Wandelroute Limburg: door de Mariapeel bij Helenaveen

Wandelroute Mariapeel Helenaveen Limburg

De Peel is een prachtig gebied om te wandelen. Het is een gebied waar vroeger veel veen gewonnen is, maar nu hebben ze er prachtige natuurgebieden van gemaakt. Hier vind je veel uitgestrekte heides en mooie vennen. Er zijn in dit gebied dan ook veel wandel- en fietsroutes te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld ook heerlijk wandelen in het gedeelte van de Mariapeel bij Helenaveen. In de Mariapeel heb je namelijk verschillende knooppunten, dus er zijn genoeg wandelroutes mogelijk. Ben jij op zoek naar leuke wandelroutes? Deze wandelroute door de Mariapeel bij het dorpje Helenaveen in Limburg, is zeker een aanrader.

De wandelroute door de Mariapeel bij Helenaveen in Limburg

Wij startten de wandelroute in Helenaveen zelf, maar je kunt ook beginnen bij het Biologisch Station Mariapeel. Het eerste stukje is mooi, maar misschien ook niet heel spannend. Je loopt eerst een stukje langs de Helenavaart, en daarna kom je via de Kruisbesweg en de Koolweg langs een aantal boerderijen. Vervolgens kom je aan de rand van de Mariapeel. Je loopt eerst een stuk langs deze rand, omdat je hier het natuurgebied nog niet in kunt. Toch is het geen straf om hier te moeten lopen, want in de lente staat de wei aan de andere kant van de weg vol met lammetjes. Super cute!

Wandeling Helenaveen klein 1 - Wandelroute Limburg: door de Mariapeel bij Helenaveen
De wandelroute bij Helenaveen start langs de Helenavaart

Zodra je in de Mariapeel bent, kun je de wandel knooppunten volgen. Je komt bij wandelknooppunt 55 het park binnen en je loopt vervolgens naar 54, linksaf naar 53 en vervolgens naar 50. Op het eerste stukje zie je veel berkenbomen en zie je overal om je heen die typische veengrond. Bij knooppunt 54 kun je ook rechtdoor naar nummer 53 lopen, maar hierdoor mis je wel een groot heidegebied, een mooi bos stuk en het eerste ven. Knooppunt 50 is ook je beginpunt als je start bij het Biologisch Station Mariapeel.

Je vervolgt de route door de Mariapeel naar knooppunt 51, dan loop je door naar 54 en als laatste pak je de korte route terug naar 53. In dit gedeelte van de route kom je langs het grootste en tevens mooiste ven van de Mariapeel. Je zal hier ook veel watervogels zien. Ga hier ook gerust even op een bankje zitten om te genieten van het uitzicht. Daarna kom je weer langs een groot heideveld, wat echt heel mooi is als het in bloei staat.

Wandel knooppunt 53 is de laatste van alle knooppunten, en hier ga je de Mariapeel weer uit. Je wandelt via de Koolweg langs de Helenavaart terug naar Helenaveen. Ook al is dit niet meer in de Mariapeel, dit is ook een heel mooi stukje om te wandelen.

Pauzeplaatsen

Tijdens deze wandelroute kom je in de Mariapeel zelf geen pauzeplaatsen tegen, maar in Helenaveen wel. Helenaveen is een fijn dorpje om even bij te komen na al het wandelen. Aan de oude Peelstraat heb je verschillende restaurantjes en terrassen waar je wat kunt eten of drinken, zoals Eethuis ‘t Veen en Hotel Eetcafé In d’Ouwe Peel.

Ook kom je tijdens de route in de Mariapeel genoeg bankjes en picknicktafels tegen waar je even kunt zitten als je zelf wat bij je hebt. Of wanneer je gewoon even van de omgeving wilt genieten natuurlijk.

Algemene info route

Deze wandelroute door de Mariapeel bij Helenaveen is in totaal iets meer dan 12 kilometer lang en je loopt er ongeveer 2,5 uur op. Op de kaart kun je zien welke route wij door de Mariapeel hebben gelopen.

Als je de route start bij de kerk van Helenaveen zoals wij gedaan hebben, dan kun je de auto bij de kerk parkeren. Je kunt de auto ook parkeren op het parkeerterrein van de Mariapeel. Deze ligt aan de Koolweg in Helenaveen (ter hoogte van nummer 36a). Je kunt de auto het beste hier parkeren als je start in Mariapeel bij knooppunt 50.

Kaart wandelroute Mariapeel - Wandelroute Limburg: door de Mariapeel bij Helenaveen
Kaart wandelroute Mariapeel bij Helenaveen in Limburg

Wil je meer leuke wandelroutes ontdekken? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:

190605 reizen pp 728x90 - Wandelroute Limburg: door de Mariapeel bij Helenaveenimpression?p=1&s=1150363&t=url&f=BAN&name=Reizen&subid= - Wandelroute Limburg: door de Mariapeel bij Helenaveen

Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

?c=241&m=1601241&a=404862&r=&t=html - Wandelroute Limburg: door de Mariapeel bij Helenaveen ?c=720&m=1859350&a=404862&r=&t=html - Wandelroute Limburg: door de Mariapeel bij Helenaveen ?c=25355&m=1170139&a=404862&r=&t=html - Wandelroute Limburg: door de Mariapeel bij Helenaveen ?c=14392&m=553774&a=404862&r=&t=html - Wandelroute Limburg: door de Mariapeel bij Helenaveen