foto's